Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Autópálya-matrica gyakran ismételt kérdések

Éves autópálya matrica érvényesség

A 2021-es éves országos, és éves megyei matrica 2022 január 31 éjfélig érvényes!

2021 decemberi elővásárásban megvásárolható éves országos, és éves megyei matricák 2022 január 01-től 2023 január 31-ig érvényesek!

Mi a járműkategóriám?

A gépkocsik és a pótkocsik a következő járműkategóriák egyikébe sorolhatók: 

Forgalmi engedélyben
szereplő kódolás
a „J” mezőben *

 Meghatározás

                                           Díjkategória

M1

személygépkocsi

D1 (legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas jármű esetén)

M1

személygépkocsi

D2 (7 személy szállításánál többre alkalmas jármű esetén)

N1

tehergépkocsi

D2 (legfeljebb 3,5 t össztömegig)

M2

autóbusz

B2 (legfeljebb 5 t megengedett legnagyobb össztömegű autóbusz)

M3

autóbusz

B2 (több mint 5 t megengedett legnagyobb össztömegű autóbusz)

O1

utánfutó

U (pótkocsi legfeljebb 750 kg megengedett legnagyobb össztömegig)

O2

utánfutó

U (pótkocsi 750 kg felett, legfeljebb 3,5 tonnáig)

* A közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet alapján

A járműben szállítható személyek számát a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés (S.1. – ülések száma vezetővel) és nem a járműben aktuálisan látható ülések száma alapján kell megállapítani.

A D2 és B2 kategóriába tartozó járművek esetében, amennyiben vontatást végeznek az utánfutóra (pótkocsira) U kategóriás e-matrica megváltása szükséges, a pótkocsi forgalmi rendszámára.

Megyei autópálya matrica felhasználást segítő interaktív tervező>>> 

Megyei autópálya matricákat mikor érdemes venni?

Megyei matrica csupán választható lehetőség, semmiképp nem kötelező, vagy kizárólagos.  

Ha jól meg tudjuk becsülni előre éves utazásaink útvonalát, az útvonalakkal érintett megyéket, akkor könnyen kiszámíthatjuk az éves matricák összdíját. Ha ez alacsonyabb a korábbi matricadíjak összegénél, akkor érdemes csak megyei matricákat venni. Ne feledjük, 1-1 megyei matricát az év során csak egyszer kell megvenni, mivel ezek teljes évre érvényesek, és több megyei matrica is vásárolható egy járműre.

A legtöbbet vásárolt megyei pályamatrica a Pest megyei matrica. Mennyibe kerül egy Pest megyei matrica? A Pest megyei matrica díja megegyezik más megyei matrica díjával, 5.000 Ft. Pest megyei matricával használható fizetős utak térképen.

www.autopalyamatrica.hu oldalunkon a 2022-es évre érvényes megyei matricák elővételben 2021 december 01-től elérhetőek!

Mi az alapvető különbség a megyei és a hagyományos autópálya matricák között?

A 10-napos, havi, éves ún. időalapú matricák és az ország minden autópálya-szakaszára érvényesek, beleértve az új díjköteles szakaszokat is. A megyei matricák ezzel szemben területre, azaz egy-egy megyére korlátozottak, ugyanakkor időkorlát nélkül, azaz a következő év január 31-ig járhatunk velük. Érdemes megtervezni éves autózásunkat, hogy eldöntsük milyen matricát vásároljunk.

Segítség:  Megyei matrica kalkulátor

Éves autópálya matricát mikor érdemes vásárolni?

Az éves matrica az összes fizetős útszakaszon használható korlátlanul. Amennyiben a hagyományos matricatípusokkal vagy a megyei matricákkal az éves költségünk meghaladja a 30-35.000 Ft-ot, akkor tanácsos éves matricát megvenni. Ekkor egész évben nem kell többet matricára gondolni, nem spórolós utakat keresgélni utazásunkhoz, vagy lemondani egy utazásról csak a matricadíj miatt. 

Meddig érvényes a megyei matrica?

Időben: a megyei matrica a vásárlás időpontjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig érvényes. (kivéve a decemberi elővásárlás esetén: a decemberi elővásárlásban megvásárolt matrica következő év január 01-től érvényes!)

Földrajzilag: a megyei autópálya matrica az alábbi határok között érvényes: a Vásárló által megadott megye fizetős díjszakaszaira, valamint a határos megyék irányába eső az első csomópontig.  Tervezéshez használja a térképes megyei matrica kalkulátorunkat: megyei pályamatrica kalkulátor, és térképes tervező.


