Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

D1 autópálya-matrica: a díjkategória és az e-matrica árak

A leggyakrabban D1 díjkategóriába tartozó járművekre vásárolnak a sofőrök autópálya-matricát. A köznyelvben ezt tartják a személyautókra vonatkozó díjkategóriának, ám azért ez nem teljesen igaz. Nem minden személyautó tartozik ide.

Fontos tisztázni a fogalmakat annak érdekében, hogy biztosan a megfelelő díjkategóriájú matricatípust vásároljuk meg. 

A díjkategória fogalma

Az adott gépjárműre érvényes díjkategória kiválasztásakor figyelembe kell venni az érvényes forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzésekben (J – járműkategória, F.1 - megengedett legnagyobb össztömeg, S.1 - szállítható személyek száma), vagy más, a járműre kiadott egyéb hiteles okmányban foglaltak szerint a jármű fajtáját és műszaki adatait is.

A D1 autópálya-matrica tehát az egyik leggyakoribb díjkategóriába tartozó matrica típus, ami lehet 10 napos (heti), havi, éves és megyei matrica is.

Oldalunkon az alábbi díjkategóriában lehet autópálya-matricákat vásárolni: D1M, D1, D2, B2 és U díjkategória

A NÚSZ Zrt. oldalán megismerheti, hogy egy gépjármű - a járműkategória, a megengedett legnagyobb össztömeg és a szállítható személyek számát figyelembe véve - pontosan melyik díjkategóriába tartozik.

Fontos infó a D1 díjkategóriáról

A motorkerékpár és a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, a vezetővel együtt legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak pótkocsija tartozik a D1 díjkategóriába. 

D1M díjkategória a motorkerékpárok esetében csak heti (10 napos) és havi matrica esetén választható. Éves és megyei matrica esetében a motorkerékpároknál is a D1 díjkategóriát kell választani.

Matrica árak a D1 díjkategóriában

A D1 díjkategóriában a heti (10 napos) autópálya-matrica 3 640 Ft, a havi 4 960 Ft, az éves 44 660 Ft, míg a megyei matrica (megyénként) 5 200 Ft-ba kerül.

A D1M kategória árai: heti matrica 1 530 Ft, havi 2 600 Ft, éves országos 44 660 Ft, megyei matrica 5 200 Ft.

A pótdíj-maximalizálás

Ha tévedésből hajtottunk fel a díjköteles úthálózatra, akkor a felhajtástól számítva legfeljebb 60 perc áll rendelkezésre, hogy megvásároljuk az úthasználati jogosultságunkat, vagyis a megfelelő díjkategóriájú autópálya-matricát.

2021-ben annyi változás történt a pótdíjfizetéssel kapcsolatban, hogy az úthasználók az új rendelkezések hatályba lépéstől dönthetnek úgy, hogy a jogosulatlan úthasználat miatt kiszabott pótdíjakat a fizetési felszólítást követően kiválthatják az éves országos matrica megvásárlásával. Ez a pótdíj-maximalizálás a többször hibázó, de önkéntes teljesítésre hajlandó közlekedők számára jó hír a javából!



EN DE RO HU SK