Ennyibe kerül majd az egynapos matrica!

A legfrissebb információk az egynapos autópálya-matricáról itt olvashatók.

Ahogyan már nyáron is beszámoltunk róla, 2024 márciusában kötelezően Magyarország is be kell vezesse az egynapos matricát a többi EU-s tagállamhoz hasonlóan. A 2024-es autópálya-matrica árak már elérhetők, az egynapos árával kapcsolatosan eddig csak találgatni lehetett, most azonban kiderült, hogy mennyibe fog kerülni. 

 

A hétfői bizottsági ülésen Lázár János elárulta többek között azt is, hogy a D1 egynapos matrica ára 5 150 Ft-ba fog kerülni. Az egynapos matrica ára az éves matrica árának (57 260 Ft) a rendelet szerint mindössze 9%-a (5 153 Ft) lehet. Ez alapján a D2-es díjkategóriába tartozó járművek számára az egynapos matrica ára akár 7 315 Ft is lehet.  

 

Érvényességi ideje 

Az egynapos matrica az eddigi matricatípusokkal ellentétben nem a lejárat napjának 24. órájában jár le, hanem pontosan 24 órára ad úthasználati jogosultságot, így nem kell aggódnia annak sem, aki az esti órákban vásárol autópálya-matricát, hiszen az éjfélkor nem fog lejárni.  

Azonban fontos lesz figyelni az időtartamra, ugyanis könnyen megtörténhet, hogy elfelejtjük a matrica lejáratának időpontját és az érvényességi időn túl is használjuk a fizetős útszakaszt. Erre nyújthat majd mindenki számára megoldást az e-matrica, azaz az online megvásárolható matrica, hiszen az autopalyamatrica.hu oldalon megvásárolt matricákról lejárat előtt időben értesítést kapunk, ezzel is segítve az autósokat, hogy elkerüljék a büntetéseket.  

  

Árazás a környező országokhoz képest 

Az eddigi információk alapján Csehország és Ausztria jelölte ki az egynapos matrica bevezetését, a cseheknél 3 300 Ft (200 korona), az osztrákoknál pedig 3 354 Ft (8,60€). Ezek alapján a magyar egynapos matrica lesz a legdrágább, így érdemes előre tervezni akár egész évre és átgondolni a vármegyei vagy havi matrica megvásárlását.  

  

Kinek éri meg?  

Az egynapos matrica az átutazók számára lesz a legideálisabb választás, valamint abban az esetben, ha tévedésből hajtottunk fel egy fizetős útszakaszra. A büntetés elkerülése érdekében ugyanis lehetőségünk van a fizetős útszakaszra való felhajtástól számítva 60 percen belül megváltani az útjogosultságot.   



Autópálya
autopalyamatrica.hu 2024
Kövess minket: Voxpay facebook Voxpay instagram Voxpay tik-tok