Autópálya matrica GYIK. Éves autópálya matrica érvényesség, járműkategóriák, megyei matrica tervezés

Címkék: megyei autópálya matrica, autópályamatrica, megyei matrica, autópálya matrica 2018

Éves autópálya matrica érvényesség

A 2017-os éves országos, és éves megyei matrica 2018. január 31 éjfélig érvényes!

2017 decemberében elővásárlásban vásárolt éves megyei, és éves országos matrica 2018 január 01-től 2019. január 31-ig érvényes.

Mi a járműkategóriám?

A gépkocsik és a pótkocsik a következő járműkategóriák egyikébe sorolhatók: 

Forgalmi engedélyben
szereplő kódolás
a „J” mezőben *

 Meghatározás

                                           Díjkategória

M1

személygépkocsi

D1 (legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas jármű esetén)

M1

személygépkocsi

D2 (7 személy szállításánál többre alkalmas jármű esetén)

N1

tehergépkocsi

D2 (legfeljebb 3,5 t össztömegig)

M2

autóbusz

B2 (legfeljebb 5 t megengedett legnagyobb össztömegű autóbusz)

M3

autóbusz

B2 (több mint 5 t megengedett legnagyobb össztömegű autóbusz)

O1

utánfutó

U (pótkocsi legfeljebb 750 kg megengedett legnagyobb össztömegig)

O2

utánfutó

U (pótkocsi 750 kg felett, legfeljebb 3,5 tonnáig)

* A közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet alapján

A járműben szállítható személyek számát a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés (S.1. – ülések száma vezetővel) és nem a járműben aktuálisan látható ülések száma alapján kell megállapítani.

A D2 és B2 kategóriába tartozó járművek esetében, amennyiben vontatást végeznek az utánfutóra (pótkocsira) U kategóriás e-matrica megváltása szükséges, a pótkocsi forgalmi rendszámára.

Megyei autópálya matrica felhasználást segítő interaktív tervező>>> 

Megyei autópálya matricákat mikor érdemes venni?

Megyei matrica csupán választható lehetőség, semmiképp nem kötelező, vagy kizárólagos.   

Ha jól meg tudjuk becsülni előre éves utazásaink útvonalát, az útvonalakkal érintett megyéket, akkor könnyen kiszámíthatjuk az éves matricák összdíját. Ha ez alacsonyabb a korábbi matricadíjak összegénél, akkor érdemes csak megyei matricákat venni. Ne feledjük, 1-1 megyei matricát az év során csak egyszer kell megvenni, mivel ezek teljes évre érvényesek

www.autopalyamatrica.hu oldalunkon a 2018-as évre érvényes megyei matricák elővételben 2017 december 01-én kiélesítéstől lesznek elérhetőek

Mi az alapvető különbség a megyei és a hagyományos autópálya matricák között?

A 10-napos, havi, éves ún. időalapú matricák és az ország minden autópálya-szakaszára érvényesek, beleértve az új díjköteles szakaszokat is. A megyei matricák ezzel szemben területre, azaz egy-egy megyére korlátozottak, ugyanakkor időkorlát nélkül, azaz a következő év január 31-ig járhatunk velük. Érdemes megtervezni éves autózásunkat, hogy eldöntsük milyen matricát vásároljunk.

Segítség:  http://www.megyeiautopalyamatrica.hu/

Éves autópálya matricát mikor érdemes vásárolni?

Az éves matrica az összes fizetős útszakaszon használható korlátlanul. Amennyiben a hagyományos matricatípusokkal vagy a megyei matricákkal az éves költségünk meghaladja a 30-35.000 Ft-ot, akkor tanácsos éves matricát megvenni. Ekkor egész évben nem kell többet matricára gondolni, nem spórolós utakat keresgélni utazásunkhoz, vagy lemondani egy utazásról csak a matricadíj miatt. 

Hogyan vásárolhatom meg az autópálya matricámat?

Az oldalon a kívánt matricatípus és gépjárműtípus adatainak megadásával töltse ki a megadott mezőket, majd kövesse a lépéseket. Az oldal autópálya-matrica értékesítése automatikus szolgáltatás. 

