Hasznos információk

Mikortól érvényes a matricám?

A vásárlás során, amennyiben a vásárlás napját jelölöd meg kezdőnapnak, úgy az érvényesség kezdete az e-matrica megvásárlásának időpontja. Banki átutalás esetén az összeg számlánkra való beérkezésekor történik a matrica érvényesítése - ez az időpont lesz az érvényesség kezdete. A matricák terület szerinti érvényessége minden matricánál az ország teljes területe, kivéve a vármegyei matricát, amely éves matrica és csak az adott vármegye pályaszakaszaira érvényes – a szomszéd vármegye első lehajtójáig.

Meddig érvényes a matricám?

Napi (1 napos) autópálya matrica

Magyarország összes fizetős útszakaszára, a vásárlás napján a vásárlás pillanatától éjfélig érvényes. Elővétel esetén a vásárláskor megjelölt napon 0 órától éjfélig érvényes.

Heti (10 napos) autópálya matrica

Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes. Érvényes a vásárló által megjelölt kezdő és további 9 napra, összesen 10 egymást követő naptári napra, a 10. nap 24. órájáig.

Havi autópálya matrica

Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes. A vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónap számát tekintve a kezdő nappal megegyező nap 24. órájáig; ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24. órájáig.

Vármegyei autópálya matrica

A vásárló által megadott vármegye összes útjára érvényes. Érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot. Elővásárlásban 2024. január 01-től 2025. január 31. napjának 24. órájáig érvényes. A vásárlás során egyidejűleg több vármegyére is vásárolható vármegyei autópálya matrica.

Éves autópálya matrica

Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes. Érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot. Elővásárlásban 2024. január 01-től 2025. január 31. napjának 24. órájáig érvényes.

Összevont havi matricák vásárlása (5...4...3...2 hónapra)

Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes.

Az összevont havi e-matricák az éves matrica kényelmét biztosítja évközi megrendelők számára. Ez az egyedülálló megoldás a kényelem mellett költségtakarékos is, mivel akár a több havi jogosultságon felül 4-6 nap további jogosultságot biztosít.

Fontos, hogy az összevont havi matricák vásárlásának visszaigazolásában 5 havi, 4 havi, 3 havi, 2 havi matricaazonosító szerepel. Az összevont matricák vásárlása esetén fordíts kiemelt figyelmet a RENDSZÁM ELLENŐRZÉSÉRE, mivel a rendszám-helyesbítés, rendszám átírás költségeit mind az 5 havi, 4 havi, 3 havi, 2 havi matricára meg kell fizetni! (átírási díj összege matricánként és karakterenként: 1470 Ft). A többszörös átírási díj érvényes a gépjármű eladás és új vásárlás esetén felszámított átírási díjra is.

Kiemelt figyelmet kell fordítani az összevont vásárlása esetén az ÉRVÉNYESSÉG KEZDETÉRE és ÉRVÉNYESSÉG VÉGÉRE. Amennyiben a vásárlás napját jelölöd meg kezdő napnak, úgy az érvényesség kezdete az autópálya matrica megvásárlásának időpontja.

Milyen fizetési módok állnak rendelkezésemre?

Több opcionális fizetési mód áll rendelkezésre. Ezekkel kényelmesen, gyorsan kifizetheted a matricát. Ne feledd, hogy csak a matrica visszaigazolás (matrica sorszám) birtokában vagy jogosult az autópálya használatára.

Fizetési módok:

Bankkártya
A fizetés a SimplePay vagy a Barion biztonságos kártyaelfogadási rendszerén keresztül történik. Minden, internetes fizetésre alkalmas bankkártyát elfogad a rendszer. Sikeres fizetés után azonnal megtörténik az autópálya-matrica érvényesítése. A kártyaelfogadó oldalán az Ügyfél által fizetéskor megadott kártya adatokat kizárólag a kártyaelfogadó cég látja és kezeli.

