Országos vagy vármegyei matrica?

Azok az autósok, akik az év során gyakran ülnek volán mögé, rendszerint a hosszú érvényességi idejű – akár 13 hónapig használható – e-matrica konstrukciókat preferálják. Mikor és kinek éri meg azonban a legdrágább, az országos autópálya matrica, meddig érdemes a vármegyei jogosultságokat választani? Cikkünkből kiderül!

A rövid lejáratú e-matricák, azaz a heti (10 napos), a havi, illetve a március 1-től elérhető egynapos autópálya matrica alapvetően eseti megoldások. Ha valaki csak igen ritkán közlekedik Magyarország útdíjköteles szakaszain, átutazóban van, vagy csak korlátozott ideig kell sztrádákat használnia, ezek a matrica típusok tökéletes megoldást nyújtanak. Árban kedvezőek, és az összes fizetős útra érvényesek. 

Ezzel szemben azok az autósok, akik gyakran szelik át az országot, vagy esetleg egy-egy régióban rendszeresen díjköteles utakon közlekednek, az éves matrica megoldások között találhatják meg számukra az ideális lehetőséget. Nem véletlenül, ugyanis ezek a jogosultságok hosszú időn keresztül, adott területen belül korlátlan sztrádahasználatot, pótdíj-mentes vezetést garantálnak. A vármegyei és az országos autópálya matrica között némi számolással és tervezéssel könnyedén ki lehet választani a legmegfelelőbbet. A 2024 januárjával életbe lépett változások miatt azonban idén érdemes a szokásosnál körültekintőbbnek lenni.

 

Érvényességek és árak

Mindkét e-matrica típus a vásárlást követő év első hónapjának utolsó napjáig biztosít korlátlan autópálya használatot. Földrajzi érvényesség tekintetében azonban míg az országos autópálya matrica hazánk teljes fizetős úthálózatához ad korlátlan hozzáférést, addig a vármegyei matrica ugyanezt csak az adott vármegye földrajzi határain belül, egészen pontosan a megyehatárt követő első csomópontig teszi. 

Az év elején a hatóságok két további vármegyében jelöltek ki fizetős utakat. A Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Békés vármegyében autózóknak is matricát kell vásárolniuk, ha nem alsóbbrendű utakon kívánnak közlekedni. 

Árak tekintetében sajnos emelkedést hozott a január: idén a személygépkocsik D1-es járműkategóriájában az országos matrica 57 260, míg a vármegyei 6 660 Ft-ba kerül. A D2-es kategóriába eső járművek esetében 81 280, illetve 13 330 Ft-ról beszélünk, azonban a buszoknál új rendszer lép életbe, így a B2-es besorolású járművekre idén már nem vásárolhatunk éves matricát. 

 

Megtett úttal arányos elszámolás

Az idei év legfontosabb változása szerint a nehézgépjárműnek minősülő, azaz 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti autóbuszokra 2024. február 1-től nem váltható többé éves országos vagy vármegyei autópálya matrica. Helyette a megtett úttal arányos e-útdíj-rendszer lép érvénybe, így februárral a B2-es e-matrica kategória megszűnik. 

Az új szabályozás értelmében a 3,5 t megengedett legnagyobb össztömeg feletti lakóautókra 2024. január 1-től szintén az úthasználattal arányos e-útdíj-rendszer vonatkozik. Februártól kezdődően azonban a legfeljebb 3,5 t megengedett legnagyobb össztömegű, M2 kategóriás gépjárművek a D2 díjkategóriába kerülnek besorolásra. 

 

Fizetőssé vált útszakaszok

Januártól csak érvényes úthasználati jogosultsággal lehetséges autózni:  

 

Vármegyei vagy országos e-matrica a gazdaságosabb?

A fentiek fényében látható, hogy a buszokkal vagy lakókocsikkal közlekedők számára az egyetlen megoldás az új e-útdíj-rendszer. A motorkerékpárok (D1M), személygépjárművek (D1), illetve a D2 kategóriába eső valamennyi jármű esetében érdemes alapos számításokat végezni autópálya matrica vásárlás előtt. Ebben nyújt segítséget az autopalyamatrica.hu portál vármegyei matrica térképes tervező és kalkulátor felülete. 

Az ingyenesen használható eszköz a kiindulópont, az úti cél, illetve a díjkategória megadásával kilistázza a táv szabályos megtételéhez szükséges vármegyei matricákat, kiszámolja azok árát. Mivel az adatbázis a nemrég fizetőssé vált szakaszokat is tartalmazza, a felület kalkulációi mindig pontosak. 

Azokban az esetekben, amikor a jármű várhatóan az ország egy-egy szakaszán közlekedik majd, a vármegyei matricák megváltása első ránézésre gazdaságosabb lehet: amíg nyolc vármegye területére korlátozódik az autózott terület, addig a 8 db, egyenként 6 660 forintos vármegyei matrica ára kedvezőbb az 57 260 forintos országos matricánál. Ez az egyenlet azonban felborul, ha akár egyetlen váratlan utazás miatt napi, heti (10 napos) vagy havi autópálya matricát is váltani kell. 

Éppen ezért azt javasoljuk az autósoknak, hogy vásárlás előtt mérlegeljenek! Ha a több vármegyei matrica vásárlásával csak néhányezer forintot nyernek az országoshoz képest, nem biztos, hogy megéri a spórolás. Az országos autópálya matrica ugyanis hazánk összes útjára érvényes, így nem kell vármegye határokra ügyelni, az sem okoz problémát vagy extra kiadást, ha korábban nem tervezett régiókon kell áthaladni. Érdemes tehát mérlegelni, az országos e-matrica kényelme megéri-e a kicsit magasabb költést.



Autópálya
autopalyamatrica.hu 2024
Kövess minket: Voxpay facebook Voxpay instagram Voxpay tik-tok