Nagycsaládosok autópálya-matrica kedvezménye 2024-ben

2024-ben is jogosultak lehetünk autópálya-matrica kedvezményekre, amennyiben megfelelünk néhány kritériumnak. A kedvezményeket érdemes még év elején, a 2023-as matricák lejárta előtt megigényelni, hogy 2024. január 31. után is gondtalan legyen az autózás! 

 

A részleges útdíj kedvezményre jogosultak köre 

A részleges díjkedvezményre a nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak jogosultak, azonban ennek igénylésére kérelmet kell benyújtani a közlekedési igazgatósági hatóságnál. A kedvezmény tárgya, hogy a D2-es díjkategóriába tartozó gépjárművekre az igénylést követően elegendő a D1-es díjkategóriájú matricát megvásárolni, amely azt jelenti, hogy az autópályák használatáért 2024-ben kedvezménnyel egy éves matrica esetében 81 280 Ft helyett csak 57 260 Ft-ot kell fizetni.  

 

A részleges díjmentesség feltételei 

 

A részleges díjmentesség bejelentésének módja 

A kedvezmény igényléséhez szükséges kérelem benyújtását bármelyik közlekedési igazgatósági hatóságnál, járási hivatalnál vagy kormányablaknál meg lehet tenni. Hozzátartozói jogosultság esetén a hozzátartozói státuszról nyilatkoznia is kell az érintett félnek. Amennyiben a jogosult nem személyesen jár el, úgy szükség lesz a kérelem benyújtása mellé egy meghatalmazásra is.  

A mozgáskorlátozott személyeknek csak abban az esetben kell megújítaniuk a bejelentést, ha parkolási igazolványukat visszavonják vagy törlődnek a nyilvántartásból. 

 

A szükséges iratok 

A kérelemnek tartalmaznia kell a kérelmező adatait, a gépjármű rendszámát, a jogalapot, valamint a jogalap fennállását bizonyító dokumentumokat és a nyilvántartásba vétel igényét. 

 

Jogosulatlan úthasználat 

Az autópálya-matricát minden esetben a fizetős útra való felhajtás előtt kell megváltani, vagy előzetesen meggyőződni arról, hogy a gépjármű rendelkezik érvényes mentességgel vagy kedvezménnyel. Ennek elmulasztása pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után, abban az esetben is, ha a tulajdonos vagy üzembentartó jogosult a nagycsaládosak, vagy mozgáskorlátozottak részére kérhető kedvezményre és rendelkezett D1-es matricával, hiszen ennek ténye a díjköteles szakasz használata során nem volt nyilvántartásban.  

A pótdíj megfizetésének kötelezettsége alól azonban mentesülhetünk, ha a pótdíjfizetési felszólítás kézhezvételétől számított 90 napon belül eleget teszünk a bejelentési kötelezettségeinknek és megfizetjük az ügyintézéssel járó 1 470 forintot. 

 

Egyéb, kedvezménnyel kapcsolatos kérdésekben az ide vonatkozó 45/2020. (XI. 28.) ITM rendelet az irányadó. 

Fontos, hogy ez a tájékoztatás nem teljes körű, ezért az ügyintézés részleteiről az illetékes hivataloknál kell érdeklődni!



Autópálya
autopalyamatrica.hu 2024
Kövess minket: Voxpay facebook Voxpay instagram Voxpay tik-tok