Egynapos autópálya-matrica

Oldalunkat folyamatosan frissítjük.  

Mikor vezetik be az egynapos-matricát? 

A pontos dátum még nem elérhető, de az eddigi információk alapján Magyarországon 2024 tavaszán várható az egynapos autópálya-matrica. 

Mennyibe kerül az egynapos-matrica? 

A D1 egynapos matrica ára 5 150 Ft-ba fog kerülni. Az egynapos matrica ára az éves matrica árának (57 260 Ft) a rendelet szerint legfeljebb 9%-a (5 153 Ft) lehet. Ez alapján a D2-es díjkategóriába tartozó járművek számára az egynapos matrica ára akár 7 310 Ft is lehet.   

Hol tudok venni egynapos autópálya-matricát? 

A többi autópálya-matrica típushoz hasonlóan a bevezetést követően az autopalyamatrica.hu oldalon is lehetőség lesz az egynapos e-matrica megvásárlására.  

Az egynapos matrica érvényessége 

A jelenlegi szabályozás logikája alapján az egynapos-matrica Magyarország összes fizetős útszakaszára lesz érvényes. 

A napi matrica érvényessége a vásárló által megjelölt naptári napon 0 órától 24 óráig lesz érvényes, ennek értelmében az egynapos autópálya-matrica tárgynapi úthasználati jogosultságot biztosít.  

Mikor érdemes egynapos autópálya-matricát vásárolnom? 

A magyarországi autópályák és gyorsforgalmi utak jellemzően fizetős útszakasznak minősülnek. Az úthasználati jogosultságot elektronikus autópálya-matricával lehet kiváltani a fizetős útszakaszra való felhajtás előtt! 

  • Ha tévedésből hajtottunk fel az autópályára, 60 percen belüli vásárlás esetén a bírság elkerülhető 
  • Ha csak átutazóban haladunk át Magyarországon  
  • Ha 10 napnál hosszabb utazást tervezünk ugyancsak kipótolható az egynapos matricával az út, vagy elegendő csupán két darab egynapos matrica. 
  • Ha valóban csak egy nap utazunk az autópályán és 24 óra elég a matrica használatra. 

Van-e igény az egynapos matricára? Felmérésünkből kiderült

Egy nem reprezentatív felmérésünk alapján, - amelyben több mint 5000 felhasználó vett részt - kiderült, hogy az autópálya-használók 98%-nak igénye lenne az egynapos matricára. A válaszadók többsége szerint azonban az egynapos autópálya-matrica abban az esetben érné csak meg, ha 500-1500 forintig terjedne az ára.


EN DE RO HU SK