Szokás kérdése – magyar autópálya matrica vásárlás

Év elején rendszerint számottevően növekszik az úthasználati jogosultságok vásárlása. A csúcs nem véletlen, hiszen az éves országos és éves vármegyei konstrukciók kényelmét egyre több autós előnyben részesíti, ezek beszerzése pedig a naptári év elején biztosít akár 13 hónapos jogosultságot. Melyik a legnépszerűbb e-matrica? Melyik vérmegye a listavezető? Összesítésünkből kiderülnek a vásárlási szokások.

Hazánkban hagyományosan január az e-matrica vásárlási főszezon – annak ellenére, hogy az éves konstrukciók elővásárlási időszaka már előző év decemberével megkezdődik. A legtöbb autós újév napja után szerzi be a szükségleteinek és céljainak leginkább megfelelő úthasználati jogosultságot. Az év második jelentős – bár időben nem ennyire behatárolható, illetve volumenében is szerényebb – csúcsa a tavasz és nyárelő. A családi kirándulások és nyaralások időszakában persze érthetően ugrik meg a magyar autópálya matrica vásárlás, ráadásul jellemzően ekkor fogy a legtöbb jogosultság külföldi felségjelű autókra. 


A számok tükrében

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) adatai szerint a tavalyi autópálya matrica összeladás nagyságrendileg megegyezik az előző évivel: az autósok 2023-ra összességében közel 14,9 millió darab e-matricát vásároltak. Fontos kiemelni, hogy az elmúlt öt évben a vásárolt e-matricák több mint 22 százaléka éves úthasználati jogosultság volt, az éves országos és éves vármegyei matricák népszerűsége folyamatosan nő. 

Egyre többen szavaznak a legnagyobb szabadságot és kényelmet szavatoló éves konstrukciókra: valamennyi díjkategóriát tekintve az éves országos úthasználati jogosultságból 651 ezer darab kelt el, mintegy 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Éves vármegyei e-matricából 2,6 millió darab fogyott tavaly, ami 9 százalékkal több, mint 2022-ben. A rövid érvényességű e-matricák aránya ezzel együtt tavaly is jóval magasabb volt: a heti (10 napos) e-vignettából 2023-ban mintegy 9,4 millió darabot értékesítettek, míg a havi jogosultságból 2,2 millió darab fogyott.

A vármegyei jogosultságok körében a TOP 3 vármegye 2023-ban a papírforma szerint alakult: a legtöbb ilyen jogosultságot, mintegy 1,3 millió darabot, Pest vármegyére vették az úthasználók. Fejér vármegyére 325 ezer, Győr-Moson-Sopron vármegyére pedig 206 ezer darab vármegyei jogosultság kelt el. Míg a hazai autósok körében a Pest vármegyei matrica volt a legnépszerűbb, addig a külföldi felségjelű gépjárművekre a Győr-Moson-Sopron vármegyére érvényes matricát vásárolták a legtöbben.

 

Érvek az éves e-matricák mellett

A tárgyévet követő év január 31-éig érvényes országos vagy vármegyei konstrukciók mellett mindenekelőtt a kényelem és a költséghatékonyság szól. Az adott megye földrajzi határain belül érvényes matrica egyetlen vásárlással nyújt földrajzi korlátok között éves úthasználati jogosultságot. Az éves matricák által könnyebbé válik a tervezés, nem kell észben tartani a határidőket és gyakorlatilag nullává válik a jogosulatlan autópálya-használat. A hosszú távú matricák iránti kereslet az ingázók és a gyakran utazók növekvő számából is fakad, akik gazdaságosabbnak találják az éves „bérletbe” fektetni, ahelyett, hogy néhány hetente megújítanák a matricát. 

A második, sőt, akár harmadik negyedévben még mindig sokaknak jelenthet költséghatékony opciót néhány vármegye éves e-matricájának megváltása. Ha ugyanis a család nyáron egy-egy régióban közlekedik csak fizetős utakon, ám ott gyakran (például hétvégénként leutaznak a Balatonra), akkor a szóban forgó vármegyék éves matricáinak összege jóval alacsonyabb lehet 2-3-4 havi vagy heti (10 napos) matrica áránál. 

 

Hódít az e-matrica

A digitalizáció az úthasználati jogosultságok beszerzésének gyakorlatát is forradalmasította. A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer hivatalos online viszonteladóinál – például az autopalyamatrica.hu oldalon – folyamatosan nő a forgalom: egyre többen választják a gyors és könnyű, 24 órás ügyintézést a benzinkutaknál, utazási irodáknál való sorban állás helyett.

Ennek okai kézenfekvők: először is, az autopalyamatrica.hu letisztult és hatékony, felhasználóbarát felületén a vásárlás pofonegyszerű. Az autósok akár két kattintással kiválaszthatják a kívánt e-matricát, az online fizetés teljesen biztonságos, a digitális visszaigazolás pedig könnyen tárolható és visszakereshető, mint a kesztyűtartóban gyűjtögetett, gyorsan fakuló papírszelvények. A jövő tehát egyértelműen az e-matricáé!



Autópálya
autopalyamatrica.hu 2024
Kövess minket: Voxpay facebook Voxpay instagram Voxpay tik-tok