Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Minden, amit az autópálya-matrica átírásról tudni kell

Hosszabb érvényességű úthasználati jogosultságok esetén számos okból kifolyólag lehet szükségünk arra, hogy módosítsuk a vásárláskor beírt adatokat. Átírhatók a matricák? Ha igen, mit kell tennünk, hol tudunk intézkedni? Cikkünkből minden kiderül!

Elég, ha csak a Covid okozta nehézségek miatt folyamatosan növekvő használtautó-piacra gondolunk, egyértelművé válik, hogy igenis fontos kérdés a különböző típusú és kategóriájú úthasználati jogosultságok átírhatósága. Lopásról, totálkárról pedig még nem is beszéltünk! Szerencsére emiatt nem kell fájjon a fejünk: Magyarországon minden autópálya-matrica átíratható. Ráadásul könnyedén, gyorsan, jelképes összegért elintézhetjük az ügyet.

Hogy milyen konkrét esetekben lehet szükségünk átírásra? Nos, elsősorban rendszám elírás, tévesen megadott felségjel, kategóriaváltoztatás, továbbá rendszámcsere, illetve különféle káresemények alkalmával. De nézzük is a részleteket!


 

A matrica átíratásának menete

Mindenekelőtt fontos hangsúlyozni, hogy az autópálya-matricák átírásában kizárólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató, vagyis a NÚSZ Zrt. az illetékes. A cég ügyfélszolgálatait felkereshetjük személyesen, emailben, de akár telefonon is.

Maga az ügyintézés nem bonyolult, összege 1.470 forint, azonban attól függően, hogy milyen okból kifolyólag igényeljük az úthasználati jogosultság adatainak módosítását, szükségünk lesz bizonyos dokumentumokra. Ezekről érdemes előre tájékozódni − amit az autopalyamatrica.hu oldalon, vagy a NÚSZ Zrt. honlapján is megtehetünk. A leggyakoribb esetek a következők:

  • Ha egy üzembentartó kívánja a matricát egyikről másik járművére átíratni, akkor az átírásból eredő forgalmi rendszám változás átvezetésének igazolásához az eredeti ellenőrző szelvényen túl a két érintett gépjármű forgalmi engedélyét is vigyük magunkkal.
     
  • Rendszámcsere esetén, azaz ha sem a gépjármű, sem az üzembentartó nem változik, az új forgalmi engedélyen túl azt is igazolnunk kell, hogy a rendszámcsere valóban megtörtént.
     
  • Az érvényes matricával rendelkező gépjármű eladása alkalmával az úthasználati jogosultság érvényesítése kérhető más gépjárműre, vagyis, ha eladjuk a régi autót, és veszünk egy újat, arra, amennyiben ugyanabba a jármű díjkategóriába tartozik, átruházhatjuk az érvényes matricát. Ehhez a vásárláskor kapott ellenőrző szelvényt, az új jármű forgalmi engedélyét, jármű eladását igazoló okiratot, vagy a használatot lehetővé tévő más jogviszony megszűnését igazoló okiratot kell felmutatnunk.
     
  • Rossz rendszám megadása, illetve elírás esetén fontos, hogy mielőbb javítsuk a hibát, hiszen helytelen adatokkal autózva büntetés is kiszabható ránk. Téves rendszám esetén legfeljebb 3 karakter eltérésig van lehetőség az átírásra. Az eljárás díja karakterenként 1470 Ft, az ügyintézés során a gépjármű forgalmi engedélyére, illetve az úthasználati jogosultság megvásárlását igazoló ellenőrző szelvényre lesz szükségünk.

Speciális esetek

Előfordulhat sajnos, hogy gépjárművünket ellopják, vagy közlekedési balesetben javíthatatlan károkat szenved. Magával a káreseménnyel járó procedúra nem egyszerű, ám az autópálya-matrica átíratásához mindössze a rendőrségtől vagy a biztosítótól származó, az eseményről szóló hivatalos igazolás, valamint az új gépjármű forgalmi engedélye elegendő.

Abban az esetben pedig, ha abban a megyében, ahol éves érvényességű, megyei autópálya-matricával rendelkezünk, megszűnik az utolsó útdíjköteles szakasz is, a megvásárolt jogosultságot év végéig visszaigényelhetjük. Legutóbb erre idén került sor, amikor Jász-Nagykun-Szolnok megye valamennyi autópályája ingyenessé vált. Az éves megyei matricát megváltók 2022. december 31-ig visszakaphatják pénzüket. Az ügyintézés nem automatikus, azt nekünk kell kezdeményezni, úgyhogy ne halogassuk!  



EN DE RO HU SK