Új díjstruktúra kerül kidolgozásra: Haladékot kaptak a buszok 

A fuvarozói érdekképviseletek kérésére a kormány elhalasztotta az új rendszer bevezetését az autóbuszok díjfizetésére vonatkozóan, így a buszok részére még április 1-ig autópálya-matricát kell váltani. Ez azt jelenti, hogy a januárban vásárolt matricák, amelyek egyébként érvényesek lettek volna a februári hónapban is, nem veszítik el érvényességüket.  

 

Áprilisig autópálya matricával

A halasztást az indokolta, hogy a piac nem volt felkészülve ekkora keresletre, ami az OBU készülékre vonatkozik és az érintettek nem tudtak a meghatározott időpontig felkészülni a változásra. Ez a két hónap további lehetőséget biztosít arra, hogy minden vállalkozó és érintett felkészülhessen az áprilistól érvénybe lépő új díjfizetési rendszerre. Továbbá a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató arra kéri a HU-GO, az elektronikus útdíjfizetési rendszerébe már regisztrált autóbuszok üzemeltetőit, hogy ne használják áprilisig a már megvásárolt fedélzeti eszközüket.  

 

OBU készülékkel könnyebb! 

Aki nem rendelkezik OBU készülékkel kénytelen lesz úgynevezett viszonylati jegyet vásárolni, amellyel nem térhet le a kiválasztott útról a jármű sofőrje és maximum 5 köztes megállót iktathat be. Ennek legnagyobb hátránya, hogy ha időközben módosul a megbízás és le kell térnie az útvonalról, úgy a viszonylati jegyet szintén újra, a módosult útvonalra is meg kell váltani, ez pedig többletköltségeket eredményez.  

Április elsejére egy olyan új díjstruktúrával készülnek, amely külön kategóriába sorolja az 5 tonna alatti és feletti járműveket, ezzel várhatóan kevesebbet kell majd a kisebb személyszállító járműveknek fizetni az úthasználatért. Az OBU készülék beszerzése mellett szól az is, hogy a 9 személynél több személy szállítására alkalmas járművek nem csak a gyorsforgalmi utak, hanem a főutak használatáért is fizetniük kell, ennek mértéke pedig aszerint módosul, hogy mekkora a kibocsátott szennyezésük.  



Autópálya
autopalyamatrica.hu 2024
Kövess minket: Voxpay facebook Voxpay instagram Voxpay tik-tok