Autópálya-matrica gyakran ismételt kérdések

Mikortól érvényes a matricám?

A vásárlás során, amennyiben a vásárlás napját jelölöd meg kezdőnapnak, úgy az érvényesség kezdete az e-matrica megvásárlásának időpontja. Banki átutalás esetén az összeg számlánkra való beérkezésekor történik a matrica érvényesítése- ez az időpont lesz az érvényesség kezdete.

A matricák terület szerinti érvényessége minden matricánál az ország teljes területe, kivéve a vármegyei matricát, amely éves matrica és csak az adott vármegye pályaszakaszaira érvényes – a szomszéd vármegye első lehajtójáig.

Meddig érvényes a matricám?

Napi (1 napos) autópálya matrica
Magyarország összes fizetős útszakaszára, a vásárlás napján a vásárlás pillanatától éjfélig érvényes. Elővétel esetén a vásárláskor megjelölt napon 0 órától éjfélig érvényes.

Heti (10 napos) autópálya matrica
Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes. Érvényes a vásárló által megjelölt kezdő és további 9 napra, összesen 10 egymást követő naptári napra, a 10. nap 24. órájáig.

Havi autópálya matrica
Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes. A vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónap számát tekintve a kezdő nappal megegyező nap 24. órájáig; ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24. órájáig.

Vármegyei autópálya matrica
A vásárló által megadott vármegye összes útjára érvényes. Érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot. Elővásárlásban 2024. január 01-től 2025. január 31. napjának 24. órájáig érvényes. A vásárlás során egyidejűleg több vármegyére is vásárolható vármegyei autópálya matrica.

Éves autópálya matrica
Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes. Érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot. Elővásárlásban 2024. január 01-től 2025. január 31. napjának 24. órájáig érvényes.

Összevont havi matricák vásárlása (5...4...3...2 hónapra)
Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes.

Az összevont havi e-matricák az éves matrica kényelmét biztosítja évközi megrendelők számára. Ez az egyedülálló megoldás a kényelem mellett költségtakarékos is, mivel akár a több havi jogosultságon felül 4-6 nap további jogosultságot biztosít.

Fontos, hogy az összevont havi matricák vásárlásának visszaigazolásában 5 havi, 4 havi, 3 havi, 2 havi matricaazonosító szerepel. Az összevont matricák vásárlása esetén fordíts kiemelt figyelmet a RENDSZÁM ELLENŐRZÉSÉRE, mivel a rendszám-helyesbítés, rendszám átírás költségeit mind az 5 havi, 4 havi, 3 havi, 2 havi matricára meg kell fizetni! (átírási díj összege matricánként és karakterenként: 1470 Ft). A többszörös átírási díj érvényes a gépjármű eladás és új vásárlás esetén felszámított átírási díjra is.

Kiemelt figyelmet kell fordítani az összevont vásárlása esetén az ÉRVÉNYESSÉG KEZDETÉRE és ÉRVÉNYESSÉG VÉGÉRE. Amennyiben a vásárlás napját jelölöd meg kezdő napnak, úgy az érvényesség kezdete az autópálya matrica megvásárlásának időpontja.

Mi a járműkategóriám?

A gépkocsik és a pótkocsik a következő járműkategóriák egyikébe sorolhatók: Forgalmi engedélyben szereplő kódolás a „J” mezőben*


Meghatározás - díjkategória
M1személygépkocsiD1 (legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas jármű esetén)
M1személygépkocsiD2 (7 személy szállításánál többre alkalmas jármű esetén)
N1tehergépkocsiD2 (legfeljebb 3,5 t össztömegig)
O1utánfutóU (pótkocsi legfeljebb 750 kg megengedett legnagyobb össztömegig)
O2utánfutóU (pótkocsi 750 kg felett, legfeljebb 3,5 tonnáig)

* A közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet alapján

A járműben szállítható személyek számát a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés (S.1. – ülések száma vezetővel) és nem a járműben aktuálisan látható ülések száma alapján kell megállapítani. A D2 kategóriába tartozó járművek esetében, amennyiben vontatást végeznek az utánfutóra (pótkocsira) U kategóriás e-matrica megváltása szükséges, a pótkocsi forgalmi rendszámára.

Mi az alapvető különbség a vármegyei és a hagyományos autópálya matricák között?

A napi, 10-napos, havi, éves ún. időalapú matricák az ország minden autópálya-szakaszára érvényesek, beleértve az új díjköteles szakaszokat is. A vármegyei matricák ezzel szemben területre, azaz egy-egy vármegyére korlátozottak, ugyanakkor időkorlát nélkül, azaz a következő év január 31-ig járhatunk velük. Érdemes megtervezni éves autózásunkat, hogy eldöntsük milyen matricát vásároljunk.