Hogyan vásárolhatom meg az autópálya matricámat?

Az oldalon a kívánt matricatípus és gépjárműtípus adatainak megadásával töltse ki a megadott mezőket, majd kövesse a lépéseket. Az oldal autópálya-matrica értékesítése automatikus szolgáltatás. 

Szükséges-e regisztráció a matrica vásárláshoz?

Nem szükséges regisztrálnia. Regisztráció nélkül, bankkártyával és átutalással is kifizetheti az autópálya matricát.

A regisztráció egy opció azoknak a visszatérő vásárlóknak, akik egyszerűbben szeretnék a későbbiekben megvásárolni a matricát.

Lehet-e közlekedni az autópályán matrica nélkül?

A díjköteles útszakaszokat kizárólag érvényes úthasználati jogosultság birtokában lehet igénybe venni, azaz a felhajtás előtt gondoskodni kell az e-matrica beszerzéséről. Az érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén az érvényesség kezdete minden esetben a vásárlás időpontja (nap/óra/perc). Akik tévedésből hajtottak fel a díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számítva maximum 60 perc áll rendelkezésükre, hogy megvásárolják úthasználati jogosultságukat. Az e-matrica utólagos megvásárlása nem jelenthet visszamenőleges úthasználati jogosultságot, ennek megfelelően az utólag megváltott matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíj-fizetési kötelezettséget von maga után.

Miért érdemes regisztrálni?

Regisztrációval a rendszer eltárolja adatait, így nem kell azokat újra megadnia. Elérhetővé válik a bankkártyás fizetés és átutalás mellett az ismétlődő bankkártyás fizetés, mely megkönnyíti a fizetést - a bejelentkezés után egy kattintással kifizetheti a matricát.

Valamint elérhetővé válik az "Eddigi vásárlásaim" menüpont, ahol megtekintheti korábbi rendeléseit.

Hogyan tudok fizetni?

Bankkártyás fizetés

Borgun bankkártyás fizetés - A fizetés a Borgun biztonságos bankkártya elfogadó oldalán keresztül történik. Minden, internetes fizetésre alkalmas bankkártyát elfogad a rendszer. Sikeres fizetés után azonnal megtörténik az autópálya-matrica érvényesítése.  
A Borgun kártyaelfogadó oldalán Ügyfél által fizetéskor megadott kártyaadatokat kizárólag a Borgun látja és kezeli.

SimplePay bankkártyás fizetés - A fizetés az SimplePay biztonságos bankkártya elfogadó oldalán keresztül történik. Minden, internetes fizetésre alkalmas bankkártyát elfogad a rendszer. Sikeres fizetés után azonnal megtörténik az autópálya-matrica érvényesítése. Az SimplePay kártyaelfogadó oldalán Ügyfél által fizetéskor megadott kártyaadatokat kizárólag a SimplePay látja és kezeli.

Átutalásos fizetés

Az oldalon minden matricatípus esetében elérhető az átutalásos fizetési mód. Elsősorban a flottával rendelkező Ügyfeleinket szeretnénk segíteni ezzel a lehetőséggel olyan esetekben, amikor 3-4 vagy akár 10db matricát vásárolnak és a bankkártyájuk maximális napi terhelési limitje már nem elegendő a díjak kiegyenlítésére.

Utalás esetén fontos, hogy nem az elindított utalás időpontjában, hanem az összeg számlánkra való beérkezéseskor történik a matrica érvényesítése. Kérjük, mindig vegye figyelembe az utalás átfutási idejét!

Mikor kell megvásárolni az autópálya matricát?

A hatályos jogszabályok értelmében az e-matricát mindig a díjköteles szakaszra felhajtás előtt (praktikusan az utazás előtt) kell megváltani. Az e-matrica utólagos megvásárlása nem jelenthet visszamenőleges úthasználati jogosultságot, ennek megfelelően az utólag megváltott matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után. Amennyiben a vásárlás napját jelöli meg kezdő napnak, úgy az érvényesség kezdete az autópálya matrica megvásárlásának időpontja.

Lehetséges egyszerre több autópálya matricát vásárolni?

Igen. Szintén a flottával rendelkező Ügyfelek igényeinek megfelelve mostantól a havi és éves matricák esetében lehetőséget biztosítunk egyszerre több (akár 10db azonos típusú) matrica egyidejű megrendelésére. Az egyes rendszámokhoz egyenként megadható az érvényesség kezdete is.

