Minden egy helyen a megyei autópálya matricákról

A legtöbb autós számára nem csak kényelmet, de költséghatékony megoldást is jelentő, akár 13 hónapig érvényes megyei matricák évek óta népszerűek azok körében, akik az év során rendszeresen közlekednek egy-egy országrész díjköteles útszakaszain. Mégis sok információ hiányos a köztudatban, ezért cikkünkben összegyűjtöttük a hasznos tudnivalókat.

Kezdjük a sort a szóban forgó e-matrica típus pontos megnevezésével. 2023. január 1-jétől – az Alaptörvény módosítása értelmében – Magyarországon a megyék elnevezése vármegyére változott, ami magával hozta a vonatkozó autópálya matrica átnevezését is. Az autopalyamatrica.hu oldalon is megvásárolható vármegyei e-matrica tehát a régi megyeivel megegyező konstrukció.

Így tehát a területi és időbeni érvényesség sem változott: a vármegyei matrica a vásárláskor megadott vármegye valamennyi fizetős útszakaszára, továbbá a határos vármegyék első lehajtási lehetőségéig érvényes. A lejáratot tekintve az e-matrica típus továbbra is a vásárlást követő naptári év első hónapjának utolsó napjáig, január 31. 23:59-ig érvényes. 

 

A vármegyei matrica a számok tükrében 

Az idei év egyenlőtlen arányú autópálya matrica árnövekedést hozott magával. Például a heti (10 napos) e-matrica drágulása miatt már több autós gondolkodik el jogosan, nem jár-e jobban a korlátlan alkalommal használható, 5 720 forintért megváltható vármegyei megoldással. Ugyanígy említhetjük azt is, hogy egyetlen országos havi matrica árából majdnem kijön két vármegyei éves úthasználati jogosultság. Azok az autósok tehát, akik az országnak csak egy szegletében – egy-két, három vármegyében közlekednek fizetős autópályákon vagy gyorsforgalmi utakon, a vármegyei matrica mellett döntenek. 

Ugyanígy, az egy-egy vármegyei határait rendszeresen túllépő, ám nem az egész országban közlekedő autósok sem az éves országos autópálya matricával spórolhatnak leginkább. A 49 190 forintba kerülő egész országos jogosultság csak azoknak éri meg, akik több mint 8 vármegyében rendszeresen közlekednek. Gondoljunk csak bele: a teljes Dél-dunántúli régió (Somogy, Tolna és Baranya) alig három vármegyei matricával, összesen 17 160 forintból, az országos alternatíva kevesebb, mint feléből lefedhető.

 

Nem minden vármegyében elérhető

Vármegyei e-matricát nem válthatunk az ország összes vármegyéjére. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy-egy területet kizártak a rendszerből, hanem pont az ellenkezőjét. Néhány megyében nincs útdíjköteles, vagyis fizetős útszakasz, így ezekkel nem kell számolnunk, amikor autós közlekedésünk úthasználati jogosultságait számoljuk. Kiesnek tehát:

Ezzel együtt, ha kétségünk támad, vagy egyszerűen csak szeretnénk tisztán látni, az autopalyamatrica.hu vármegyei matrica térképén bármikor megnyithatjuk. A felületen vármegyére lebontva szerepel az összes vonatkozó fizetős autópálya, illetve gyorsforgalmi útszakasz. Ugyanígy, a honlapon elérhető interaktív vármegyei matrica tervező is hasznos eszköz, ahol konkrét kiindulási és céladatokkal tájékozódhatunk utazásunk részleteiről. Sőt, a keresést követően a tervező az út szabályos megtételéhez szükséges vármegyei autópálya matricák listáját is kézhez kapjuk – melyeket egyből, néhány kattintással, bármikor meg is vásárolhatunk. 

 

Pótdíjak 2023-ban

A vármegyei autópálya matricával, matricákkal való közlekedésnél egy szempontot mindig tartsunk szem előtt: figyeljünk, hogy a földrajzi érvényességi határon belül közlekedjünk. Vagyis, ha olyan vármegyébe hajtunk át, ahol nem rendelkezünk érvényes úthasználati jogosultsággal, mindenképpen hajtsunk le a fizetős szakaszról az első csomópontnál. Idén ugyanis nem csak a matricák ára, de a pótdíjak összege is jelentősen megnövekedett. A személygépkocsik D1-es kategóriájában, 60 napon belüli fizetés esetén 18 750, azon túl azonban 74 970 forintos büntetésre számíthatunk, ami természetesen nem éri meg a kockázatot. 

Ha mégis megtörtént a baj, jó tudni, hogy a kiszabott pótdíj megfizetése helyett még dönthetünk az éves országos e-matrica megvásárlása mellett. A 60 napos határidőből kicsúszva a 49 190 forintos konstrukcióval mérsékelhetjük a bírság összegét. 

 

Változások 2024-ben

A jövő évvel két újabb vármegyében készülhetünk vármegyei autópálya matricára, ugyanis Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegyék eddig ingyenes szakaszai közül több fizetőssé válik. 2024-ben az alábbi útszakaszokkal bővül a fizetős utak listája:



Autópálya
autopalyamatrica.hu 2024
Kövess minket: Voxpay facebook Voxpay instagram Voxpay tik-tok