Autópálya matrica vásárlás és információk 2018

Címkék: vásárlási információk, matrica vásárlás, megyei matrica, autópályamatrica, autópálya matrica online, autópálya matrica vásárlás 2018

Autópálya matrica információk 2017-2018

A hatályos jogszabályok értelmében az e-matricát mindig a díjköteles szakaszra felhajtás előtt (praktikusan az utazás előtt) kell megváltani. Az e-matrica utólagos megvásárlása nem jelenthet visszamenőleges úthasználati jogosultságot, ennek megfelelően az utólag megváltott matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után. 

Autópálya matrica árak 2018 - nem változnak

A www.autopalyamatrica.hu oldalon értékesített autópálya matricákkal kapcsolatos árak

Díj kategóriaHeti (10 napos)HaviFél éves (6hó)Éves 
D1  2 975 Ft  4 780 Ft   28 680 Ft

42 980 Ft

 
D1 megyei        5 000 Ft   
D2  5 950 Ft   9 560 Ft   42 980 Ft   
D2 megyei       10 000 Ft   
B2 13 385 Ft 21 975 Ft   199 975 Ft   
B2 megyei       20 000 Ft   

Matricavásárlásnál fizetési módtól függően tranzakciós díj kerül felszámításra, mely arendelés során a fizetési mód kiválasztásánál megjelenik. 

Autópálya matrica érvényessége

Heti (10 napos) autópálya matrica

Érvényes a vásárló által megjelölt kezdő és további 9 napra, összesen 10 egymást követő naptári napra, a 10. nap 24. órájáig. Amennyiben a vásárlás napját jelöli meg kezdő napnak, úgy az érvényesség kezdete az autópálya matrica megvásárlásának időpontja.

Havi autópálya matrica

A vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónapban számát tekintve a kezdő nappal megegyező nap 24 óráig; ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24. órájáig. Amennyiben a vásárlás napját jelöli meg kezdő napnak, úgy az érvényesség kezdete az autópálya matrica megvásárlásának időpontja.

Megyei autópálya matrica

A vásárló által megadott megye összes útjára érvényes. Érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot. Elővásárlásban 2018. január 01-től 2019. január 31. napjának 24. órájáig érvényes. Vásárlás során egyidejűleg több megyére is vásárolható megyei autópálya matrica.

Éves autópálya matrica

Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes. Érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig.  Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot. Elővásárlásban 2018. január 01-től 2019. január 31. napjának 24. órájáig érvényes.

6 havi (fél éves), matrica (júniustól értékesítjük)

Összevont havi matrica. Ez a matrica valójában 6 db. havi (fél éves), havi matrica együttes megrendelését jelenti. Amennyiben a vásárlás napját jelöli meg kezdő napnak, úgy az érvényesség kezdete az autópálya matrica megvásárlásának időpontja.

Összevont havi matricák vásárlása (6 havi, 5 havi, 4 havi, 3 havi, 2 havi)

Összevont havi matricák (6 havi, 5 havi, 4 havi, 3 havi, 2 havi) az éves matrica kényelmét biztosítja évközi megrendelők számára. Ez a matrica valójában 6 havi, 5 havi, 4 havi, 3 havi, 2 havi matrica együttes megrendelését jelenti. Ez az egyedülálló megoldás a kényelem mellett költségtakarékos is, mivel a félévi jogosultságon felül 4-6 nap további jogosultságot biztosít, továbbá kényelmi díjként az 1 havi kényelmi díjaknak csupán a felét számítja fel. Fontos, hogy az összevont havi matricák vásárlásának visszaigazolásában 6 havi, 5 havi, 4 havi, 3 havi, 2 havi matricaazonosító szerepel.

Az összevont matricák vásárlása esetén fordítson kiemelt figyelmet a RENDSZÁM ELLENŐRZÉSÉRE, mivel a rendszámhelyesbítés, rendszám átírás költségeit mind a 6 havi, 5 havi, 4 havi, 3 havi, 2 havira meg kell fizetnie! (átírási díj összege matricánként, és karakterenként: 1470 Ft). A többszörös átírási díj érvényes a gépjármű eladás és új vásárlás esetén felszámított átírási díjra is.

Valamint kiemelt figyelmet kell fordítani az összevont vásárlása esetén az ÉRVÉNYESSÉG KEZDETÉRE és ÉRVÉNYESSÉG VÉGÉREAmennyiben a vásárlás napját jelöli meg kezdő napnak, úgy az érvényesség kezdete az autópálya matrica megvásárlásának időpontja.

Ha bizonylat nélkül hajt fel a díjköteles autópályára, az ebből eredő esetleges következmények a vásárlót terhelik, cégünk semmiféle felelősséget nem vállal!

