Késik az egynapos matrica bevezetése?

A legfrissebb információk az egynapos autópálya-matricáról itt olvashatók.

Megjelent az egynapos autópálya-matricáról szóló rendelet módosításáról szóló tervezett szöveg, amely március 1-én lép érvénybe és többek között tartalmazza a várható érvényességét, valamint feltételezhető belőle a várható ára és bevezetésének időpontja.  

 

Egynapos matrica érvényessége 

A használati díj megfizetése ellenében használható autópályákról és azok díjáról szóló 45/2020. (XI. 28.) ITM rendelet a következő módosítást tartalmazza az egynapos autópálya-matrica érvényessége kapcsán: a napi jogosultság a vásárló által megjelölt naptári napon 0 órától 24 óráig lesz érvényes. 

 

Egynapos matrica ára 

A napi matrica díja az aktuális éves autópálya-matrica árának legfeljebb a 9%-a lehet és 10 forintos kerekítési pontossággal sem haladhatja meg a 9%-ot, így a D1 díjkategóriába tartozó járművek számára 5 150 Ft, míg a D2-es kategória számára 7 310 forintba kerülhet majd. 

 

Melyik matrica éri meg jobban? 

Bár sokan örültek volna a 24 órán keresztül érvényes matricának, a rendelet alapján az egynapos matrica érvényessége a vásárlás időpontjától, vagy az előre kijelölt nap 00:00-tól 24:00 óráig tart, amely tárgynapi jogosultságot jelent. Ez azt jelenti, ha április 12-én este 20:13-kor vásárolunk napi matricát, az 00:00-kor mindenképpen lejár. Így érdemes előre tervezni és megfontolni, hogy utazásunkhoz egy-két darab egynapos matricát vásárolunk, vagy a hosszabb érvényességű autópálya-matricák közül választunk. Hosszútávon ugyanis a hosszabb érvényességű matricákkal jobban megéri autópályán autózni.  

 

Mikor jelenik meg az egynapos matrica? 

A napi matrica megjelenésének dátumáról még nincs hivatalos időpont kijelölve, azonban amint megjelenik a jogszabály módosítás a Magyar Közlönyben, úgy abban meg kell jelennie az egynapos matrica hatályba lépésének időpontja is. A rendeletben szereplő információkból az derül ki, hogy az egynapos matrica árának közzététele és hatályba lépése között legalább 30 napnak kell eltelnie, a 30 nap akkortól számolható, amikor a NÚSZ Zrt. közzéteszi a matrica árát a weboldalán, így jelenleg nincs pontos információ arról, hogy pontosan mikortól lehet majd napi matricával autózni. 



Autópálya
autopalyamatrica.hu 2024
Kövess minket: Voxpay facebook Voxpay instagram Voxpay tik-tok