Segítség: Vármegyei matrica kalkulátor

Mikor érdemes vármegyei autópálya matricákat vásárolni?

Vármegyei matrica csupán választható lehetőség, semmiképp nem kötelező, vagy kizárólagos.
Ha jól meg tudjuk becsülni előre éves utazásaink útvonalát, az útvonalakkal érintett vármegyéket, akkor könnyen kiszámíthatjuk a vármegyei matricák összdíját. Ha ez alacsonyabb az éves matrica összegénél, akkor érdemes csak vármegyei matricákat vásárolni.

Ne feledjük, 1-1 vármegyei matricát az év során csak egyszer kell megvenni, mivel ezek teljes évre érvényesek, és több vármegyei matrica is vásárolható egy járműre.

Éves autópálya matricát mikor érdemes vásárolni?

Az éves matrica az összes magyarországi fizetős útszakaszon használható korlátlanul. Amennyiben a hagyományos matricatípusokkal vagy a vármegyei matricákkal az éves költségünk meghaladja a 40-45.000 Ft-ot, akkor tanácsos éves matricát vásárolni. Ekkor egész évben nem kell többet matricára gondolni, nem spórolós utakat keresgélni utazásunkhoz, vagy lemondani egy utazásról csak a matricadíj miatt.

Meddig érvényes a vármegyei matrica?

Időben: a vármegyei matrica a vásárlás időpontjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig érvényes. (Kivéve a decemberi elővásárlás esetén: a decemberi elővásárlásban megvásárolt matrica a következő év január 01-től érvényes!)

Földrajzilag: a vármegyei autópálya matrica az alábbi határok között érvényes: a Vásárló által megadott vármegye fizetős díjszakaszaira, valamint a határos vármegyék irányába eső első csomópontig.

A tervezéshez használd a térképes vármegyei matrica kalkulátorunkat: vármegyei matrica kalkulátor és térképes tervező

Hogyan vásárolhatom meg az autópálya matricámat?

Az oldalon válaszd ki az autód kategóriájához találó díjkategóriát (pl. D1) és a kívánt matricatípust (pl. havi). Ezt követően töltsd ki a gépjárműved adataira vonatkozó mezőket (rendszám és felségjel) és add meg az érvényességi idő kezdetét. Ezt követően írd be a következő mezőkbe a telefonszámodat és az e-mail címedet, amelyre a fizetést követően kiküldjük a megvásárolt autópálya-matrica érvényességét bizonyító elektronikus nyugtázó értesítést a matrica sorszámával ellátva.

Szükséges-e regisztráció a matrica vásárláshoz?

Nem szükséges, de javasolt. Regisztráció nélkül, bankkártyával és átutalással is kifizethető az autópálya matrica.

A regisztráció egy opció azoknak a visszatérő vásárlóknak, akik egyszerűbben szeretnék a későbbiekben megvásárolni a matricát és nyomon szeretnék követni a vásárlási előzményeiket.

A regisztrációval a rendszer eltárolja az adataidat, így nem kell azokat minden vásárlásnál újra megadni. Elérhetővé válik a bankkártyás fizetés és átutalás mellett az ismétlődő bankkártyás fizetés, mely megkönnyíti a fizetést - a bejelentkezés után egy kattintással kifizetheted a matricát.

Lehet-e közlekedni az autópályán matrica nélkül?

A díjköteles útszakaszokat kizárólag érvényes úthasználati jogosultság birtokában lehet igénybe venni, azaz a felhajtás előtt gondoskodni kell az e-matrica beszerzéséről. Az érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén az érvényesség kezdete minden esetben a vásárlás időpontja (nap/óra/perc). Akik tévedésből hajtottak fel a díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számítva maximum 60 perc áll rendelkezésükre, hogy megvásárolják úthasználati jogosultságukat. Az e-matrica utólagos megvásárlása nem jelenthet visszamenőleges úthasználati jogosultságot, ennek megfelelően az utólag megváltott matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíj-fizetési kötelezettséget von maga után.

Hogyan tudok fizetni?

Bankkártyás fizetés
A fizetés a SimplePay vagy a Barion biztonságos kártyaelfogadási rendszerén keresztül történik. Minden, internetes fizetésre alkalmas bankkártyát elfogad a rendszer. Sikeres fizetés után azonnal megtörténik az autópálya-matrica érvényesítése. A kártyaelfogadó oldalán az Ügyfél által fizetéskor megadott kártya adatokat kizárólag a kártyaelfogadó cég látja és kezeli.

