Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Autópályán Hollandiában

A tulipánok és facipők országa kocsival fél nap alatt könnyedén és kényelmesen elérhető hazánkból, ezért ha európai, de nem feltétlenül strandolós nyaralást tervezünk, érdemes számolni ezzel a lehetőséggel is. Cikkünkben minden információt összegyűjtöttünk a helyi autópályákról.

Nem mindenki élvezni a hőséget, a tengerparton való lusta napozást. Szerencsére nem csak dél felé utazhatunk: a Szlovákia-Csehország-Németország útvonalon elérhető, számtalan kalanddal kecsegtető Hollandia remek választás négykeréken. Angolul, németül minden helyi beszél, a tájak mesések, az ételek ínycsiklandozók − a holland autópálya matrica pedig nem kell, hogy fejtörést okozzon. Mutatjuk, miért!

Közúti közlekedési alapok


A sebességhatárok némileg máshogy alakulnak, mint Magyarországon, ezért nem árt tisztában lenni a megengedett legmagasabb sebességgel. A korlátok a következők: lakott területen belül 50 km/h, azon kívül 80kh/h. Gyorsforgalmi utakon 100, míg az autópályákon 120 km/h a maximum. Érdekesség, hogy 3,5 tonna feletti tehergépkocsik autóúton és autópályán is mindössze 80 km/h-val hajthatnak. Tekintettel arra, hogy Hollandiában sok a trafipax, illetve gyakoriak a közúti ellenőrzések, mindenképpen tartsuk szemünket a sebességmérőn.

Ügyeljünk arra is, hogy a tompított fényszóró használata lakott területen, és azon kívül nappal is kötelező, függetlenül a látási viszonyoktól.

Holland autópálya matrica 2022-ben


Csodálatos hírünk van az autósoknak: a hollandoknál személygépkocsik, illetve a motorkerékpárok térítésmentesen, azaz ingyen használhatják az ország valamennyi autópálya szakaszát. Eurovignette matricát csak a 12 tonna összsúlynál nehezebb járművek vezetői kötelesek váltani. Nincs tehát sorban állás a benzinkutakon, nem kell napi, heti, vagy havi matricák között válogatnunk. Nincsenek be- és kilépőkapuk, egyszerűen csak felhajtunk bármelyik autópályára, és már élvezhetjük is a vezetést.

Összesen két szakasz − egészen pontosan két alagút − képez kivételt. A Kil Tunnel használatáért durván 2, a Westerschelde Tunnel-en való áthaladásért 5 eurót kell fizetni járművenként. Az alagutak útdíját a fizetőkapuknál egyenlíthetjük ki, választhatunk készpénzes, bankkártyás, sőt okostelefonnal vagy okosórával történő fizetés között.

Dióhéjban az autópálya hálózatról


Hollandia büszkélkedik az egyik legfejlettebb, legátfogóbb autópálya hálózattal Európában: az országbot összesen több mint 3.500 kilométernyi szakasz hálózza be, melyeket ügyesen használva nagyban lerövidíthetjük az utazást. A hálózat egyes szakaszait A1-től A261-ig számozzák.

Németország felől érkezve jó eséllyel az A1-en vagy az A12-n lépünk be az országba. Innen a legfontosabb városokat a következő útvonalakon érhetjük el.

A1, belépés Hollandiába: De Lutte

A12, belépés Hollandiába: Zevenaar

Amszterdam

A1

Amszterdam

A12, A1

Hága

A1, A12

Hága

A12

Eindhoven

A1, A50

Eindhoven

A50

Groningen

A1, A28

Groningen

A12, A50

 

Figyelem! Oldalunkon nem árusítunk Holland autópálya-matricát!

 

 



EN DE RO HU SK