Ismétlődő bankkártyás fizetés
Regisztráció után érhető el ez a fizetési mód. Azoknak a visszatérő Vásárlóknak, akik egy kattintással szeretnének fizetni. Mobiltelefonról indított fizetés esetén is különösen ez a legegyszerűbb fizetési mód. Az első vásárláskor a Barion, vagy SimplePay kártyaelfogadó oldalán a kártyaadatok mellett egy jelszót is meg kell adni. Ezzel az első vásárláskor regisztrálod a kártyádat a kártyaelfogadó rendszerében. A kártya adatokat kizárólag a kártyaelfogadó szolgáltató látja és kezeli. A rendszer, belépéskor megjeleníti a Vásárló első rendelésének adatait és - az esetleges módosítás mellett – már egyetlen kattintással megvásárolhatja a matricát a "Fizetés" gombra kattintva. A regisztrált kártyával kapcsolatos módosítást/törlést stb. a VoxPay.hu oldalon bejelentkezés után teheted meg.

Online bankutalás
Kényelmesen fizethetsz bármelyik online bankból történő átutalással. Az utaláshoz szükséges adatokat (számlaszám, kedvezményezett, közlemény) a rendszer megadja. Fontos itt, hogy nem az elindított utalás időpontjában, hanem az összeg a számlánkra való beérkezésekor történik a matrica érvényesítése! Azonnali online utalás esetén pár másodpercen belül teljesül a fizetés - kérjük ügyelj az utalás helyes közleményére. Elírt közlemény esetén a rendszer nem tudja feldolgozni automatikusan a beérkezett utalást, így ekkor a matrica érvényesítés sem történik meg automatikusan! Kérjük, mindig vedd figyelembe az utalás átfutási idejét, illetve az utalással kapcsolatos tudnivalókat!

Hogyan írhatom át másik járműre a matricámat?

E-matrica átírása minden esetben a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban történhet. Az átírás díja 1 470 Ft. Az átírás különböző essetek fennállása esetén lehetséges:

  • gépkocsi eladása – szükségesek az eladási és matrica dokumentumok
  • rendszámcsere – ha jogszabály írja elő a cserét, akkor az átírás díjtalan
  • lopás/totálkár – rendőrség vagy biztosító igazolása alapján
  • téves díjkategória – az érvényesség időtartamán belül
  • rendszám elírás – legfeljebb 3 karakter. Ha “0” és “O” vagy “1” és “I” karakterek vannak felcserélve, akkor az átírás díjtalan
  • téves felségjel
  • visszavásárlás
  • kettős vásárlás esetén, ha a második matrica érvényessége még nem kezdődött el
Bővebb információk

Ellenőrzés - az autópályákra csak érvényes matricával szabad felhajtani!

Az úthasználati díj megfizetése - a gépjárművek megállítása nélkül - rendszám alapján, elektronikus úton a matricaköteles útszakaszok bármely pontján ellenőrizhető. Az ellenőrzőszelvényt (elektronikus szolgáltatás igénybevétele esetén az autópálya matrica sorszámát tartalmazó visszaigazolást) kérjük, hogy saját érdekedben őrizd meg a lejárat után két évig! A visszaigazolást nem szükséges kinyomtatnod és magadnál tartanod.

Autópálya matrica vásárlás esetén a pénzügyi teljesítés megtörténte önmagában még nem jelent automatikusan pályahasználati jogosultságot! Minden esetben érvényes matrica sorszámra van szükség a jogosultsághoz!

Jogosulatlan úthasználat

Ha a gépjármű a helyszíni vagy a rendszám alapján végzett elektronikus ellenőrzéskor nem rendelkezik érvényes jogosultsággal, illetve az elektronikus szolgáltatás igénybevétele esetén a szolgáltató által küldött nyugtázó értesítéssel, abban az esetben a gépjárművezető köteles pótdíjat fizetni az ellenőrzés alá vont gépjármű díjkategóriájának megfelelően.

Büntetések, pótdíjak

 

Úthasználattal és a matricákkal kapcsolatos problémák esetén pl.: átírás, rendszámcsere, szélvédőcsere, elveszett kártya Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Call Centere: +36 (36) 587-500 minden nap reggel 6:00-22:00 óra között hívható.

E-matrica vásárlás
Autópálya
autopalyamatrica.hu 2024
Kövess minket: Voxpay facebook Voxpay instagram Voxpay tik-tok