Átutalásos fizetés
Az oldalon minden matricatípus esetében elérhető az átutalásos fizetési mód. Elsősorban a flottával rendelkező Ügyfeleinket szeretnénk segíteni ezzel a lehetőséggel olyan esetekben, amikor 3-4 vagy akár 10 db matricát vásárolnak és a bankkártyájuk maximális napi terhelési limitje már nem elegendő a díjak kiegyenlítésére.

Utalás esetén fontos, hogy nem az elindított utalás időpontjában, hanem az összeg a számlánkra való beérkezésekor történik a matrica érvényesítése. Kérjük, mindig vedd figyelembe az utalás átfutási idejét!

Mikor kell megvásárolni az autópálya matricát?

A hatályos jogszabályok értelmében az e-matricát mindig a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt (praktikusan az utazás előtt) kell megváltani. Az e-matrica utólagos megvásárlása nem jelenthet visszamenőleges úthasználati jogosultságot, ennek megfelelően az utólag megváltott matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után. Amennyiben a vásárlás napját jelölöd meg kezdő napnak, úgy az érvényesség kezdete az autópálya matrica megvásárlásának időpontja.

Lehetséges egyszerre több autópálya matricát vásárolni?

Igen. A kívánt e-matrica kiválasztását követően további rendszámokat is hozzáadhatunk, ezáltal lehetőség van akár 10 db azonos típusú matrica egyidejű megrendelésére. A rendszámokhoz egyenként megadható az érvényesség kezdete is. Ezzel a funkcióval nem kell tízszer különböző rendszámokkal leadni a rendelést, így a tíz rendszám érvényesítése is egyidejűleg történik.

A flottával rendelkező Ügyfeleink számára is elérhető a több autóra történő éves országos és éves vármegyei autópálya-matrica vásárlás lehetősége. Tömeges matrica vásárlás itt érhető el.

Mire figyeljek vásárlás után?

Sikeres vásárlás után a megadott e-mail címre küldünk egy visszaigazoló levelet, amelyben a vásárlás adatai szerepelnek. A jogosultságot tartalmazó visszaigazolást meg kell őrizni. A visszaigazolást nem szükséges kinyomtatni, de őrizzük meg elektronikusan - ezzel igazoljuk jogosultságunkat az autópálya használatához. Autópálya-matrica vásárlás esetében a pénzügyi teljesítés megtörténte önmagában még nem jelent automatikusan pályahasználati jogosultságot. Amennyiben nem érkezik meg az e-mail címre a bizonylat, úgy az ügyfélszolgálatunk tud segítséget nyújtani. Ha bizonylat nélkül hajtunk fel a díjköteles autópályára, az ebből eredő esetleges következmények a vásárlót terhelik, cégünk semmiféle felelősséget nem tud vállalni.

Hogyan kaphatom meg a számlát a vásárlásról?

A matrica kiválasztása és a szükséges adatok megadása után, amennyiben bejelöljük, hogy “Kérek számlát” és kitöltjük a pontos számlázási adatokat, úgy a vásárlást követően a linkre kattintva megtekinthetjük és letölthetjük a számlát. Emellett e-mailben megkapjuk a számla elérhetőségét, hogy később is megtekinthető, letölthető legyen. A számla nyomtatva hiteles.

Van-e lehetőség a kifizetett, érvényes autópálya matrica visszavonására, törlésére?

Az érvényességi idő kezdete előtt lehetőség van kérni az e-matricák visszavásárlását azonban, ha az érvényességi idő már elkezdődött, akkor a visszavásárlás csak akkor lehetséges, ha az érvényességi idő kezdete és a visszavásárlás időpontja közötti időszakra megvásárolod a legrövidebb idejű matricát.

További információk: Autópálya matrica átírás

Ellenőrizhető, hogy van-e egy adott rendszámra érvényes jogosultság?

Az autopalyamatrica.hu oldalon az e-matrica érvényessége lekérdezhető a jármű rendszáma alapján, amennyiben az e-matricát a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. viszonteladói hálózatában online vagy SMS-ben vásároltad. A NÚSZ-nál vagy az offline vásárolt e-matricákat az adatbázisunk nem tartalmazza, így nem kérhető le az érvényességi idejük sem.

Online vásároltam e-matricát, kifizettem, mégis megbüntettek. Mit tegyek?

Reklamáció előtt érdemes a pótdíjazás adatait összevetni az autópálya-matrica vásárlás során kapott e-matrica visszaigazolással és meggyőződni arról, hogy nem az adatok kitöltésénél tévedtünk.

Ebben az esetben a következő adatok helytelen megadása miatt kaphatunk büntetést jogosulatlan úthasználat miatt: nem megfelelő díjkategória, rendszám elírás, elfelejtett, nem jól kiválasztott érvényességi idő, helytelen gépjármű felség.

Meddig kell megtartani az ellenőrző szelvényt / nyugtázó üzenetet?

