Változnak majd az utazási szokások 2024-ben? Mutatjuk!

Mintegy 3000 úthasználó töltötte ki online kérdőívünket, melynek célja, hogy feltárjuk hogyan alakítják át az utazási szokásokat a benzinárak, az egynapos matrica bevezetése, a fizetős utak listájának bővülése és az úthasználati díj emelkedése.

 

Az autósok nem akarnak az M0 használatáért fizetni 

Megnőhet a fővárosi külkerületek forgalma, ugyanis kiemelkedően magas, 42% keresne inkább ingyenes útvonalakat a fizetősek helyett. A résztvevők nagyrésze Pest vármegyei, így a válaszok arra engednek következtetni, hogy az M0-ás fizetőssé válásával sokan alternatív útvonalakat választanának az autópálya-matrica helyett.  

Azonban a kerülőutak keresése, a dugóban ücsörgés és a városi utak forgalmának növekedésének elkerülése érdekében megfontolandó a vármegyei-matrica vásárlása, amely egész évre, a vármegye határain belül nyújt úthasználati jogosultságot. Ez a kényelem mellett stresszmentes közlekedést is jelent, ugyanis nem kell tartanunk attól, hogy véletlenül fizetős útszakaszt használtunk. 

 

Ár-érték arányban nem éri meg az autópálya-matrica 

A 2024-es autópálya-matrica árak növekedéséről a válaszadók kétharmada gondolja azt, hogy nem éri meg ár-érték arányban matricát vásárolni, mégis 66% a gyorsaság és kényelem miatt használja az autópályákat. A válaszokból kiderült, hogy nagyjából 50-50% azon személyek száma, akiknek az új fizetős utak bevetetését követően autópálya-matricát kell majd vásárolniuk.  

Bár növekednek a matricaárak, mégis érdemes átgondolni, hogy a hosszabb útvonalat vagy a rövidebb, egyszerűbb, ám fizetős útszakaszt válasszuk. Az autópálya-matrica az általunk tetszőlegesen kiválasztott érvényességi idejének köszönhetően hosszútávú utazások során is gazdaságosabb megoldást jelenthet, ugyanis a rövidebb útszakaszok használatával üzemanyagot takaríthatunk meg. 

 

Drágul a matrica, mégis növekszik a vásárlók száma 

Bár az új változások és a fizetős utak bővülése azt jelezhetné, hogy az autópálya-használat csökkeni fog, mégis adataink alapján növekedés láhathó: 2023-ra 25%-al nőtt meg a Pest vérmegyei matrica vásárlóinak aránya és ez a tendencia várható 2024-ben is.  

 

Tervezz előre!  

Elérhető vármegyei autópálya-matrica tervezőnk segítséget nyújt megtervezni az utazásainkat akár egész évre, így költségtakarékosabban választhatjuk ki a jövő évi útjosogultságunkat. A térképes tervezőnkben elérhetőek a 2023-as és a 2024-es árak egyaránt.



Autópálya
autopalyamatrica.hu 2024
Kövess minket: Voxpay facebook Voxpay instagram Voxpay tik-tok