Tudnivalók az 1 napos autópálya matricáról: vásárlás, érvényesség, használati tippek

Az autópályák használatához kötődő tarifák egyik legújabb eleme az egy napig érvényes autópálya matrica, mely amellett, hogy tovább szélesíti az eddig is gazdag palettát, még rugalmasabb körülményeket teremt a sztrádákon közlekedők számára. Cikkünkben az új termék tudnivalóit járjuk körbe.

 

Az autópályák díjai

A hazai úthálózat jelenleg talán a legjobb minőségű és legjobban kiépített részét az autópályák képezik, melyek ennek megfelelően gyors és biztonságos közlekedést tesznek lehetővé. Legyen az személyautó, motorkerékpár, busz vagy teherautó, ha a legoptimálisabb útvonalat keressük az országon keresztül, a sztrádák lényegében kihagyhatatlanok a tervezésből. Legnépszerűbb útjaink nem tekintenek vissza túlságosan hosszú történelemre, ám az elmúlt évtizedek során bőven bebizonyították létjogosultságukat, melyet az autópálya szakaszok állandó fejlesztése és terjeszkedése is igazol.

Az utak minőségének fenntartása, az autópályák általános üzemeltetése és az esetleges bővítések természetesen meglehetősen sok pénzt emésztenek fel, így bevett gyakorlat, hogy az ilyen típusú utak használatért díjat kell fizetni. Ez egy abszolút globális jelenség, hiszen a külföldi országok szinte mindegyikében ugyanez a helyzet, legalábbis amelyek rendelkeznek ily mértékben kiépült, jó minőségű autópálya hálózattal. Míg a díjfizetést sok helyen szakaszosan elhelyezett fizetőkapukkal oldják meg, itthon az egyébként jól ismert autópálya matrica vásárlás terjedt el.

Ez sokáig valóban egy fizikai matrica megvásárlását jelentette, melyet a szélvédőre ragasztva jelezhettük, hogy megváltottuk belépőnket a hazai autópályákra. A technológiai fejlődéssel ez persze már a múlté, most már a digitális megoldások uralnak mindent. Időközben pedig az autópálya matricák kínálata is fejlődött, bővült és a felhasználói igények mentén optimalizálódott. Az régebb óta meglévő országos éves, havi és heti (10 napos) matricák mellett megjelentek a szintén egész évre érvényes vármegyei matricák, illetve legújabb szereplőként az 1 napos autópálya matrica, mely elsősorban az eseti úthasználatra bevezetett engedély.

 

Kinek ajánljuk az új típusú matricát?

Az 1 napos autópálya matrica a jelenlegi kínálatban elérhető legrövidebb érvényességű engedély, mely elsősorban azokra az esetekre kíván megoldást nyújtani, ha valaki csak eseti jelleggel használja az autópályákat és emiatt nem szeretne túl sokat költeni az eddigi egyetlen ilyen alternatívára, a 10 napos autópálya matricára. Ha tehát alkalmi jelleggel, valamilyen ad hoc utazás vagy teendő miatt választjuk az autópályákat és biztosak vagyunk benne, hogy még aznap végzünk is az utazással, mindenképpen kedvezőbb alternatíva lehet a napi autópálya matrica vásárlása. Íme néhány példa a legjellemzőbb esetekre: 

 

Mutatkozott igény erre a típusra?

Az új termék bevezetésekor sokan adtak hangot kételyeiknek, mely szerint nem feltétlenül volt érdemes piacra dobni az egy napos engedélyeket. A fenntartók és forgalmazók azonban természetesen nem vakon céloztak, hiszen különböző, nem reprezentatív felmérések is megelőzték az indulást. Az autopalyamatrica.hu több, mint 5000 felhasználót kérdezett meg ezzel kapcsolatban, melyből az derült ki, hogy az autópálya-használók 98%-nak lenne igénye az 1 napos autópálya matricára, ám az árral kapcsolatban már sokkal inkább megoszlottak a vélemények.

 

Mennyibe kerül az új típusú matrica?

Bár a felmérés során megkérdezettek szerint csak akkor érte volna meg bevezetni az 1 napos autópálya matricát, ha annak ára valahol 500-1 500 forint között alakulna, a többi ár és a vonatkozó költségek viszonylatában ez abszolút nem lett volna rentábilis megoldás. Az új típusú matrica ára így ennek többszöröse lett és természetesen kategóriánként, jármű típusonként változik.

A leggyakoribb D1 kategóriába tartozó 1 napos autópálya matrica ára 5 150 forint. A D2-es díjkategóriába eső járművek esetében ez azonban már 7 130 forint, míg a D1m, vagyis motorkerékpárok számára 2 570 forintot kell fizetni. Talán furcsa lehet, hogy az új típusú matrica ára a 10 napos verzióhoz képest jellemzően csak 1 000 – 2 000 forinttal olcsóbb, ám a tarifák kialakítása abszolút tudatos és az 1 napos autópálya matrica beszerzése még így is jobban megéri azok számára, akik eseti jelleggel utaznak.

 

Kik használhatják az egynapos matricát?

A kategóriák tekintetében semmi különbség nincs a régebben piacon lévő matricákhoz képest, így itt is megtalálhatók a D1, D1m, D2 és U kategóriák, vagyis az 1 napos autópálya matrica vásárlása majdhogynem minden típusú járműre lehetséges, mellyel autópályán közlekedhetünk. A fentiekben is taglalt díjakban persze vannak különbségek, de ez minden matricatípus esetében bevett szokás.

 

Mit érdemes tudni az érvényességről?

Az 1 napos autópálya matrica kapcsán a legfontosabb információ talán annak érvényessége, hiszen ezzel kapcsolatban lehetnek félreértések. Sokan hiszik azt, hogy a matrica a vásárlástól számított 24 óráig érvényes, ez azonban nem igaz, hiszen a keretet a vásárlás napja adja. Így tehát az igazodási pont az a naptári nap, mikor a vásárlás történik, hiszen a matrica aznap 0 és 23:59 óra között érvényes. Így tehát ha például délután 2-kor vásároljuk meg a matricát, annak érvényessége a nap végével ugyanúgy megszűnik, mintha jó pár órával korábban vagy később váltottuk volna meg az engedélyt. Elővásárlásra természetesen van lehetőség, ekkor megadható az érvényesség kezdetét jelentő naptári nap, de az úthasználati jogosultság visszamenőlegesen nem érvényesíthető.

 

Hol és hogyan vásárolhatok matricát?

Az 1 napos autópálya matrica minden olyan értékesítési ponton megvásárolható, ahol az összes többi matrica is beszerezhető. A kijelölt helyeken erre természetesen személyesen is lehetőség van, ám az online vásárlás kényelmesebb és rugalmasabb lehetőséget kínál a beszerzésre. A 1 napos autópálya matrica többek között az autopalyamatrica.hu oldalán is beszerezhető, akár útközben is. Ennek lebonyolításához pedig akár egy okostelefon is elegendő lehet, a fizetés után pedig máris a birtokunkban lesz az adott napra érvényes engedély.



Autópálya
autopalyamatrica.hu 2024
Kövess minket: Voxpay facebook Voxpay instagram Voxpay tik-tok