Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Autópálya matrica 2024 kisokos

2024 számos új közlekedési változást hozott az autósoknak és legfőképp azoknak, akik autópályán is közlekednek. Az idei autópálya matrica árak indokolttá teszik, hogy megfontoltabban válasszunk matricát, ráadásul a fizetős utak listája is kiegészült további szakaszokkal. Azonban nem ez volt a legnagyobb változás, éppen ezért összegyűjtöttünk minden fontos információt a közlekedésre vonatkozóan.  

 

Még több fizetős út 

A teljes M0-ás autóút és az M30-as Miskolcot elkerülő útszakaszának fizetőssé válása előrejelezheti, hogy az érintett városok forgalma megnövekedhet, hiszen sok autós gondolkozhat azon, hogy autópálya matrica helyett inkább alternatív, lassabb, azonban ingyenes útvonalat választ. Továbbá fizetőssé vált az M31-es autópálya, az M4-es autóút Törökszentmiklós-nyugatig, az M44-es autóút és az M76-os autóút Keszthely-Fenékpusztáig. Az új fizetős útszakaszok miatt már elérhető a Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei matrica is.  

 

Autópálya matrica árak 

A 2024-es autópálya matrica árak a következőképpen drágultak a D1 díjkategóriába tartozó járművek számára: az éves matrica 57 260 Ft, a vármegyei 6 660 Ft, a havi 10 360 Ft, a heti (10 napos) 6 400 Ft, a március 1-én érkező egynapos autópálya matrica pedig 5 550 forintba fog kerülni. A matricák drágulása miatt érdemes előre megfontolni, hogy melyik matricatípust válasszuk: az éveset, amelyik egész évben nyújt útjogosultságot az ország összes fizetős útszakaszára, a vármegyei, amelyik szintén egészen 2025. január 31-ig érvényes, azonban csak az adott megye fizetős szakaszain vagy a rövidebb időintervallumra elegendő matricát.  

 

Díjkategória változás 

Kivezetésre került a B2-es díjkategória, amely legfőképpen a buszokat érinti, ugyanis 2024. január 31-ig van csupán lehetőségük autópálya-matricával közlekedni, ezt követően pedig a tehergépkocsikhoz hasonlóan ők is átkerülnek a használatarányos útdíjfizetés rendszerébe. Még januárban van lehetőségük autópálya matricát vásárolni, azonban az február 1-től akkor is érvényét veszíti, ha a megváltásakor hatályos rendelkezések alapján ezen az időponton túl is érvényes lenne.  

 

Pótdíjakra vonatkozó változások  

A 2024-es díjrendelet értelmében a következő táblázat értelmében változnak a pótdíjak és a pótdíjkülönbözetek:  

Díjkategória 60 napon belüli fizetés esetén 60 napon túli fizetés esetén
D1, D2, U 21 830 Ft 87 270 Ft
B2 98 160 Ft 392 610 Ft

 

Megváltott díjkategória Járműre irányadó díjkategória 60 napon belüli fizetés esetén 60 napon túli fizetés esetén 
D1, U D2 10 990 Ft 44 000 Ft
D1, D2, U B2 76 340 Ft 305 340 Ft

 

Figyelem! A D1M kategória pótdíjának mértéke megegyezik a D1 kategória pótdíjának összegével és a B2 díjkategóriára 2024. január 31-én 24 óráig történő jogosulatlan úthasználati esetén kerül kiszabásra a fenti pótdíj! 

A jogosulatlan úthasználók azonban dönthetnek úgy, hogy a pótdíjfizetés helyett, utólag, a fizetési felszólítást követően megvásárolják az éves autópálya matricát. Arra is van megoldás, ha véletlenül hajtottál fel egy fizetős útszakaszra vagy elfelejtettél matricát vásárolni, ugyanis erre az esetre rendelkezésre áll egy 60 perces türelmi idő, amely azt jelenti, hogy a fizetős útra való felhajtástól számítva 60 percen belüli matrica-vásárlással elkerülhető a büntetés.  

 

Melyik matrica éri meg a legjobban?  

Amennyiben gyakran utazol több vármegye fizetős útszakaszán, úgy jobban megéri az éves e-matrica, ha a használt vármegyei matricák összege nem haladja meg a 30 000 Ft-ot. Ha rendszeresen csak egy megye autópályáit használod, úgy a vármegyei matrica lesz a leggazdaságosabb megoldás, ugyanis nem kell alternatív útvonalakat keresned, gyorsabb és kényelmesebb is.  



EN DE RO HU SK