Lakóautó és buszos változások: súlyos bírságok várhatók, ha nem figyelsz!

2024 számos változást hoz az autósok számára, amelyek érintik az autóbuszokat, a lakóautókat, bővül a fizetős utak listája és emelkednek az e-matrica árak is. 

 

Megszűnik a B2 kategória 

2024. február 1-től kivezetésre kerül a B2-es díjkategória, vagyis a 3,5 t megengedett legnagyobb össztömeg feletti lakóautók és autóbuszok átkerülnek a használatarányos útdíjfizetés rendszerébe, a HU-GO-ba. Februárig mindenképpen szükséges, hogy rendelkezzenek autópálya-matricával, a januárban megvásárolt e-matrica azonban abban az esetben is érvényét veszíti január 31. 24:00-kor, ha az ezen időponton túl is érvényes maradna.  

Fontos: Heti és havi B2-es autópálya-matrica vásárlásra csupán 2024. január 21-ig lesz lehetőség! Oldalunkon 2024. január 1. után nem értékesítünk B2 kategóriájú matricát, erre kizárólag a NÚSZ Zrt-nél lesz lehetőség. 

 

Lakóautókat érintő drasztikus változások

A 2013. évi LXVII. törvény alapján a 3,5 t megengedett legnagyobb össztömeg feletti lakóautók esetében 2024. január 1-től a megtett úttal arányosan, az e-útdíj-rendszerben kell, hogy díjat fizessenek az úthasználatuk után.  

Figyelem! Ezen járművek esetében a 2023. évre váltott éves (országos és vármegyei), valamint havi és heti (10 napos) e-matricák érvényessége 2023. december 31-én 24:00-kor lejár. Utóbbi e-matricák esetében visszatérítés nem kérhető, tekintettel arra, hogy a megfelelő időtartamra érvényes e-matrica megváltásával előre tervezhető az érvényesség végdátuma.

A legfeljebb 3,5 t megengedett legnagyobb össztömegű lakóautók 2024. január 1. után is az e-matrica rendszerbe tartoznak és a hivatalos járműokmányokban szereplő adatok alapján D1 vagy D2 díjkategóriába sorolódnak. 

A lakókocsik esetében továbbra is a vontató jármű díjkategóriája a meghatározó e-matrica vásárlásakor: ha a vontató jármű D1 díjkategóriájú, akkor nem szükséges a vontatmányra külön e-matricát vásárolni, ha viszont a vontató jármű D2 díjkategóriába tartozik, akkor a vontatmányra U díjkategóriájú e-matrica vásárlása is szükséges a D2-es e-matrica mellé. 

 

Vontatmánnyal kapcsolatos változások 

2024. január 1-től, ha egy e-matrica-díjköteles gépjármű egy másik gépjárművet vontat, akkor az úthasználati jogosultságot mindkét jármű után, külön-külön, a rá vonatkozó szabályok szerint meg kell szerezni, azaz mindkét járműre meg kell váltani a megfelelő e-matricát. 

A rakományként szállított járműre továbbra sem kell jogosultságot váltani.



Autópálya
autopalyamatrica.hu 2024
Kövess minket: Voxpay facebook Voxpay instagram Voxpay tik-tok