Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Lesz egynapos matrica, de igény is van rá? Mutatjuk!

A legfrissebb információk az egynapos autópálya-matricáról itt olvashatók.

Az Európai Uniós rendelet szerint a tagországok 2024 márciusáig be kell vezessék az egynapos autópálya-matricát, derült ki legutóbbi cikkünkből , amely nagy port kavart. Ennek hatására Lázár János minisztériuma el is árulta, hogy valóban várható a jövő évi 1 napos matrica, azonban a kormánynak döntenie kell még a részletekről. 

Nem csupán a bevezetés ténye foglalkoztatott bennünket, hanem az úthasználók véleménye és igénye is. Éppen ezért készítettünk egy nem reprezentatív felmérést, amelyben több mint 5000 felhasználó vett részt. Felmérésünkből kiderült, hogy az autópálya-használók 98%-nak igénye lenne az egynapos matricára. 

A három napos matrica lenne az igazi

A válaszadók közel egynegyede kifejezte, hogy utazásai során nem tartja igazságosnak a napi autópálya-használatért kifizetett 10 napos matricát, ezért az egynapos matricával gyakrabban használná az autópályát abban az esetben, ha az egynapos matrica ára arányosan alacsonyabb lenne, mint a 10 napos matrica ára. Mindezek mellett megfogalmazták, hogy az egynapos matrica mellett bevezethetnék a három, akár 4 napos matricát is, hiszen ez kedvező megoldást nyújtana azok számára, akik csak hétvégi utazásaik során használják az autópályákat. Számos felhasználó elmondta, hogy budapesti utazásai során vagy a balatoni kirándulások miatt vásárolna matricát, azonban a 10 napos nem éri meg, így több alkalommal is választottak inkább gyorsforgalmi utat vagy kihagyták az utazást.

Egy matrica, több megoldás

Azok számára is kiváló alternatíva lenne az egynapos-matrica, akik véletlenül hajtottak fel az autópályára, és ezzel el tudnák kerülni a büntetést. A válaszadók közül rengetegen egyetértettek abban, hogy a napi matrica igazán az egy napos kirándulásoknak, ügyintézéseknek és a külföldi átutazóknak lesz kedvező. 

Legfontosabb szempont az ár

De mennyibe kerülne? – tették fel többen is a kérdést és jelezték, hogy csupán abban az esetben érné meg az egynapos matrica, ha 500-1500 forintig terjedne az ára. Azonban a cseh példát is látva, ennél jóval magasabb összegre lehet számítani, hiszen az Európai Unió korlátozása szerint az egynapos matrica ára legfeljebb az éves matrica árának 9%-a lehet, amely azt jelenti, ha az idei éves matrica árához viszonyítjuk 4427 forintba kerülne. A jogszabály szerint az autópálya-matrica ára inflációkövető így, ha a 15%-os inflációval számolunk, akkor az egynapos matrica ára akár 5100 forintba is kerülhet. 

 

 



EN DE RO HU SK