Mikor vezetik be az egynapos autópálya-matricát? 

A napi autópálya matrica Magyarországon 2024. április 1-től vásárolható meg. 

Mennyibe kerül az egynapos-matrica? 

A D1 egynapos matrica ára 5 150 Ft. D2-es díjkategóriába tartozó járművek számára a napi matrica ára 7 310 Ft, a motorkerékpárok, azaz a D1m díjkategóriájú napi matrica 2 570 Ft. 
E-matrica
díjkategória
Napi (1 napos) matrica
D1M2 570 Ft
D15 150 Ft
D27 310 Ft
U5 150 Ft

 

Az egynapos matrica érvényessége 

 

Az egynapos-matrica Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes a vásárló által megjelölt kezdő időponttól az adott naptári napon 23:59 óráig. 

A vonatkozó jogszabály alapján az új típusú úthasználati jogosultság előrevásárlás esetén a vásárló által megjelölt naptári napon 0 órától 23:59-ig érvényes. Ha azon a napon vásároljuk, amikor használni szeretnénk a díjköteles gyorsforgalmi utakat, tehát a vásárlás és az érvényesség napja egybe esik, a napi matrica a vásárlás pontos időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot, visszamenőlegesen nem.

Hol tudok venni egynapos autópálya-matricát? 

A többi autópálya-matrica típushoz hasonlóan, 2024. április 1-től az autopalyamatrica.hu oldalon is megvásárolható ez a típus. 

Mikor érdemes egynapos autópálya-matricát vásárolnom? 

A magyarországi autópályák és gyorsforgalmi utak jellemzően fizetős útszakasznak minősülnek. Az úthasználati jogosultságot elektronikus autópálya-matricával lehet kiváltani a fizetős útszakaszra való felhajtás előtt! 

  • Ha tévedésből hajtottunk fel az autópályára, 60 percen belüli vásárlás esetén a bírság elkerülhető 
  • Ha csak átutazóban haladunk át Magyarországon  
  • Ha 10 napnál hosszabb utazást tervezünk ugyancsak kipótolható az egynapos matricával az út, vagy elegendő csupán két darab egynapos matrica. 

Van-e igény az egynapos matricára? Felmérésünkből kiderült

Egy nem reprezentatív felmérésünk alapján, - amelyben több mint 5000 felhasználó vett részt - kiderült, hogy az autópálya-használók 98%-nak igénye lenne az egynapos matricára. A válaszadók többsége szerint azonban az egynapos autópálya-matrica abban az esetben érné csak meg, ha 500-1500 forintig terjedne az ára.

Autópálya
autopalyamatrica.hu 2024
Kövess minket: Voxpay facebook Voxpay instagram Voxpay tik-tok