Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Eddig érvényes a 2019-es éves matrica

2019-es matrica érvényessége

Fontos tudni, hogy az éves autópálya matrica az adott év első napjától, az adott évet (tárgyévet) követő év január 31. napjának 24 órájáig. Tehát a 2019-es éves autópálya matrica 2020. január 31. éjfélig érvényes. Ez azt jelenti, hogy bármikor is vásároltuk meg 2019-ben, a következő év utolsó napján is nyugodtan autózhatunk vele az autópályán.

Nem kell sorban állnunk január elején a benzinkúton, sem online megvásárolnunk még. Ugyanakkor azért javasolt nem az utolsó pillanatra hagyni az éves e-matrica megvásárlását. Egyrészt könnyen megfeledkezhetünk róla, másrészt, ha több sztrádás utat tervezünk, esetleg külföldi utat is, ami átnyúlik már februárra, biztos, ami biztos alapon, vegyük meg a matricát a hónap vége előtt még.

Drágult az autópálya matrica 2020-ban?

Erre a kérdésre is szerencsére rövid és tömör a válasz. Nem, nem drágul az éves matrica díja 2020-ban. Ami pedig szintén jóhír, hogy egyik e-matrica sem drágul, ugyanannyi marad a matricák ára 2020-ban, azaz a heti, a havi, az éves és a megyei matrica ára is – díjkategóriától függetlenül.

Ugyanakkor azt ne felejtsük el, hogy a személygépkocsikra, autóbuszokra és az utánfutókra is kell váltani autópálya matricát, hogy használhassuk a díjköteles útszakaszokat.

Kinek éri meg éves matricát vásárolni?

Ha minden egyes nap ingáznunk kell a munkába, amihez fizetős utat kell igénybe vennünk, akkor nem kérdés, hogy az éves autópálya matrica éri meg a legjobban. 

Ha nagyon sokat utazunk az országon belül is keresztül-kasul, vagy épp rendszeresen látogatjuk a rokonokat az ország másik végében, akkor is könnyen lehet, hogy éves szinten jobban megéri az éves matrica. Sokat spórolhatunk vele, mert ha 9 alkalommal veszünk havi matricát, már akkor behozza az éves az árát.

Mire figyeljünk, mielőtt útra kelünk?

Nagyon fontos, hogy minden indulás előtt ellenőrizzük, hogy történt-e baleset a mi útvonalunkon. Mert, ha igen, és nekünk időben meg kell érkezünk valahova, akkor előfordulhat, hogy alternatív útvonalon kell haladni. Ezért sose induljunk el rutinból, mindig indítsuk el a navigációt, ami előre jelzi a nehézségeket. Senki sem szeret órákat rostokolni a pályán, a téli időszakban pedig megnövekedhet a balesetek száma.

Ne felejtsük el ellenőrizni, hogy jól adtuk-e meg a rendszámot, amire az éves matricát vásároltuk.  Figyeljünk rá, hogy ne legyen benne elírás, illetve, hogy megfelelő típusú gépjárműt választottuk-e ki, amikor megvettük.

Ami pedig a legeslegfontosabb: vezessünk mindig körültekintően, a szabályokat betartva és vigyázzunk egymásra!

  

EN DE RO HU SK