Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Milyen autópálya matricát érdemes venni? Megéri a megyei matrica?

Az autópálya használata a leggyorsabb módja annak, hogy országon belül eljussunk A pontból B pontba. Amikor főszezon van, legyen akár nyári, akár téli - lehet számítani torlódásra az utakon, mégis érdemes a sztrádát választani, főleg, ha mindennap ingáznunk kell a nagyvárosokba vagy a fővárosba.

Az agglomerációból bejutni a fővárosba reggelente nem egy sétagalopp. Rengetegen ülnek autóba, mert a tömegközlekedés sokaknak nem tud alternatíva lenni. Márpedig a munkahelyünkre időben be kell érni, ami az autózással egy fokkal kiszámíthatóbbá válik, mert tudható, hogy az adott idősávban mekkora torlódásra lehet számítani, amit belekalkulálható a menetidőbe.

Az alapvető különbségek

Ha a bedugult kerülőutak helyett az autópályát használjuk, jó tudni, hogy melyik matricát éri meg megvásárolnunk. A 10 napos, a havi és az éves időalapú matricák az ország minden autópálya-szakaszára érvényesek, beleértve az új díjköteles szakaszokat is. Az időalapú matrica azt jelenti, hogy mi határozzuk meg az érvényesség kezdetét, amitől automatikusan számolódik az időtartam. Az éves matricát érdemes ezért január 1-ével megvásárolni.

A megyei matricák ezzel szemben területre, azaz egy-egy megyére korlátozottak - ám időkorlát nélkül, azaz a következő év január 31-ig használhatjuk


Az autópálya matrica díjak

Az autózás az idő mellett pénzkérdés is. Egyszer érdemes rászánni egy fél órát arra, hogy kiszámoljuk tételesen azt, hogy mennyibe kerül az autót használni. A benzinárak állandóan változnak, a napi szintű útvonal viszont nagyjából egyforma, tehát a megtett kilométerekkel már számolhatunk. Ugyanígy állandó tényező az autópálya használata is, vagyis az autópálya matrica fix költség, ami előre tervezhető egy kalkulátor segítségével.

A távolságtól függően érdemes eldönteni azt, hogy éves matricát kell-e vásárolni az autóra vagy elég egy megyei matrica, esetleg a kombinált megyei matrica. 2019-ben az éves autópálya matrica díja személygépkocsi esetén 42 980 Ft. Ezzel mindegyik díjköteles autópályát vagy autópálya-szakaszt használhatjuk egész évben. Egy adott megyére érvényes megyei matrica éves díja 5 000 Ft. Ha az utunk több megyén keresztül visz, akkor értelemszerűen mindegyik megyére külön meg kell váltanunk a megyei matricát.

Ahogy fentebb már írtuk, a megyei matrica érvényességi ideje az adott év január 1-étől a következő év január 31-éig érvényes. Ha 2019. decemberében szeretnénk megyei matricát vásárolni, akkor az ugyanúgy 2020. január 31-éig érvényes, és ugyanúgy 5 000 Ft-ba kerül. Tehát nem csökken időarányosan az ára!

Meddig érdemes megyei matricát venni?

Ha jól meg tudjuk becsülni előre az éves utazásaink útvonalát, akkor így az érintett megyéket is számszerűsíthetjük. Azaz könnyen lehet, hogy éves szinten inkább megéri 3 db megyei matricát venni, mint egy éves autópálya matricát. A megyei matricákat pedig elég csak egyszer megvásárolni.

Ha tudjuk, hogy csak nagyon ritkán megyünk fizetős útszakaszon az adott megyében, akkor lehet, hogy megéri a 10 napos autópálya matricát megvenni, ami 3 500 Ft, illetve a havi matrica díja is 4 780 Ft, és ezekkel ugye az összes autópályán mehetünk. Érdemes belegondolni, hogy két 10 napos autópálya matrica ára magasabb, mint egy megyei matrica ára egész évre. A Pest megyére érvényes megyei matrica a leggyakrabban vásárolt, ami jelzi azt, hogy milyen sokan járnak be a fővárosba napi szinten dolgozni. Fontos, hogy a megyei matricák decembertől elővételben megvásárolhatók már!

Lényegében egy megyei matricát egy adott év novemberéig érdemes megvenni, amit aztán következő év január 31-éig használhatunk. Ha tudjuk, hogy decemberben egy másik megyébe tervezünk autózni, akkor inkább ne megyei, hanem havi autópálya matricát vásároljunk, amivel 220 Ft-ot még spórolhatunk is. 

Ami fontos, hogy elkerülhetjük a sorban állást, ha online, azaz e-matricaként vesszük meg, bármelyik típusról legyen szó!



EN DE RO HU SK