Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Az e-matrica előnyei

Az e-matrica előnyei

Mára gyakorlatilag a klasszikus autópálya matrica helyébe lépett az e-matrica, az online vásárlások száma évről-évre nő. Magyarországon már évek óta nem is kapható a szélvédőre felragasztható matrica.

Természetesen e-matricát nemcsak online lehet vásárolni. Benzinkúton, SMS-ben, alkalmazáson keresztül és online is megvehetjük bármelyik típusút, bármelyik járműkategóriára. 

A járműkategória lehet motorkerékpár (D1m), személyautó (D1, D2), tehergépkocsi (D2), busz (B2) és utánfutó (U). A pontos kategória függ a szállítható személyek számától, és a megengedett legnagyobb össztömegtől.

Az autópálya matrica típusai: 10 napos, havi, éves és megyei matrica.

Miért jobb az e-matrica?

Általában benzinkúton akkor szoktak a sofőrök autópálya matricát venni, amikor tankolni mennek, és az utolsó pillanatban eszükbe jut, hogy nincs még meg a matrica, pedig fizetős útszakaszon fognak közlekedni.

Ha mégis elfelejti valaki a matricát, miután felhajtott a díjköteles útra, szerencsére 60 perc áll rendelkezésére, hogy büntetés, azaz pótdíj fizetés nélkül megvásárolja azt, azaz legyen érvényes matricája. Ezesetben a legkönnyebb és leggyorsabb módja online megvenni az autópálya matricát.

Persze az azonnaliság mellett további előnyei is vannak az e-matricának. A gyors és kényelmes fizetésen túl felkészült ügyfélszolgálat áll a vásárlók rendelkezésére. Azaz, ha bizonylat-ismétlésre, érvényesség lekérdezésére, matrica átírására van szükség, mindezt lehetőségünk van elintézni, míg ha benzinkúton veszünk matricát, utólag ezeket nem tudjuk elintézni.

Emellett pedig ahogy már említettük, bárhol és bármikor megvásárolható, nem kell ragasztgatni semmit sehova, csak az e-mailben vagy SMS-ben kapott megerősítő üzenetet kell megőriznünk, illetve a vásárlást igazoló bizonylatot.

Az online vásárlás folyamata

A vásárlás első lépése, hogy kiválasztjuk a járműkategóriát az autopalyamatrica.hu oldalon. Ezután a matrica típusát kell a kosárba tenni. Ez lehet D1 10 napos 3 500 Ft-ért, D1 1 havi 4 780 Ft-ért, D1 megyei 5 000 Ft-ért, vagy D1 éves matrica 44 460 Ft-ért. Azzal számoljunk, hogy ezekre az árakra még rájön a tranzakciós kezelési költség is.

A felségjelnél azt az országot kell megadni, amely a gépjármű rendszámát kibocsátotta. Ez alapállapotban Magyarországra van beállítva. Ezután jön a rendszám beírása, majd meg kell adnunk a matrica érvényességi idejének kezdetét. A rendszer automatikusan kiszámolja az érvényesség végét. Fontos, hogy egyszerre akár több matricát is vásárolhatunk.

Ezután az e-mail címünket és a telefonszámunkat kell megadni, nagyon figyeljünk arra, hogy ne gépeljük el egyiket sem. Ezután még leellenőrizhetjük újra a megadott adatokat, és kiválaszthatjuk a fizetés módját

A matrica vásárlás csak akkor érvényes, azaz akkor hajthatunk fel az autópályára, ha a fizetés után sikeres matrica érvényesítésről visszaigazolást kapunk e-mailben vagy a böngészőnkben. A visszaigazoló levelet mindenképpen őrizzük meg!



EN DE RO HU SK