Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Tervezhető pályadíj költségek 2022-ben

Még az elején és a síszezon közepén praktikus egy kicsit előre gondolkodni és megtervezni az utazásokkal kapcsolatos várható költségeket. Ha csak egy ausztriai síútra megyünk, akkor is jó képben lenni azzal, hogy mennyibe kerülhet az oda-vissza út.

Sokszor jobban megéri egy vagy több megyei matricát venni akár már egy utazásra is. Mivel a megyei autópálya-matrica éves időtartamra érvényes, ezért nemcsak egyszer, hanem a tárgyévet követő év január 31-ig lehet használni.

Az oldalunkon található, saját fejlesztésű, ingyenes térképes tervezővel segítünk kiszámolni, hogy milyen költségekkel jár az autópályás közlekedés 2022-ben, ez az útdíj kalkulátor.

Útdíj kalkulátor

Az útdíj kalkulátor az utazás két végpontja közötti ideális útvonalat mutatja meg, és ehhez kiszámolja a szükséges megyei matricákat és ezeknek költségét a 2022-es árakkal számolva.

A kalkulátorral összehasonlítható a megyei matricák ára az éves autópálya-matricáéval, és természetesen néhány kattintással meg is lehet vásárolni őket oldalunkon.

Az útdíj kalkulátor használata mellett azonban fontos azt is tudni, hogy a megyei matricát használóknak a változások miatt Budapest-Győr közötti M1 autópályán 2022. január 01-től Fejér megyei matrica is szükséges.

Valamint az új M4-es "Abony-Törökszentmiklós-nyugat szakasz" egyelőre nem tervezhető, mert a térkép adatbázisban még nem átadott, hanem épülő útszakaszként jelenik meg.  

 

2022-es évtől ezek az utak lettek fizetősek

Fontos tudni, hogy fizetőssé válik az M30-as új szakasza, a Miskolc és Tornyosnémeti közötti kétszer kétsávos gyorsforgalmi út. Ingyenes marad az M30-as autópálya miskolci elkerülő szakasza.

Emellett fizetőssé vált az M4-es autóút Abony és Törökszentmiklós-nyugat közötti szakasza,  az M76-os autóút Balatonszentgyörgy és Keszthely-Fenékpuszta közötti szakasza, az M85-ös autóút Sopron-kelet és Sopron-észak közötti szakasza.

A NÚSZ Zrt. tájékoztatása szerint a Komárom-Esztergom megyei e-matrica az M1-es autópálya vonatkozásában a 48-as km-nél lévő Szárligeti-csomópont és a 112-es km-nél lévő M1-M19 csomópont között lesz érvényes.

 

Új, ingyenes útszakaszok 2022-től

A 2022. január 1-től a hatályos rendelet szerint az alábbi útszakaszokat lehet díjmentesen használni:

-          Az M0-ás autóút alábbi szakaszai: az 1-es számú főút és az M5-ös autópálya közötti szakasz, az M4-es autóút és az M3-as autópálya közötti szakasz, Megyeri híd (a 2-es számú főút és a 11-es számú főút közötti szakasz).

-          Az M31-es autópálya;

-          Az M4-es autóút Vecsés-Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza;

-          Az M44-es autóút;

-          Az M60-as autópálya Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58-as és 5826-os számú utak között;

-          Az M8-as autópálya;

-          Az M9-es autóút 6-os számú főút és az 51-es számú főút közötti szakasza;

-          Az M9-es autóút (61-es számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza.

A vonatkozó rendelet módosításáig az M85-ös autópálya Sopron-kelet csomópont - Sopron-Balf/Sopron-Pihenőkereszt csomópont közötti szakasza, valamint az M30-as autópálya Miskolc és Tornyosnémeti határátkelő közötti szakasza díjmentesen használható a személygépjárművek számára.



EN DE RO HU SK