Jön az 1 napos autópálya-matrica Magyarországra?

Cikkünk frissült, az aktuális információk az egynapos autópálya-matricáról itt olvashatók.

Miért nincs egy napos matrica? Az autopaIyamatrica.hu oldalhoz érkező ügyfélvisszajelzések alapján igény bőven lenne rá nem csak a magyarok, de a külföldiek esetében is. A jelenleg érvényben lévő legrövidebb időtartamra heti - azaz 10 napos autópálya-matrica - Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes a megjelölt kezdő, vagy a vásárlás napjától összesen 10 egymást követő naptári napra, a 10. nap 24. órájáig. 

Ha valaki csak rövidebb időszakra használná az autópályát, jogosan mérgelődik, hogy miért nincs kevesebb napra olcsóbb autópálya-matrica Magyarországon? Az egynapos matrica számos esetben nyújthatna egy kedvezőbb alternatívát, azonban kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Változás jöhet

2022-ben ugyanis az Európai Unió megszavazta az új közlekedési és díjbeszedési rendszerek megreformálását is. Mit jelent ez?

A külföldről érkező, alkalmi úthasználókkal való méltányosság jegyében a gépjárművekre legyen lehetőség rövidebb időtartamra is megvásárolni az autópálya-használathoz szükséges matricát, amely lehet akár egy napos is, az Európai Unió által megszabott, maximalizált áron. Ennek célja, hogy az egyszeri utazásra ne kelljen 10 napos matricát vásárolnia annak, aki ezt az időtávot nem tudja kihasználni, így érvényesül az az elv, hogy a fizetendő összeget azok alapján fizettessék meg az autósokkal, hogy csak az fizessen, aki szennyez. Azonban az elektromos vagy hibrid gépjárművek kedvezményekben részesülhetnek.

A tagállamok 2022-ben 2 évet kaptak arra, hogy felkészüljenek az új szabályozásokra és kiépítsék az új matrica-rendszert, így várhatóan 2024-ben megjelenhetnek az 1 napos autópálya-matricák.

 

Csehország: az első egynapos matrica 

Csehország május végén bejelentette, hogy 2024. márciusától bevezeti az egynapos autópálya-matricát, amely 200 koronába (3300 forintba) fog kerülni. A díjszabást az Európai Unió korlátozása szerint az alábbiak szerint számították ki: a napi matrica legfeljebb 9%-a, a tíz napos 12%-a, a havi pedig 19%-a lehet az éves matrica díjának. Ez azt jelenti, hogy 2024-től várhatóan a következő autópálya-matrica díjak lesznek érvénybe Csehországban: az egynapos 3300 forint (200 korona), a 10 napos matrica ára csökkenni fog 310-ről 270 koronára (4455 forint), a havi 430 koronára csökken 440-ről (7095 forint), azonban az éves 37950 forintra emelkedik (1500 koronáról 2300 koronára).

 

Na de mi a helyzet a magyar autópálya-matricák esetében?

Jelenleg nincs információ arról, hogy a magyar autópályákon várható-e az egynapos autópálya-matrica, hiszen a fizetős gyorsforgalmi utak listáját, a díjak mértékét, módját és a pótdíjakat mind a 45/2020. (XI. 28.) ITM rendelet szabályozza.Autópálya
autopalyamatrica.hu 2024
Kövess minket: Voxpay facebook Voxpay instagram Voxpay tik-tok