Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Fontos változások: Autópálya matrica 2023

A 2024-es változásokról itt olvashat.

Azt már tavaly ősszel megtudtuk, hogy a korábbi évek megoldásival szemben nem az inflációhoz igazodva, illetve nem egységesen emelkedik az úthasználati jogosultságok bekerülése. Az autópálya-matrica árak 2023-ban átrajzolták a képzeletbeli térképet. A heti (10 napos) és havi megoldások helyett idéntől már a hosszú érvényességű, akár 13 hónapig* használható típusokkal jár jobban a legtöbb autós. Az éves országos és az éves megyei autópálya-matricák kedvezményesebb áruk, illetve a velük megszerezhető, hosszútávú úthasználat kényelme miatt is előnyösebbek a korábban népszerű típusokhoz képest. 2023 azonban más változásokat is magával hozott. Nézzük őket sorra!

Régi konstrukció új néven

Magyarország alkotmánya, az Alaptörvény 11. módosítása értelmében 2023. január 1-jétől a megyék neve vármegyére változott. Ez, a hazai útdíjköteles szakaszokon való autózás szempontjából kizárólag elnevezésben jelent változást, a területi és időbeni érvényesség nem módosul.

Tartsuk észben, hogy az autopalyamatrica.hu oldalon a vármegyei matricákat továbbra is "megyei" elnevezéssel vásárolhatjuk meg. A D1M, D1 és U kategóriákban 5 720, D2 kategóriában 11 450, míg a B2 kategóriában 22 890 forintért válthatunk meg egy-egy megyei éves úthasználati jogosultságot.

Emelkedő pótdíjak

Ahogyan eddig is, a díjköteles utak érvényes autópálya-matrica nélkül való igénybe vétele büntetést von maga után, vagyis pótdíj megfizetése válik esedékessé. A felhajtóknál elhelyezett kamerák, illetve a gyakori ellenőrzések miatt nem éri meg kockáztatni: D1 és D2 díjkategóriában az alap pótdíj (60 napon belüli fizetés esetén) 18 750, az emelt pótdíj (60 napon túli fizetés esetén) pedig már 74 970 forintra rúg. Az autóbuszoknál még komolyabb a büntetés: a B2 díjkategória alap pótdíj 84 330, az emelt pótdíj 337 290 forintot tesz ki.

Mivel szemmel jól látható összegekről van szó, melynek megfizetése véletlen mulasztás esetén komoly anyagi nehézséget okozhat, érdemes megjegyezni, van mód a bírság kiváltására! Amennyiben tévedésből hajtottunk fel a díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számítva 60 perc áll rendelkezésünkre, hogy megvásároljuk érvényes autópálya matricánkat. Éljünk a lehetőséggel, ugyanis még egy heti (10 napos) úthasználati jogosultság ára is jelentősen kevesebbe kerül, mint a pótdíj. 

Dönthetünk azonban úgy is, hogy a pótdíjfizetés helyett alapáron, utólag megvásároljuk az éves országos matricát. Gondoljunk csak bele: D1 kategóriában az éves országos jogosultság 49 190 forint, ám ha csak 60 nap elteltével áll módunkban kiegyenlíteni a pótdíjat, az már 74 970 forintunkba kerül!

Tipikus hibák

A 2022-as statisztikák szerint a hiányzó matricán kívül leggyakrabban a rendszám elírása, az érvényességi időn kívüli úthasználat, a nem megfelelő jármű díjkategória, valamint a helytelenül megadott felségjel miatt szabták ki a legtöbb büntetést. Klasszikus, papíralapú vagy e-matrica vásárlásakor ezért különösen figyeljünk az adatok pontosságára! A legegyszerűbb, legbiztonságosabb megoldás, ha felhasználói fiókot hozunk létre az autopalyamatrica.hu oldalon, melybe adatainkat is elmentjük, így az újabb jogosultság vásárlásakor jelentősen csökken a hibalehetőség. Ezzel együtt, mielőtt útra kelünk, ellenőrizzük autópálya-matricánkat!

A biztos megoldás

2023-ban minden szempontból az éves matricák jelentik a legkényelmesebb, legbiztonságosabb – a legtöbb esetben pedig az anyagilag is legjobb – megoldást. Ez a két típus érvényességi ideje ugyanis hosszú, a most megvásárolt szelvényekkel 2024. január 31-éig autózhatunk, ami számos előnyt tartogat. Egész évben gondtalanul utazhatunk tehát, tudván, hogy Magyarország vagy az adott megye teljes úthálózatát bármikor, bárhol használhatjuk. Búcsút mondhatunk az aggodalomnak és az adminisztrációs terhelnek, sőt, ha e-matricát vásárlunk, még a cetli elveszítésétől sem kell tartanunk. Így válik az autóút valódi élménnyé!

*Elővételben vagy 2023. január 1. napjától való vásárlás esetén. 

 



EN DE RO HU SK