Traffipax kisokos 2023

A sebességmérőkkel kapcsolatban a mai napig számos városi legenda terjed az autósok körében a berendezések lokációjától kezdve a tűréshatár mértéig. Legfőbb ideje tehát tisztázni a tudnivalókat. Hogyan működik a traffipax? Milyen távolságról mér? Hol találhatók a fix traffipaxok? Cikkünkben a legfontosabb információt mind összegyűjtöttük. 

Az autósok nem szokták szeretni a hazánk szerte is szép számmal telepített sebességmérő kamerákat, pedig azok igen fontos szerepet játszanak a közúti forgalom szabályozásában, valamint a biztonság fokozásában. A traffipax segít az előírt sebességhatárok betartatásában – a gyorshajtók megfékezésével pedig nagyban hozzájárul a kiszámíthatóbb, a balesetmentes közlekedés fenntartásában. 

 

Mi változott 2023-ban?

Májusban nagy médiafigyelmet kapott a hír, miszerint a rendőrség most már egyetlen km/h-van gyorsabban való haladás esetén is bírságol. Az igazság azonban az, hogy a vonatkozó jogszabályokban csak az eddig szereplő hibahatárt törölték a normaszövegből: május 1-étől jogilag elfogadott sebesség minden esetben az az érték, amelyet a hitelesített sebességmérő mér – mérlegelésnek nincs helye. Ennek oka kézenfekvő:

Az elmúlt években a rendőrség eszközparkja átfogó fejlesztéseken ment keresztül. Az új sebességmérő berendezések már nem indokolják az úgynevezett pontatlansági „tűréshatárt”, mert a traffipax pontosan képes megállapítani a bemért jármű haladási sebességét. Tehát minden esetben, vitán felül megállapítható a pl. 51 km/h-val való közlekedési sebesség. Az elkapott gyorshajtók – az intézkedő rendőr döntése alapján – továbbra is háromféle intézkedésre számíthatnak: szóbeli figyelmeztetést kapnak, helyszíni bírságot szabnak ki rájuk, vagy szabálysértési feljelentés következik. 

Az eszközök telepítésének helyszínét a technikai adottságok és a közlekedésbiztonsági veszélyek elemzését követően jelölik ki. Kamera tehát oda kerül, ahol rendelkezésre áll a megfelelő konzol, szünetmentes áramellátás és a központtal való kommunikációhoz szükséges optikai kábel, továbbá ahol gyakori a gyorshajtással összefüggésbe hozható balesetek száma. 

A sebességmérő rendszer bővítésének remek példája idén Budapest: a fővárosban a közelmúltban, az idén nyáron történt, kirívó balesetek eredményeként további 45 traffipaxot szerelnek fel. A városvezetőség célja, hogy 2030-ig 50 százalékkal, 2050-ig pedig nullára csökkentse a közúti balesetek súlyos sérültjeinek és halálos áldozatainak számát Budapesten.

 

Hol találhatók a fix sebességmérők?

Magyarországon 2016 óta működik a VÉDA közúti intelligens kamerahálózat. A fixen telepített traffipax eszközök valamennyi vármegyét behálózzák, ráadásul nem csak a gyorshajtókra vadásznak. A kamerák képesek a közlekedési szabálytalanságokat, az autó műszaki vizsgájának hiányát, illetve a jogosulatlan autópálya használatot kiszúrni. 

Érdemes tudni róla, hogy 2023-ban újabb traffipax berendezések telepítésére kerül sor. Az első hat hónapban 40 új, mobil sebességmérőt állítottak szolgálatba országszerte, és még ennyi várható még az év vége előtt. Az autopalyamatrica.hu fenti linken elérhető, folyamatosan frissülő cikkében hazánk valamennyi VÉDÁ-ja, továbbá a büntetések mértéke is megtalálható.

 

Mi az a trafibox?

A trükkös kis szerkezettel az ország valamennyi pontján találkozhatnak az autósok. A menetiránnyal párhuzamosan mindkét irányba kis ablakokkal ellátott, nagyjából 70-80 centi magas, 40 centi széles dobozokról van szó, melyek kb. egyméteres fém tartókonzolokon állnak a közutak mellett.

A dobozokat a helyi önkormányzatok helyezik ki, beléjük pedig a rendőrség mobil sebességmérői telepíthetők. Persze nem minden esetben – ebben rejlik a boxok igazi sebességszabályozó hatékonysága. A kamerák dobozait ugyanis messziről jól látják az autósok, azt azonban nem tudják meghatározni, éppen van-e bennük kamera, vagy sem. A sebességhatárok betartása így is elérhető, hiszen lassul a járműforgalom, az adott útszakaszon biztonságosabbá válik a közlekedés. Aki persze nem tartja be a határt, és éppen egy kamerával ellátott trafiboxba szalad bele, az számíthat a büntetésre. 

 

Sebességhatárok Magyarországon

Idén nem változott a megengedett legmagasabb sebesség a közutakon. Nem győzzük hangsúlyozni: ezek betartása nem lehetőség, hanem minden autós számára kötelező!

Személygépkocsival, motorkerékpárral, valamint 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsi esetén:

A külön jogszabályban meghatározott követelményeknek megfelelő autóbusszal:

Egyéb gépjárművel, valamint gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel:



Autópálya
autopalyamatrica.hu 2024
Kövess minket: Voxpay facebook Voxpay instagram Voxpay tik-tok