Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Utazási tippek a hosszú hétvégére

Pár nap, és itt a húsvét, a négynapos szabadság – ilyenkor jellemzően autóba ül az ország apraja-nagyja, így olykor nehézkessé válhat a közlekedés. Utazástervezési tanácsaink, tavaszi kirándulási tippjeink segíthetnek gördülékennyé, gyorsabbá, stresszmentessé tenni a családi ünnepet.  

Nincs is jobb annál, amikor ráérősen meglátogathatjuk szeretteinket, és együtt tölthetünk pár kellemes órát. Nagypéntektől húsvét hétfőig azonban jelentősen megnövekedett forgalomra számíthatunk Magyarország valamennyi díjköteles és ingyenes útszakaszán, így érdemes pár szempontot szem előtt tartani, hogy ne dugóban ülve veszítsünk értékes időt. Szerencsére előrelátó tervezéssel, illetve pár okos döntéssel a rokonlátogatás nem válik rémálommá. 

Az útvonal kiválasztása

 

Akár „csak” családi találkozókra készülünk, akár egy-két kirándulással tesszük színesebbé a programot, elengedhetetlen, hogy a lehető legjobb, legcélszerűbb úti tervet állítsuk össze. Ökölszabály a mai napig, hogy az érvényes autópálya-matricával igénybe vehető sztrádahálózat mindig a leggyorsabb haladást teszi lehetővé, így feltétlenül számoljunk vele. A személygépkocsik D1-es kategóriájában 5 500 forintért válthatunk heti (10napos) úthasználati jogosultságot, ami az e-matrica lejártáig korlátlan utazást tesz lehetővé az ország valamennyi fizetős szakaszán. 

A többsávos utak, a 130 km/h-s megengedett legmagasabb sebesség, a kiváló útminőség segít lefaragni az utazás hosszából, arról nem is beszélve, hogy a heti (10napos) vagy éves országos autópálya-matricákkal a megyehatárokat sem kell figyelnünk, így gondtalanul juthatunk el az ország különböző pontjaira.

Extra tipp: Nincs probléma, ha  matrica vásárlást az utolsó pillanatra hagytuk! Az autopalyamatrica.hu oldalon (a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer hivatalos online viszonteladójának honlapján) pár kattintással, néhány perc alatt beszerezhetjük az e-matricát. 

 

Az indulás tervezése

 

Lehetőség szerint kerüljük el a tipikus csúcsidőket! Ha tehetjük, ne Nagypéntek és húsvét vasárnap délelőtt, ne húsvét hétfő délután üljünk volán mögé. Kora reggeli, késő délutáni indulással kellemesebben, gyorsabban utazhatunk, mivel pedig nincsenek annyian az utakon, a közlekedés is biztonságosabbá válik.

Extra tipp: A hosszú hétvégén az ország egész területén kamionstop lesz érvényben, így szerencsére a lassú járművek, tehergépkocsik, mezőgazdasági vontatók okozta fennakadásokkal nem kell számolnunk. 

 

Kiemelt desztinációk alternatívái

 

Ha akad egy szabad napunk, pár kitöltetlen óránk, érdemes autóba pattanni, és elveszni a számtalan ünnepi program egyikében! Baranyától Nógrádig, Vastól Békésig izgalmas, színes, gyakran ingyenes rendezvények várják az érdeklődőket – idén sem leszünk tehát lehetőségek híján. Érdemes azonban megfontolni, hogy mindenképpen a leghíresebb, legfelkapottabb eseményeken szeretnénk-e részt venni, megkockáztatva ezzel a dugóba ragadást, a hosszas parkolóhely keresést, illetve úgy általában a tumultust. 

Fussuk át az idei húsvéti programkínálatot (ezt interneten több turisztikai portálon kényelmesen megtehetjük), és válasszunk kevéssé ismert úti célt. A magyar vendéglátás nem véletlenül világhírű, biztosak lehetünk benne, hogy kisebb településen, faluban is ínycsiklandó falatokkal, különleges kézműves portékákkal és színvonalas gyerekprogramokkal fogadják a látogatókat.  

Extra tipp: Bátran kombináljuk a húsvéti mulatozást kirándulással! Bár az idei húsvét hűvösnek, szelesnek tűnik, hazánkban számtalan hegygerinc, várrom, erdei tisztás kiált hátizsákért és sportcipőért – hogy a páratlan szépségű látványosságokat sorra fűző Kéktúra útvonalairől ne is beszéljünk. Hagyjuk az autót egy kijelölt parkolóban, és hódítsuk meg a Zalaszántói Béke Sztúpát, a pécsi Tv-tornyot, a Pilis egyik legszebb csúcsát, a Prédiálókőt, Salgó várát Nógrádban, vagy a téli álmából ébredező Hortobágyi Vadasparkot!

 

Zéró tolerancia!

 

A hívogató söröspultok és különleges borsorok előtt sétálva jusson eszünkbe, Magyarországon nincs olyan kis mennyiségű kimutatható véralkohol szint, ami még megengedhető lenne. Az ittas vezetésért komoly bírság jár, a rendfenntartók pedig húsvétkor nagyobb létszámban őrködnek a szabályos és biztonságos közlekedés felett. Ha tehát vezetünk, semmiképp ne fogyasszunk alkohol tartalmú italt!

Bár 2023. január 1-étől a személygépkocsik forgalmi engedélyét, illetve a vezetői engedélyt nem kötelező magunknál tartani (igazoltatáskor a személyi igazolvány is elegendő), indulás előtt győződjünk meg arról, papírjaink nálunk vannak-e, érvényességük nem járt-e le véletlenül. 

Extra tipp: ha van még időnk, a családi autót vigyük el a szervizbe egy gyors tavaszi vizitre! Nézessük át a futóművek, a fékek állapotát, az olajat, a fényszórók beállítását. Első a biztonság!



EN DE RO HU SK