Aktuális európai matrica árak

Az ünnepek alatt külföldi rokonokaikat meglátogatók, a síelni vagy kikapcsolódni indulók utazási költségeinek megtervezéséhez nyújt komoly segítséget az autopalyamatrica.hu útdíj összesítője. Bár az uniós irányelvek lefektetik az autópályadíjak alapjait, az egyes tagországokban más-más rendszer van érvényben. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Téli pihenés Ausztriában? Síelés Franciaországban? Városlátogatás Hollandiában? Az év végén sokan ülnek autóba, hogy Európát, de legalábbis egy-két országot átszelve jussanak el úticéljukhoz. Ilyenkor a hazai díjköteles szakaszokon való közlekedést lehetővé tevő e-matrica megvásárlásán túl az útba eső államokban is fizetni kell az úthasználatért. A helyzet itt válik érdekessé: egyes országokban matricás, máshol kapus rendszer működik, de elektronikus díjrendszerrel, továbbá egyes országokban személyautóknak ingyenes sztrádákkal is találkozhatunk. 

Vagyis indulás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni, hogy elkerülhessük az esetleges büntetéseket, valamint ahol lehet, előre megváltsuk a matricánkat. Az autopalyamatarica.hu Európai útdíjak oldala épp ebben segít: körképet ad az európai autópálya-matrica rendszerekről, tartalmazza az idei árakat, és segít eligazodni az elérhető megoldások között. 

 

Erre ügyeljünk a külföldi autópályákon

Hogy garantáltan gördülékenyen, mindenféle kellemetlen meglepetés nélkül teljen az út, indulás előtt néhány nappal tájékozódjunk a vonatkozó országok üzemanyagdíjairól, keressünk rá esetleges felújítási munkálatokra vagy forgalomterelésekre, győződjünk meg az autópályákon, közutakon, akár lakott területeken betartandó sebességkorlátozásról. 

A matricavásárlásra a következőképpen készülhetünk fel. Elektronikus vagy matricás autópályamatrica rendszert működtető országokban – ilyen például Ausztria, Bulgária, Csehország – könnyű dolgunk van: az úthasználati jogosultságokat előre, akár otthonról, online megvásárolhatjuk. Ezeken a platformokon minden információt megtalálunk a különböző konstrukciókról és árakról, így mérlegelhetünk, célunknak melyik a legmegfelelőbb megoldás. A fenti említett országokban a következő díjakra számíthatunk személyautóval:

Kapus rendszert működtető országokban, mint Bosznia-Hercegovinában, Franciaországban, Horvátországban, Szerbiában, a fizetős szakaszokra való felhajtónál kiépített kapuknál fizethetjük meg az útdíjat. Bár a legtöbb helyen bankkártyával is fizethetünk, érdemes mindig némi aprót előkészíteni. Esetleges rendszerhiba esetén csak készpénzzel juthatunk fel a sztrádára. Költségek tekintetében érdemes a célországok kalkulátorait, melyek eléréseit az autopalyamatrica.hu fenti linkjén mind elérünk. Ezeken az oldalakon szakszonként kiszámíthatjuk az esedékes díjat, így a kapuknál nem ér minket meglepetés.    

Tipp: Az év végi nagyobb forgalom miatt azt javasoljuk, néhány eurónyi spórolásért ne válasszunk ingyenes, alsóbbrendű utakat hosszabb szakaszokra! Az alacsonyabb sebességhatár, a sok település, az esetleges kerülők akkor is jelentős időveszteséget jelenthetnek, ha problémamentes az út – balesetekről, ünnepi felvonulások esetén pedig súlyos órákat veszthetünk. A régiókat egyenesen átszelő, többsávos autópályákon ellenben lényegesen gyorsabban, biztonságosabban, illetve jobban kiszámíthatóan haladhatunk.

 

Így számoljunk a határig

Hazai pályahasználati szokásainktól függően december utolsó napjaiban a következő lehetőségek közül választhatunk. Amennyiben 2023-ban éves országos, vagy az útba eső vármegyékben éves vármegyei jogosultsággal rendelkezünk, gyakorlatilag nincs teendőnk. Mivel ezek a konstrukciók a tárgyévet követő év első hónapjának végéig érvényesek, ha január 31-e éjfél előtt hazatérünk, akkor jelenlegi e-matricáinkkal nyugodtan használhatjuk a fizetős magyar szakaszokat.

Ha 2024-re éves országos, vagy az útba eső vármegyékben éves vármegyei jogosultságot vásároltunk a december 1-ével indult elővásárlási szezonban, tartsuk észben, hogy a jövő évi matricák érvényessége csak 2024. január 1-ével indul! Ha tehát decemberben utazunk, matricát kell vásárolnunk – tekintettel arra, hogy az idei évből csak néhány nap van vissza, a heti (10 napos) autópálya matrica vásárlással járunk a legjobban.

Azoknak, akik az ünnepeket itthon töltik, és az új évben utaznak, érdemes megfontolniuk, hogy D1 díjkategóriában a 6.400 forintos heti (10 napos) vagy akár a 10.360 forintos havi autópályamatrica megváltása helyett nem éri-e meg jobban az éves vármegyei matrica. Ha ugyanis a határig csak egy-két vármegyén kell áthajtanunk, ám ezeken a területeken később is gyakran megfordulunk autóval, akkor a D1 kategóriában 6.660 forintért megvásárolható, 2025. január 31-éig érvényes megoldás 13 hónapon át nyújt korlátlan úthasználatot. 



Autópálya
autopalyamatrica.hu 2024
Kövess minket: Voxpay facebook Voxpay instagram Voxpay tik-tok