Lakókocsival az autópályán

Cikkünk frissült, a lakóautókra vonatkozó aktuális változásokról itt olvashatsz.

Ahogy indul a nyár, úgy kerekedik fel egyre több család, hogy jól megérdemelt pihenését hazánk egy-egy mesés szegletében kiélvezze. A lakókocsival utazók gyakran nincsenek tisztában a vontatmányra vonatkozó matrica szabályozással, cikkünkben ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat. 

A hazai díjköteles útszakaszon minden járműre autópálya-matricát kell vásárolni. Mi a helyzet azonban a lakókocsikkal, amelyeknek nincs külön járműkategóriájuk? Hiszen nem személyautók, hogy a D1, nem motorkerékpárok, hogy a D1M, de nem is buszok, hogy a B2 kategória legyen rájuk érvényes. 

 

 

A lakókocsival autópályán Magyarországon

Nos, a válasz némileg összetett. Ha lakókocsi matrica vásárlás esedékes a nyaralás előtt, a vezető feladata utánajárni, hogy az adott vontatmány pontosan melyik járműkategóriába tartozik. A paraméterektől függően kerülhet D1-be, D2-be, de akár B2-be is, és ne feledkezzünk meg egy utánfutó (U) kategóriájú e-matrica lehetőségéről sem. A jármű forgalmi engedélyében szereplő kódok segítenek a meghatározásban. Nézzük azokat az adatokat, amelyek a jármű kategóriájára, a szállítható személyek számára és a jármű megengedett legnagyobb össztömegére vonatkoznak. Az érvényes szabályozás a következő:

Amikor egy jármű egy 3,5 tonna alatti lakókocsit húz magával utánfutóként, maga a vontatást végző jármű díjkategóriája határozza meg, a lakókocsira kell-e külön autópálya matricát beszerezni. Ha a vontató jármű díjkategóriája D1, akkor a lakókocsira nem, csak a vontató jármű D1-es matricáját kell megvásárolni. Ha a vontató jármű D2 vagy B2 díjkategóriás, akkor a lakókocsira külön U kategóriájú matricát is vásárolni kell a D2 vagy B2 matrica mellé.

Ha a 3,5 tonna feletti lakókocsi forgalmi engedélyben a „J” mezőben M1 betűkód szerepel, a D2 kategóriába tartoznak, abban az esetben azonban, ha ott M2 vagy M3 olvasható, B2-es matricára lesz szükségünk.

 

Megengedett legmagasabb sebesség 

A lakókocsit húzó autók (illetve a különböző járműszerelvények) sebességátlépése különösen nagy veszélyt jelent a forgalomra, ezért akármilyen gyakorlottak is vagyunk, feltétlenül tartsuk be a határt. Fékezéskor, előzéskor egészen máshogy viselkedik a szerelvény, mint az egyszerű személyautó, ezért lakókocsis autópálya használat alkalmával mindig legyünk fokozottan éberek. 

 

 

Szerencsére ebben a hatályos KRESZ is segít: más, alacsonyabb sebességhatárokkal hajthatnak a vontatmányt húzó járművek. Utánfutós személygépkocsik, illetve utánfutóval ellátott tehergépkocsik és kisbuszok a következő korlátozásokkal haladhatnak a magyar utakon:

Ezek a szigorításokkal természetesen hosszabbá válik a menetidő. Az utazás tervezésekor ezt a szempontot is vegyük figyelembe, nehogy túl későn indulva lemaradjunk a csúcsforgalom mentes idősávról, a kemping zárórájáról, vagy – ha például egy horvát vagy szlovén tengeri kikötőn át egy kellemes kis szigetre tartunk – az utolsó hajóról. 

 

Első a biztonság!

Az indulás előtti hetekben győződjünk meg arról, hogy lakókocsin minden tökéletesen működik-e. Ha bérelt járműről van szó, még a cég telephelyén vegyük nagyon alaposan szemügyre. Általában szerencsés, ha hosszabb útra nem olyan vezető ül a kormány mögé, aki még soha nem közlekedett vontatmánnyal.  

Indulás előtt olvassuk ez a vonatkozó jogszabályokat is, hogy biztosak lehessünk abban, nem követünk el szabálysértést. Ezek a következők:



Autópálya
autopalyamatrica.hu 2024
Kövess minket: Voxpay facebook Voxpay instagram Voxpay tik-tok