Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Ősszel is a biztonság az első az utakon!

Reggeli ködök és párák, koraesti szürkület, megnövekedett forgalom, vadveszély, lehullott levelektől sikamlós aszfalt − októbertől több kihívás is nehezíti az autóval közlekedők dolgát. A jármű műszaki állapotának átnézetésétől kezdve az útvonal gondos megválasztásáig számos lépéssel csökkenthetjük a balesetek esélyét.

Mivel a nyári melegek, a napsütötte, jól belátható útszakaszok ideje már a hátunk mögött van, legfőbb ideje tehát, hogy pár tipp megfogadásával felkészítsük magunkat és járművünket az őszi-téli közlekedésre. Kocsiba ülni ugyanis a hidegben, az esőben is kell, a hétvégéken továbbra is szívesen kirándul a család, ezért nem mindegy, milyen lépéseket teszünk biztonságunkért. Az érvényes autópálya matrica nyújtotta közlekedés előnyeinek kihasználásától megbízható szerelőnk felkereséséig több lehetőségünk van minimalizálni a veszélyfaktorokat.

Őszi karbantartás

Autónkat − ha eddig nem tettük − a következő napokban mindenképpen vigyük el átvizsgálásra. A kerekek beállítása, az abroncsok állapotának ellenőrzése, az olaj és/vagy a fagyálló folyadék utántöltése mindennapos rutin, azonban a szervizben számos, a közlekedést veszélyeztető problémára is fény derülhet, melyet így orvosolhatunk.

A hideg, nyirkos hónapokban az utastér is némi gondoskodásra szorul. Tegyünk lépéseket a szélvédők párásodása ellen, a gumiszőnyegek rendszeres kirázásával előzzük meg, hogy sárdarabok esetleg a pedálok alá szoruljanak. Ha a fűtés bekapcsolása után kellemetlen illatot érzünk, tisztíttassuk ki a rendszert − ilyenkor előfordulhat penészedés a csövekben. 

Az útvonal gondos megválasztása

Míg az alsóbbrendű utakon ritkán takarítják le a mezőgazdasági munkagépek által felvitt hordalékot, vagy az esőtől az aszfalton megtapadt leveleket, illetve az éjjeli fagyokkal a kátyúk is gyakran megjelennek, addig az ország autópálya- és gyorsforgalmi úthálózatát rendszeresen karban tartják és tisztítják. A közlekedési sávok fölé nem lóg be növényzet, ami akadályozza a szabad kilátást, a jól látható felfestések ködben, szürkületben is segítik a biztonságos úttartást.

Akár rendszeres ingázás, akár alkalmi kirándulás, utazás céljával ülünk autóba, ha rosszak a vezetési viszonyok, válasszuk a biztonságos, magasabb rendű utakat. Bár ezek − az ingyenesen használható szakaszoktól eltekintve − útdíjkötelesek, gyorsabb, könnyebben tervezhetőbb és biztonságosabb haladást tesznek lehetővé.

Csak türelem!

Ha volán mögé ülünk, tudatosítsuk magunkban, hogy az évnek ebben a szakában egyre többen utaznak, közlekednek autóval. Az esős napok, a hűvös idő miatt megnövekedett forgalom, az aratás és a szüret miatt az utakat járó munkagépek, valamint a kevéssé tapasztalt vezetők nagyobb számú megjelenése esetenként próbára teheti türelmünket. 

A feszültségek elkerülése érdekében ősszel tervezzünk 5-10 perccel hosszabb menetidőt: ha nem rohanunk, ha nem vagyunk kicentizve, könnyebben nézzük el a lassú haladást, a korrekciót igénylő, forgalmat feltartó parkolást. Jusson eszünkbe továbbá, hogy a kisebb-nagyobb koccanások, veszélyes közlekedési helyzetek elkerüléséhez a mi osztatlan figyelmünkre is szükség van! 

 



EN DE RO HU SK