Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Nagycsaládosok autópálya-matrica kedvezménye 2021-ben

Cikkünk frissült, az aktuális információkról itt olvashat bővebben!

A nagycsaládosok és a mozgáskorlátozottak előzetes bejelentést követően részleges díjmentességre jogosultak az autópálya-matrica vásárlásakor. Írjuk máris az ezzel kapcsolatos részleteket.

 

A részleges díjmentesség feltételei

A részleges díjmentességre jogosultság azt jelenti, hogy a D2 díjkategóriába tartozó személygépkocsijukkal D1 díjkategóriájú autópálya-matrica megvásárlásával használhatják a díjköteles úthálózatot, fizetős útszakaszokat.

Az egyik feltétel, hogy a D2 díjkategóriába tartozó gépjármű tulajdonosa vagy üzembentartója legalább 3 gyermek után családi pótlékot kapjon.

A részleges díjmentesség kizárólag arra a gépjárműre vonatkozik, amelyet az üzembentartó bejelentése alapján a közlekedési igazgatási hatóság nyilvántartásba vett, és kizárólag arra az időszakra, ameddig az a nyilvántartásban részleges mentességre jogosultként szerepel.

Ez az előbbi feltétel a mozgáskorlátozottak kedvezmény igénylésekor is feltétel, illetve az is, hogy a D2 díjkategóriába tartozó személygépkocsi tulajdonosa vagy üzembentartója mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkező személy legyen vagy a vele egy háztartásban élő hozzátartozója.

 

További fontos információk

A nagycsaládosok számára a kedvezmény igénybevételének jogosultsága a nyilvántartásba vételt követő év január 31. napjáig érvényes. Az autópálya-matricák ITM rendeletben meghatározott érvényességi idővel (heti-10 napos, havi, éves) használhatók fel. Vagyis a kedvezményes e-matrica vásárláshoz szükséges bejelentést évente meg kell újítani.

A mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkezők esetében viszont nincs szükség a bejelentés megújítására. Az ő esetükben a jogosultság a parkolási igazolvány visszavonásával, illetve a nyilvántartásból történő törléssel szűnik meg.

Fontos, hogy a kedvezményt egy üzembentartó egy időben csak egyetlen forgalmi rendszámra érvényesítheti!

A kedvezmény csak azután szabad igénybe venni, miután a jogosult személyek a közlekedési igazgatási hatóságnál megtették a bejelentést, és megtörtént a nyilvántartásba vétel. Ezután lehet csak jogosan igénybe venni a díjkedvezmény.

 

Mikor jogosulatlan az úthasználat?

Ha nem történik meg az előzetes bejelentési kötelezettség, de egy autós a D2 kategóriába sorolt gépjárműre mégis D1 kategóriában megvásárolt e-matricával közlekedik a fizetős útszakaszokon, és csak ezután, vagyis később kezdeményezi a kedvezményre jogosító nyilvántartásba vételt, úgy a nyilvántartásba vételt megelőző díjköteles úthálózaton való közlekedése a kedvezményes D1 díjkategóriában jogosulatlan úthasználatnak minősül, és pótdíjfizetési felszólítást vonhat maga után.

Ugyanakkor mentesül a pótdíj megfizetésének kötelezettsége alól a jogosult, ha bejelentési kötelezettségének legkésőbb a pótdíjfizetési felszólítás kézhezvételét követő 90 napon belül eleget tesz, és erről hitelt érdemlően tájékoztatja a Társaságot, valamint ugyanezen határidőn belül megfizeti a jogszabályban rögzített ügyintézési díjat (1470 Ft).

Egyéb, kedvezménnyel kapcsolatos kérdésekben az ide vonatkozó 45/2020. (XI. 28.) ITM rendelet az irányadó.

Fontos, hogy ez a tájékoztatás nem teljes körű, ezért az ügyintézés részleteiről az illetékes hivataloknál kell érdeklődni!

 

D1 díjkategóriájú e-matrica árak 2021-ben

A D1 díjkategóriában a heti, azaz 10 napos autópálya-matrica ára 3 640 Ft, a havi matrica ára 4 970 Ft, az éves autópálya-matrica 44 660 Ft-ba kerül. A megyei matrica megyénként 5 200 Ft. 

Oldalunkon néhány kattintással megvásárolhatók a matricák. A felsorolt árak bruttó összegűek, vagyis tartalmazzák az általános forgalmi adót. Matricavásárlásnál tranzakciós díj kerül felszámításra, mely a rendelés során a fizetési mód kiválasztásánál megjelenik.

Forrás: www.nemzetiutdij.hu



EN DE RO HU SK