A vásárlás után kapott ellenőrző szelvényt, illetve nyugtázó üzenetet az e-matrica érvényességének utolsó napjától számított 3 évig kérjük megőrizni.

Milyen kedvezmények vonatkoznak a nagycsaládosokra és mozgáskorlátozottakra?

Előzetes bejelentést követően a nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak kedvezményesen, már az e-matrica megváltása során jogosultak a D2 kategóriába tartozó gépjárműre D1 kategóriájú e-matricát vásárolni.

Mi a feltétele a nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak kedvezményes e-matrica vásárlásának?

A kedvezményt csak akkor veheti igénybe a D2 díjkategóriába tartozó személygépkocsi tulajdonosa vagy üzembentartója, ha legalább 3 gyermek után családi pótlékban részesül; a mozgáskorlátozott személynek parkolási igazolvánnyal kell rendelkeznie, vagy a hozzátartozó személlyel egy háztartásban kell élnie. A részleges díjmentesség kizárólag azon gépjárműre vonatkozik, illetve áll fenn, amelyet az üzembentartó bejelentése alapján a közlekedési igazgatási hatóság nyilvántartásba vett, és kizárólag arra az időszakra, ameddig az a nyilvántartásban részleges mentességre jogosultként szerepel.

Előzetes bejelentés nélkül igénybe lehet-e venni a kedvezményes e-matrica vásárlási lehetőséget?

Nem. A kedvezményes e-matrica megvásárlásához kiemelten fontos, hogy a nagycsaládosok és a mozgáskorlátozottak előzetesen bejelentsék a jogosultságukat megalapozó adatokat a közlekedési igazgatási hatóságnak. Így kerülhet be a mentességi nyilvántartásába, ami feljogosítja a kedvezményes (D2 helyett D1 kategóriájú) e-matrica vásárlásra. Tehát az arra jogosultak a közlekedési igazgatási hatóságnál tett bejelentés alapján, a nyilvántartásba vételt követően válnak jogosulttá a matricavásárlás előtti díjkedvezmény igénybevételére.

Amennyiben az érintett autós nem jelenti be előzetesen az erre vonatkozó igényét, de a D2 kategóriába sorolt járművére D1-es e-matricával közlekedik a díjköteles úthálózaton, majd később kezdeményezi a nyilvántartásba vételét, úgy az azt megelőző közlekedése a D1 díjkategóriában jogosulatlan úthasználatnak minősül, és pótdíjfizetési felszólítást vonhat maga után.

Milyen járműtípusokra lehet vármegyei matricát váltani?

A vármegyei matrica a D1, D2 és U díjkategóriákban érhető el. A D1 kategóriába tartozó személyautók, valamint az U kategóriába tartozó vontatmányok (utánfutó) esetében a vármegyei e-matrica 6 660 forintba kerül. A hétnél több személy szállítására is alkalmas, D2 kategóriába tartozó gépjárművekre (pl. kisbuszokra, lakóautókra és haszongépjárművekre) évi 13 330 forintért vásárolható meg.

Van-e megyei matrica motorokra?

Nincs külön motoros vármegyei matrica. A motorokra a D1 díjkategóriában lehet megyei jogosultságot váltani.

A személygépjárművel vontatott utánfutóra is külön kell fizetni?

Amennyiben a gépjármű a D1 kategóriába tartozik, úgy a vontatmányra nem kell külön e-matricát váltani.

Ha egy 9 személyes gépjárműben csak 7-en ülnek, akkor is D2 jogosultságot kell vásárolni?

Igen. A D2 kategóriába történő sorolás nem a ténylegesen szállított személyek száma vagy az utazás célja szerint, hanem a forgalmi engedélyben szereplő adatok alapján történik.

Magyarországon kiadott forgalmi engedélyből honnan lehet tudni, melyik díjkategóriába tartozik a jármű?

Az úthasználati jogosultság gépjárműhöz kötött adatait (forgalmi rendszám, a gépjármű és a vontatmány megengedett legnagyobb össztömegének értékét) a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzésnek megfelelően kell megadni (J, F.1 és S.1. mezők).

A járműben szállítható személyek számát a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés (S.1. – ülések száma vezetővel) és nem a járműben aktuálisan látható ülések száma alapján kell megállapítani.

E-matrica díjkategóriaForgalmi engedély „J” mezőjeForgalmi engedély „S.1” mezőjeForgalmi engedély „F.1” mezője
D1M1Maximum 7 fő3,5 t-ig
D2M18 vagy 9 fő3,5 t-ig
D2N1nem releváns*3,5 t-ig
E-matrica vásárlás
Autópálya
autopalyamatrica.hu 2024
Kövess minket: Voxpay facebook Voxpay instagram Voxpay tik-tok