Vármegyei matrica

A vármegyei matrica érvényessége

Az éves vármegyei autópálya matrica az alábbi határok között érvényes: a kiválasztott vármegye fizetős díjszakaszaira, valamint a határos vármegyék irányába eső első csomópontig.

Vármegyei matrica érvényes a vásárlás időpontjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig.

Az elővásárlás során megvásárolt éves országos és éves vármegyei matrica a tárgyév január 1. napjától érvényes!

Vármegyei matrica - idő alapú pályamatrica közötti különbség

A vármegyei autópálya matrica az adott vármegye összes díjköteles útvonalainak igénybevételére ad lehetőséget egész évben. Amíg az eddigi matricák adott időszakra területi korlátozás nélküli országos autópálya használatot jelentenek (pl. 10-napos), addig a vármegyei matricák 13 hónapon keresztül területi korlátozást jelentenek. Ez valamelyest közelít a használattal arányos díjazáshoz, kicsit igazságosabb teherelosztáshoz. Olyan matrica, ahol nincs területi korlátozás és egész évben érvényes, az az éves matrica; annak előnyeivel, hátrányával, árával.

Mikor érdemes vármegyei matricát vásárolni?

A vármegyei pályamatrica egyes autósoknak könnyebbség, hiszen költséget csökkent. Lássuk milyen esetekben és kinek éri meg jobban a vármegyei matrica a rövid érvényességű matricával szemben:

 • Az új fizetős utak miatt sok olyan autósnak is matricát kell vásárolnia, akinek eddig nem, így ebben az esetben elegendő csak az adott megye fizetős útszakaszaira megváltani a matricát
 • Az elővárosokban élőknek, akik évközben gyakran bejárnak a városba és fizetős útszakaszon gyorsabban megtehetik a távot
 • Az évközben több vármegye fizetős útszakaszait használóknak is gazdaságosabb választás lehet 2-3-4 vármegyei matrica, mint az éves vagy a heti e-matrica.

A megyei matrica legfőbb előnye abból adódik, hogy a januárban megvásárolt vármegyei matrica érvényessége egy év, vagy akár 13 hónap és az éves országos matricával szemben kedvezőbb árban juthatunk hozzá.

Vármegyei e-matrica csupán választható lehetőség, semmiképp nem kötelező, vagy kizárólagos. Ha jól meg tudjuk becsülni előre éves utazásaink útvonalát, az útvonalakkal érintett vármegyéket, akkor könnyen kiszámíthatjuk a megyei matricák összdíját. Ha ez az összeg alacsonyabb az éves országos matricáénál, akkor érdemes csak vármegyei matricákat vásárolni.

Ezt a matrica típust így akár év közben is megéri megvásárolni és gondtalanul utazni több hónapig. Főoldalunkon a vármegyei matricák egész évben elérhetőek.

Vármegyei matrica kalkulátor és útvonalak 2024

Az ingyenes térképes vármegyei matrica tervezőnk az általad kiválasztott útvonal alapján kiszámolja, hogy melyek azok a vármegyei matricák, amelyekre az utazásod alatt szükséged lehet. Fontos, hogy a tervező által megadott matricák csak a tervező által javasolt útvonal követése esetén lesznek elegendők.

A térképes tervező a magyarországi díjköteles úthálózatot részletesen tartalmazza, jelölve a fizetős és ingyenes hazai gyorsforgalmi úthálózatot is. A használati díj megfizetése ellenében használható autópályákról, autóutakról, főutakról és azok díjáról a 45/2020. (XI) ITM rendelet ad iránymutatást. A matricát az útdíjköteles útra való felhajtás előtt kell megvásárolni!

Hogyan használd?

 1. Add meg a kiinduló települést és a célt, majd kattints a "Keresés" gombra.
 2. További úticélokra van szükséged, több települést is érintenél? A meglévő kalkulációhoz könnyedén hozzáadhatók további települések is. Nincs más dolgunk, mint ismét beírni a kiinduló települést, majd a célt és ismét a "Keresés" gombra kattintani.
 3. Hasonlítsuk össze az árakat! Amennyiben a végösszeg kevesebb, mint az éves országos matrica ára, úgy a vármegyei matrica jobban megéri.
 4. A kiválasztott vármegyei matricákat azonnal megvásárolhatjuk.

Figyelem! Teljesen új települések esetén új kalkulációhoz válaszd az “Újratervezés” gombot!

E-matrica vásárlás
Útvonalak
  Vármegyék
  nincs vármegye kiválasztva

  Töltsd le a alkalmazásunkat a mobilodra!
  E-matrica, parkolás, közlekedési mobiljegy a zsebedben.


  Autópálya
  autopalyamatrica.hu 2024
  Kövess minket: Voxpay facebook Voxpay instagram Voxpay tik-tok