Szükséges-e regisztráció a matrica vásárláshoz?

Nem szükséges regisztrálnia. Regisztráció nélkül, bankkártyával és átutalással is kifizetheti az autópálya matricát.

A regisztráció egy opció azoknak a visszatérő vásárlóknak, akik egyszerűbben szeretnék a későbbiekben megvásárolni a matricát.

Miért érdemes regisztrálni?

Regisztrációval a rendszer eltárolja adatait, így nem kell azokat újra megadnia. Elérhetővé válik a bankkártyás fizetés és átutalás mellett az ismétlődő bankkártyás fizetés, mely megkönnyíti a fizetést - a bejelentkezés után egy kattintással kifizetheti a matricát.

Valamint elérhetővé válik az "Eddigi vásárlásaim" menüpont, ahol megtekintheti korábbi rendeléseit.

Hogyan tudok fizetni?

Bankkártyás fizetés

Borgun bankkártyás fizetés - A fizetés a Borgun biztonságos bankkártya elfogadó oldalán keresztül történik. Minden, internetes fizetésre alkalmas bankkártyát elfogad a rendszer. Sikeres fizetés után azonnal megtörténik az autópálya-matrica érvényesítése.  
A Borgun kártyaelfogadó oldalán Ügyfél által fizetéskor megadott kártyaadatokat kizárólag a Borgun látja és kezeli.

OTP bankkártyás fizetés - A fizetés az OTP Bank biztonságos bankkártya elfogadó oldalán keresztül történik. Minden, internetes fizetésre alkalmas bankkártyát elfogad a rendszer. Sikeres fizetés után azonnal megtörténik az autópálya-matrica érvényesítése. Az OTP Bank kártyaelfogadó oldalán Ügyfél által fizetéskor megadott kártyaadatokat kizárólag az OTP Bank látja és kezeli.

Ismétlődő bankkártyás fizetés

Regisztráció után érhető el ez a fizetési mód.
Azoknak a visszatérő Vásárlóknak, akik egy kattintással szeretnének fizetni a későbbiekben.
Mobiltelefonról indított fizetés esetén is ez a legegyszerűbb fizetési mód.

Az első vásárláskor az OTP Bank kártyaelfogadó oldalán a kártyaadatok mellett egy jelszót is meg kell adnia. Ezzel az első vásárláskor regisztrálja kártyáját az OTP Bank kártyaelfogadó rendszerében. A kártyaadatokat kizárólag az OTP Bank látja és kezeli.
A rendszer, belépéskor megjeleníti a Vásárló első rendelésének adatait és - az esetleges módosítás mellett – már egyetlen kattintással (ismétlődő bankkártyás fizetés esetén) is megvásárolhatja a matricát a "Fizetés" gombra kattintva. 

A regisztrált kártyával kapcsolatos módosítást/törlést stb... a voxpay.hu oldalon bejelentkezve teheti meg.

Átutalásos fizetés

Az oldalon minden matricatípus esetében elérhető az átutalásos fizetési mód. Elsősorban a flottával rendelkező Ügyfeleinket szeretnénk segíteni ezzel a lehetőséggel olyan esetekben, amikor 3-4 vagy akár 10db matricát vásárolnak és a bankkártyájuk maximális napi terhelési limitje már nem elegendő a díjak kiegyenlítésére.

Utalás esetén fontos, hogy nem az elindított utalás időpontjában, hanem az összeg számlánkra való beérkezéseskor történik a matrica érvényesítése. Kérjük, mindig vegye figyelembe az utalás átfutási idejét!

Mikor kell megvásárolni az autópálya matricát?

A hatályos jogszabályok értelmében az e-matricát mindig a díjköteles szakaszra felhajtás előtt (praktikusan az utazás előtt) kell megváltani. Az e-matrica utólagos megvásárlása nem jelenthet visszamenőleges úthasználati jogosultságot, ennek megfelelően az utólag megváltott matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után. Amennyiben a vásárlás napját jelöli meg kezdő napnak, úgy az érvényesség kezdete az autópálya matrica megvásárlásának időpontja.

