Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Újra divat a lakókocsis nyaralás

Ez a nyár más, mint az eddigiek. Kevesebben indulnak el repülővel nyaralni távolabbi helyekre, helyette inkább az autós közlekedést választják azok, akik a közeli vagy a szomszédos országokat választják úticélnak. Ugyanakkor sokan a belföldi nyaralást mellett döntöttek, és ők is általában autóval utaznak.

Emellett azonban egy izgalmas és sokak számára eddig ismeretlen pihenési forma, a lakókocsival (vagy lakóautóval) nyaralás is újra reneszánszát éli. Nyugat-Európában, főleg Németországban eddig is gyakori volt a lakóautós és lakókocsis kalandozás, de végre itthon is egyre többen vágnak bele a kényelmes és komfortos pihenésbe.

Úticél, útvonal, lakókocsi

Akár saját, akár bérelt lakókocsival vágunk bele a guruló nyári élményekbe, érdemes előre tájékozódni, hogy hol vannak azok a helyek, ahol biztonságosan meg lehet állni a lakókocsival, melyek azok a kempingek itthon és akár külföldön is, amelyek kifejezetten alkalmasak a lakókocsis pihenésre. Ahol nemcsak a komfort adott, hanem a látvány is magáért beszél. Persze a vadkempingezésnek is megvan a maga bája és izgalma, senkit nem szeretnénk lebeszélni arról sem!

Ha eldöntöttük, hogy mely helyekre szeretnénk eljutni, akkor következhet az útvonal megtervezése is. Ezután mélyedjünk el az autópálya matrica típusok világában egy pillanatra, mert valószínűleg a leggyorsabb és praktikusabb módja az odajutásnak az autópályán való haladás lesz.

Autópálya matrica típusok

A lakókocsi és a lakóautó esetében alaposan járjunk utána, hogy pontosan melyik járműkategóriába tartozik. Kerülhet D1-be, D2-be, de akár B2-be is és ne feledkezzünk meg egy esetleges utánfutó kategóriájú e-matricáról sem. Ellenőrizzük a jármű forgalmi engedélyében szereplő adatokat, azaz pontosan azokat, amelyek a jármű kategóriájára, a szállítható személyek számára és a jármű megengedett legnagyobb össztömegére vonatkoznak.

Jó, ha tudjuk, hogy 1 napos autópálya matrica nincs, a legrövidebb idő, amire megválthatjuk a matricát online is, az a heti (10 napos) autópálya matrica. Ennek ára a D1 kategóriában 3 500 Ft, D2 kategóriájú jármű esetén 7 000 Ft, míg B2 kategóriában 15 500 Ft. Mindig figyeljünk oda a matrica érvényességi idejére, hogy elkerüljünk egy esetleges büntetést. Ez leginkább akkor fordulhat elő, ha külföldre megyünk egy hosszabb, akár több hetes vagy hónapos lakókocsis Európa-túrára, és az odaútra érvényes a matrica, míg a visszaútra már nem.

 

Járványhelyzet

Érdemes minden egyes ország esetén arról is tájékozódni, hogy milyen feltételekhez kötött a beutazás és a kiutazás, valamint nyomon követni az ezzel kapcsolatos változtatásokat.

Mindig legyen nálunk érvényes személyigazolvány és útlevél is, valamint maszk vagy szájat és orrot eltakaró kendő, sál mindegyik utas számára, valamint kézfertőtlenítő.



EN DE RO HU SK