Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Ezt érdemes tudni a cseh autópálya-matrica rendszerről

Figyelem! Oldalunkon nem árusítunk cseh autópálya-matricát!


2021. január 1-től Csehországban bevezették az e-matricás útdíjszedési rendszert. Mit lehet tudni róla? Mennyibe kerülnek a matricák? Íme, a legfontosabb információk a témában.

A cseh autópálya-matricát online, illetve a kijelölt értékesítési pontokon vagy az önkiszolgáló kioszkokon keresztül lehet megvásárolni. Az online vásárlásnál van lehetőség ellenőrizni az adatokat, míg az értékesítési pontokon a vásárlás után 15 perc áll rendelkezésre, hogy módosítsák a hibásan szereplő adatot matricán. 

Az e-matrica vásárlási kötelezettség az olyan legalább négykerekű gépjárművekre vonatkozik, amelyek legnagyobb megengedett tömege 3,5 tonna. A pótkocsikra és motorkerékpárokra ez a kötelezettség nem vonatkozik. Jó tudni, hogy 2021. 01. 01-től bővült a mentességet élvező járművek köre.

Matrica elővásárlása

A cseh autópálya-matrica az érvényességének kezdete előtt akár három hónappal is megvásárolható. Azaz 3 hónappal későbbre is beállíthatja az érvényességi idő kezdetét az online vásárlás közben. Ha pedig megadjuk az elérhetőségeinket, akkor a rendszer figyelmeztetni fog a matrica érvényességének lejáratára.

Mivel Csehország is áttért az e-matricára, már nem kell ténylegesen a szélvédőre matricát ragasztani. Az edalnice.cz oldalon beállítható a magyar nyelv, így könnyebb intézni rajta a matricavásárlást.

Mentességet élvező járművek köre

Csehországban egyes járművek mentességet kapnak az autópálya-matrica vásárlás alól. A mentesség érvényesítéséhez kérelmet kell benyújtani, ami többféle módon is lehetséges, pl. online vagy postai úton is.

A cseh e-matrica árai

Háromféle cseh autópálya-matrica létezik. Van az éves e-matrica, a havi és a 10 napos változat.

Az éves matrica standard ára 1 500 CZK, a 30 napos matrica ára 440 CZK és a 10 napos e-matrica ára 310 CZK.

Ugyanakkor mindegyik típusnál létezik egy úgynevezett „Öko-ár”, ami olcsóbb az eredetihez képest. A kedvezményes árak a földgázzal vagy biometánnal üzemelő járművekre vonatkoznak; az 1 évre szóló e-matrica ára 750 CZK, a 30 naposé 220 CZK és a 10 napos e-matrica ára 155 CZK.

 

Figyelem! Oldalunkon nem árusítunk cseh autópálya-matricát!


 



EN DE RO HU SK