Fizetési megoldások

Fizetési megoldásainkkal regisztráció nélkül, kényelmesen, gyorsan egyenlítheti ki a szolgáltatás díját.
Fontos, hogy csak a sikeres matricavásárlás (matrica sorszám) visszaigazolásának birtokában jogosult az autópálya használatára!


Fizetés bankkártyával, percek alatt

Borgun bankkártyás fizetés - A fizetés a Borgun biztonságos bankkártya elfogadó oldalán keresztül történik. Minden, internetes fizetésre alkalmas bankkártyát elfogad a rendszer. Sikeres fizetés után azonnal megtörténik az autópálya-matrica érvényesítése.  
A Borgun kártyaelfogadó oldalán Ügyfél által fizetéskor megadott kártyaadatokat kizárólag a Borgun látja és kezeli.


OTP bankkártyás fizetés - A fizetés az OTP Bank biztonságos bankkártya elfogadó oldalán keresztül történik. Minden, internetes fizetésre alkalmas bankkártyát elfogad a rendszer. Sikeres fizetés után azonnal megtörténik az autópálya-matrica érvényesítése.
Az OTP Bank kártyaelfogadó oldalán Ügyfél által fizetéskor megadott kártyaadatokat kizárólag az OTP Bank látja és kezeli.

Ismétlődő bankkártyás fizetés

Regisztráció után érhető el ez a fizetési mód.
Azoknak a visszatérő Vásárlóknak, akik egy kattintással szeretnének fizetni a későbbiekben.
Mobiltelefonról indított fizetés esetén is ez a legegyszerűbb fizetési mód.

Az első vásárláskor az OTP Bank kártyaelfogadó oldalán a kártyaadatok mellett egy jelszót is meg kell adnia. Ezzel az első vásárláskor regisztrálja kártyáját az OTP Bank kártyaelfogadó rendszerében. A kártyaadatokat kizárólag az OTP Bank látja és kezeli.
A rendszer, belépéskor megjeleníti a Vásárló első rendelésének adatait és - az esetleges módosítás mellett – már egyetlen kattintással (ismétlődő bankkártyás fizetés esetén) is megvásárolhatja a matricát a "Fizetés" gombra kattintva. 

A regisztrált kártyával kapcsolatos módosítást/törlést stb... a voxpay.hu oldalon bejelentkezve teheti meg.

Fizetés átutalással

Kényelmesen fizethet bármelyik online bankból történő átutalással.  
Az utaláshoz szükséges adatokat (számlaszám, kedvezményezett, közlemény) a megrendelési folyamat végén adja meg a rendszer.

Utalás esetén fontos, hogy nem az elindított utalás időpontjában, hanem az összeg számlánkra való beérkezéseskor történik a matrica érvényesítése! OTP, BB, CIB, MKB bankból utalás esetén, munkanapokon 07-17.30 h között akár 10 perc alatt is megérkezhet utalása. Más időpontban indított utalások következő munkanapra érkeznek be. Egyéb bankok esetében egy-két munkanap, hogy utalása beérkezzen.

Kérjük, mindig vegye figyelembe az utalás átfutási idejét, illetve az utalással kapcsolatos tudnivalókat!

Ellenőrzés - az autópályákra csak érvényes matricával szabad felhajtani!

Az úthasználati díj megfizetése - a gépjárművek megállítása nélkül - rendszám alapján, elektronikus úton a matricaköteles útszakaszok bármely pontján ellenőrizhető.

Az ellenőrzőszelvényt (elektronikus szolgáltatás igénybevétele esetén az autópálya matrica sorszámát tartalmazó visszaigazolást) kérjük, hogy saját érdekében őrizze meg a lejárat után egy évig! A visszaigazolást nem szükséges kinyomtatnia és magánál tartania.

Autópálya matrica vásárlás esetében a pénzügyi teljesítés megtörténte önmagában még nem jelent automatikusan pályahasználati jogosultságot! Minden esetben érvényes matrica sorszámra van szükség, a jogosultsághoz!

Jogosulatlan úthasználat

Ha a gépjármű a helyszíni vagy a rendszám alapján végzett elektronikus ellenőrzéskor nem rendelkezik érvényes jogosultsággal, illetve az elektronikus szolgáltatás igénybevétele esetén a szolgáltató által küldött nyugtázó értesítéssel, abban az esetben a gépjárművezető köteles pótdíjat fizetni az ellenőrzés alá vont gépjármű díjkategóriájának megfelelően. 

Úthasználattal és a matricákkal kapcsolatos problémák esetén 

pl.: átírás, rendszámcsere, szélvédőcsere, elveszett kártya

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Call Centere: +36 (36) 587-500  a nap 24 órájában hívható