Pénztárcakímélő és kényelmes megoldás vármegyei szakaszokra: mindent a megyei matricáról

Aki sokat közlekedik Magyarország úthálózatán, autópálya matricát kell vásároljon. Szerencsére több konstrukció közül válogathatunk, attól függően, hogy melyik útvonalakat használjuk a legtöbbet és mindezt milyen rendszerességgel. A megyei matrica azok számára nyújthat kedvező megoldást, akik sűrűn közlekednek a különböző vármegyék útjain.

 

Mikor válasszuk a megyei matricát?

Mivel 2024-től ismét jó néhány fizetős útvonallal bővült a díjköteles szakaszok száma, így a megyei matrica könnyebbséget nyújt azoknak, akik eddig rendszeresen ingyenes autópálya szakaszokat vettek igénybe, és ennek következtében nem volt éves matricájuk. Sok megyében újabb fizetős útvonalak jelentek meg, így aki útja során egy-egy megyét gyakrabban érint, esetleg napi rendszerességgel közlekedik az adott megyék fizetős szakaszain, jelentős költséget megtakaríthat a megyei matrica megvásárlásával.

Az elővárosokból érkezőknek szintén a megyei matrica ajánlott, hiszen könnyebbség számukra, hogy az egész országot felölelő éves matrica vagy esetleg a napi rendszerességgel megváltott egynapos matrica megvásárlása helyett speciálisan egy-egy konkrét megyére vonatkozóan válthatnak úthasználati jogosultságot.

 

Honnan tudjuk, hogy melyik útvonalra melyik megyei matrica való?

Bár a vármegyei matricák az adott vármegye összes díjköteles és ingyenes útjára érvényesek, olykor mégis nehézséget okoz az autósok számára, hogy nem tudják, melyik megyehatár hol ér véget vagy éppen melyik útszakaszon kezdődik. Az autopalyamatrica.hu weboldalon már néhány kattintással elérhető a vármegyei matrica térképes tervező, melynek segítségével megtudhatjuk, hogy az általunk kiválasztott útszakaszra milyen jogosultságok beszerzése szükséges. A térképes tervező lefedi hazánk egész díjköteles úthálózatát, de az ingyenes sztrádákat is megtalálhatjuk benne.

A tervező használata egyszerű; a kiindulási és érkezési pont megadása után a keresés gombra kattintva máris elénk tárul, mely útvonalakra milyen szabályok érvényesek. Ha ez alapján jól meg tudjuk becsülni, melyik megyék útvonalait használjuk a legtöbbször, némi kalkuláció után könnyedén kiszámolhatjuk, megéri-e a megyei matricákat megvásárolni, avagy érdemesebb-e inkább éves autópályamatricára beruházni. Hogyha ritkán megyünk fel az autópályára, és utunk csak egyszer-egyszer visz valamely vármegyébe, a legjobb választás az egynapos matrica lesz számunkra.

 

A megyei matrica érvényessége

Az éves megyei matrica az általunk megjelölt megye fizetős útszakaszaira érvényes, illetve a határos vármegyék felé az első csomópontig. Az érvényességi idő a vásárlás napjától a tárgyévet követő január 31. napjának 24. órájáig tart. A magyar autópálya matrica vásárlás – így a vármegyei matricák is elérhetők például a benzinkutakon vagy az autopalyamatrica.hu oldalon, ahol megvásárolhatjuk autópálya matricánkat online. A matricát bármikor beszerezhetjük, ám ez az alternatíva csupán csak egy választható opció, nem pedig kötelezettség. Ennek ellenére, hogyha beruházunk rá, biztosak lehetünk benne, hogy az adott évre biztosítva vagyunk az általunk megjelölt megye fizetős útszakaszainak időben korlátlan igénybevételére.

Lehetőségünk van éves vármegye matricánkat elővásárlás során is megvásárolni; ekkor tárgyév január 1-től a következő év január 31-ig szerzünk úthasználati jogosultságot az általunk megjelölt vármegyékre. Ez azért is nagyon jó, mert az elővásárlással nem egy évig, hanem 13 hónapig használhatjuk a vármegye matricánkat, ami kis könnyebbséget jelent, hiszen jelentős költségeket meg tudunk takarítani.

 

Mennyibe kerül a megyei matrica?

Az időbeli korlátozás nélkül igénybe vehető megyei matricák árai eltérőek az egyes típusú gépjárművek tekintetében. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy gépjárművünk melyik díjkategóriába sorolható, érdemes utána járni és tájékozódni, hogy forgalmi engedélyünkben milyen kategóriamegjelölés szerepel a járműre vonatkozóan.

A D1-es jelű gépjárműveknél az éves matrica vármegyei tekintetben 6 660 forint, és ugyanez az összeg vonatkozik a D1m, azaz a motorkerékpárokra és az U jelölésű pótkocsikra, tehát az utánfutókra is. A D2-es kategóriában 13 330 forinttal kell kalkulálniuk azoknak, akik éves szinten szeretnék egy-egy vármegyére megvenni a matricájukat.

A D1-es gépjárművek egyébként legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegűek, és maximálisan 7 személy szállítására alkalmasak, és ebbe a kategóriába tartozik pluszban a D1 jelű személygépkocsi vontatmánya is. A D2-es kategória a 7-nél több személyt szállító autókra és a lakókocsikra vonatkozik, illetve minden egyéb olyan gépkocsira, mely nem tartozik egyéb díjkategóriába, és egyéb vonatkozó jogszabály nem érvényes rá pl. útdíjkötelesség.

Látható, hogy milyen előnyökkel jár, ha előre gondolkodunk, és beszerezzük az egy-egy vármegye rendszeres látogatásához szükséges megyei matricát. Útjaink során mindig mérlegeljünk, és a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót alkalmazzuk annak érdekében, hogy spóroljunk a költségeken, és elkerüljük a fizetős útszakaszok jogtalan használatáért ránk rótt útdíjbüntetéseket.



Autópálya
autopalyamatrica.hu 2024
Kövess minket: Voxpay facebook Voxpay instagram Voxpay tik-tok