Ezzel az újítással pl. 10db B2-es busz esetében mostantól nem kell tízszer különböző rendszámmal leadni a rendelést, egyetlen rendelésben megadható a tíz rendszám, és egyidejűleg történik az érvényesítés valamint a számla nyomtatási lehetőségének e-mailes kézbesítése is.

Mire figyeljek vásárlás után?

Sikeres vásárlás után az Ön által megadott e-mail címre küldünk egy visszaigazoló levelet, amelyben a vásárlás adatai szerepelnek. A jogosultságot tartalmazó visszaigazolást meg kell őriznie. A visszaigazolást nem szükséges kinyomtatnia és magánál tartania, de kérjük őrizze meg elektronikusan - ezzel igazolja jogosultságát az autópálya használatához. Autópálya-matrica vásárlás esetében a pénzügyi teljesítés megtörténte önmagában még nem jelent automatikusan pályahasználati jogosultságot. Amennyiben nem kapja meg E-mail címére bizonylatát, kérjük, hívja munkatársunkat ügyfélszolgálati telefonszámunkon. Ha bizonylat nélkül hajt fel a díjköteles autópályára, az ebből eredő esetleges következmények a vásárlót terhelik, cégünk semmiféle felelősséget nem vállal!

Hogyan kaphatom meg a számlát a vásárlásról?

A matrica kiválasztásakor, jelölje be, hogy számlát kér, ezután adja meg pontosan a számlázási címet. A sikeres vásárlást követően megjelenő linkre kattinvta megtekintheti és kinyomtathatja a számlát. Emellett e-mailben is megkapja a számla elérhetőségét későbbi megtekintésre, nyomtatásra. A számla nyomtatva hiteles.

Autópálya matrica használattal kapcsolatos kérdések

Autópálya információs telefonszám

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt ügyfélszolgálata +36 (36) 587-500 

Van-e lehetőség kifizetett, érvényes autópálya matrica visszavonására, törlésére?

Nincs lehetőség módosításra, visszavonásra. Ezért kérjük figyelmesen adja meg adatait vásárláskor.

Téves rendszám, érvényesség időtartam, vagy a díjkategória esetén:

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt ügyfélszolgálatán bizonyos feltételek teljesülése esetén van lehetőség korrekcióra. További információért kérjük hívja a +36 (36) 587-500 telefonszámon elérhető Call Centert.

Díjköteles és díjmentes szakaszok

Díjköteles és díjmentes szakaszok listáját, térképeket itt találja.

Ellenőrzés, pótdíjak 

Ellenőrzéssel és pótdíjakkal kapcsolatos információkat itt találja.

Matrica átírása, teendők jármű adás-vétele esetén. 

Ha a gépjármű tulajdonjogát a tulajdonosa év közben átruházza, vagy az annak használatát lehetővé tévő jogviszony megszűnik, kérhető a jogosultság érvényesítése más, azonos díjkategóriájú gépjárműre.  Ez a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt ügyfél-szolgálati irodáiban végezhető el.  Az ehhez szükséges dokumentumok:  a vásárláskor kapott nyugtázó értesítés, új jármű forgalmi engedélye, eladást igazoló okirat. Részletesebben itt. Az átírás díja:  1470 Ft.

Hol találhatóak a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt ügyfélszolgálati irodái?

Ellenőrizhető, hogy van-e egy adott rendszámra érvényes jogosultság?

Csak a www.autopalyamatrica.hu honlapunkon és más online vásárolt matricák esetén tudunk felvilágosítással szolgálni. Fontos tudni, hogy jelenleg csak arra kapunk választ, hogy az adott rendszámra vásároltak-e matricát. Ha időközben a jogosultságot más rendszámra átírták (pl. eladáskor), akkor az érvényességi információ helyessége nem garantálható. Matrica érvényesség ellenőrzés itt végezhető el.

A máshol vásárolt jogosultság adatairól információt kapni az értékesítő helyen vásárláskor kézhez kapott ellenőrző szelvény segítségével lehetséges.

Hogyan közlekedhetek a koronavírus járvány / kijárási korlátozás idején?

A kijárási korlátozás értelmében otthonunkat csak munkavégzés vagy alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni, mint pl.: élelmiszer vásárlás, higiéniai termékek beszerzése, gyógyszervásárlás, egyéni sportolás, kirándulás... További részletek

 

EN DE RO HU SK

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További információ