Vármegyei matricával a Balatonra

Júliusban-augusztusban megtelik a magyar Riviéra, az ország minden pontjáról érkeznek a nyaralók, illetve az 1-2 napos pihenésre érkező villámstrandolók. Attól függően, hogy a szezonban egyszer vagy majd’ minden hétvégén ülsz volán mögé a tóhoz tartva, más-más autópálya matrica konstrukcióval jársz a legjobban. Nézzük a részleteket!

Első megfontolásra a legtöbb autósnak a heti (10 napos) úthasználati jogosultság megváltása tűnik logikusnak és praktikusnak, azonban nem árt, ha vásárlás előtt végiggondolod az előtted álló hetek programját. Könnyen lehet ugyanis, hogy neked is a vármegyei matrica (korábban: megyei) bizonyul a leggazdaságosabb megoldásnak. Persze az sem mindegy, hogy Budapestről, Pécsről vagy Miskolcról érkezel. 

Melyik megoldás a legjobb?

Minden élethelyzet más és más, így hüvelykujj szabállyal sajnos nem szolgálhatunk. Néhány tipikus eset számbavételével segítünk megtalálni a számodra leggazdaságosabb útdíj fizetést. Olvasd át a listát, az segítségedre lesz a számodra legmegfelelőbb megoldás kiválasztásában. 

Egyhetes nyaralás az ország másik végéből: Ha a klasszikus hétfő-vasárnap (vagy szombat-következő hét vasárnap) időintervallumban nyaralsz a tónál, a legjobban a heti (10 napos) autópálya matricával jársz. Ezt a személygépkocsik D1 kategóriájában 5.500 forintért megválthatod, és kényelmesen fedezi az oda- és visszautat, akárhány megyében, akárhány fizetős útszakaszon utazol. Akkor válaszd, ha biztos vagy benne, a nyár során többször nem fordulsz meg a Balatonnál.  

Kéthetes nyaralás az ország távolabbi pontjairól: Amikor a nyaralásod több mint 10 napig tart, és többet nem jársz a környéken, a havi matrica lehet a legjobb, D1 kategóriában 8.900 forintért.

Minden más esetben a vármegyei matrica bizonyulhat befutónak – mutatjuk, miért. 

 

Vármegyei matricával a Balatonra

Nem csak a tavat övező vármegyék lakói járnak legjobban az egész évben korlátlanul használható vármegyei e-matrica megváltásával, hanem azok is, akik többször, hosszabb-rövidebb időre látogatnak a tóhoz. Könnyű kiszámolni: ha Budapestről a nyár során három-négy hétvégén leugrotok strandolni a keleti medencébe, összesen két vármegyei matrica (Pest és Fejér megye) megvásárlásával már zöld az út – ráadásul így az őszi, téli kirándulások előtt sincs akadály. D1 kategóriában ez a típus 5.720 Ft, vagyis bő 11.000 forintból egész évre megválthatod a gondtalan autózás kényelmét.

A vármegyei matrica azoknak is remek megoldás, akik nem mindig ugyanarra a strandra járnak, hiszen amint eléred a Balaton hozzád legközelebb eső pontját, onnantól szabad az út: az északi parton, a keleti végen túl, alig van fizetős szakasz, és a déli parton húzódó M7-es mellett a „régi hetes” is igen jól autózható. Ráadásul nyaraláskor végre nem kell rohanni, nyugodtan élvezheted a kedves kis falvakon való átgurulást. 

Az autopalyamatrica.hu ingyenesen használható, naprakész térképeken alapuló vármegyei matrica tervezője segít kiszámolni a kiindulópontodtól a Balaton megfelelő településéig vezető utat. Sőt, a szükséges matricákat pár kattintással azonnal meg is vásárolhatod – próbáld ki a felületet ma!

 

Egészen pontosan meddig érvényesek a magyar autópálya matricák?

Egy hétig? Egy évig? Annak ellenére, hogy az egyes típusok nem változtak az elmúlt években, sok autós nincs tisztában a pontos lejárati időkkel. Amikor egy estébe nyúló fürdőzés után hazafelé éjfél után éred el az útdíjköteles szakaszokat, előfordulhat, hogy kellemetlen meglepetés ér. Összegyűjtöttük ezért a tűpontos érvényességi időket.

 



Autópálya
autopalyamatrica.hu 2024
Kövess minket: Voxpay facebook Voxpay instagram Voxpay tik-tok