Lehetséges egyszerre több autópálya matricát vásárolni?

Igen. Szintén a flottával rendelkező Ügyfelek igényeinek megfelelve mostantól a havi és éves matricák esetében lehetőséget biztosítunk egyszerre több (akár 10db azonos típusú) matrica egyidejű megrendelésére. Az egyes rendszámokhoz egyenként megadható az érvényesség kezdete is.

Ezzel az újítással pl. 10db B2-es busz esetében mostantól nem kell tízszer különböző rendszámmal leadni a rendelést, egyetlen rendelésben megadható a tíz rendszám, és egyidejűleg történik az érvényesítés valamint a számla nyomtatási lehetőségének e-mailes kézbesítése is.

Mire figyeljek vásárlás után?

Sikeres vásárlás után az Ön által megadott e-mail címre küldünk egy visszaigazoló levelet, amelyben a vásárlás adatai szerepelnek. A jogosultságot tartalmazó visszaigazolást meg kell őriznie. A visszaigazolást nem szükséges kinyomtatnia és magánál tartania, de kérjük őrizze meg elektronikusan - ezzel igazolja jogosultságát az autópálya használatához. Autópálya-matrica vásárlás esetében a pénzügyi teljesítés megtörténte önmagában még nem jelent automatikusan pályahasználati jogosultságot. Amennyiben nem kapja meg E-mail címére bizonylatát, kérjük, hívja munkatársunkat ügyfélszolgálati telefonszámunkon. Ha bizonylat nélkül hajt fel a díjköteles autópályára, az ebből eredő esetleges következmények a vásárlót terhelik, cégünk semmiféle felelősséget nem vállal!

Hogyan kaphatom meg a számlát a vásárlásról?

A matrica kiválasztásakor, jelölje be, hogy számlát kér, ezután adja meg pontosan a számlázási címet. A sikeres vásárlást követően megjelenő linkre kattinvta megtekintheti és kinyomtathatja a számlát. Emellett e-mailben is megkapja a számla elérhetőségét későbbi megtekintésre, nyomtatásra. A számla nyomtatva hiteles.

Autópálya matrica használattal kapcsolatos kérdések

Autópálya információs telefonszám

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt ügyfélszolgálata +36 (36) 587-500 

Van-e lehetőség kifizetett, érvényes autópálya matrica visszavonására, törlésére?

Nincs lehetőség módosításra, visszavonásra. Ezért kérjük figyelmesen adja meg adatait vásárláskor.

Téves rendszám, érvényesség időtartam, vagy a díjkategória esetén:

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt ügyfélszolgálatán bizonyos feltételek teljesülése esetén van lehetőség korrekcióra. További információért kérjük hívja a +36 (36) 587-500 telefonszámon elérhető Call Centert.

Díjköteles és díjmentes szakaszok

Díjköteles és díjmentes szakaszok listáját kérjük tekintse meg a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. oldalán.
http://www.nemzetiutdij.hu/Dijfizetes/Dijmentes-szakaszok/

Ellenőrzés, pótdíjak 

Ellenőrzéssel és pótdíjakkal kapcsolatos információkat kérjük tekintse meg a a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. oldalán.
http://www.nemzetiutdij.hu/Dijfizetes/Potdijak/

Jármű adás-vétel esetén mi a teendő? 

Ha a gépjármű tulajdonjogát a tulajdonosa év közben átruházza, vagy az annak használatát lehetővé tévő jogviszony megszűnik, kérhető a jogosultság érvényesítése más gépjárműre.
http://www.nemzetiutdij.hu/Ugyfelszolgalat-kereso/

Ellenőrizhető, hogy van-e egy adott rendszámra érvényes jogosultság?

Csak a www.autopalyamatrica.hu honlapunkon vásárolt matricák esetén tudunk felvilágosítással szolgálni. 

A máshol vásárolt jogosultság adatairól információt kapni az értékesítő helyen vásárláskor kézhez kapott ellenőrző szelvény segítségével lehetséges.