Így utazz Horvátország autópályáin!

Horvátország idén is népszerű üdülési helyszínnek ígérkezik a magyarok körében, ami érthető, hiszen könnyedén megközelíthető, legyen szó autós, buszos vagy repülős utazásról. Ha autóval indulnánk nyaralni, mielőtt útra kelünk, érdemes tájékozódni az útdíjrendszerről és a járműkategóriákról, hogy ne érjenek meglepetések az utazás során. 

 

Horvát útdíjrendszer és fizetési módok 

Horvátország távolságalapú útdíjrendszert működtet, így az autópályák használatáért díjat kell fizetni. Az autópálya-díjak mértéke változó, attól függően, hogy mely útszakaszt használjuk és milyen kategóriába tartozik az autónk. Az útdíjat készpénzzel, bankkártyával vagy elektronikus fizetési eszközökkel (ETC) lehet kiegyenlíteni.  

 

Járműkategóriák Horvátországban 2024-ben 

Horvátországban az itthonihoz hasonlóan a járműveket kategóriákba sorolják az útdíjszámítás során. A kategóriák meghatározásánál a jármű magasságát, súlyát és tengelyeinek számát veszik figyelembe. Például a személyautók, a motorok, illetve a teherautók és a buszok is különböző kategóriákba tartoznak, mely aszerint is változik, hogy a járműnek van-e vontatmánya:  

 

ENC eszközzel könnyebb 

Az ENC (Electronic Toll Collection) rendszer segítségével könnyedén és gyorsan fizethetjük ki az útdíjat Horvátországban. Ez egy elektronikus eszköz, amelyet az autóba szerelhetünk és automatikusan leolvassa az útdíjat a fizető kapuknál, így nem kell sorban állnunk a fizetéshez. Ez jelentősen megkönnyíti az utazást, időt spórolhatunk vele, ráadásul kedvezményes díjszabással vehetjük igénybe általa a fizetős úthálózatot. Ha több alkalommal is Horvátországot választjuk kikapcsolódási helyszínül, úgy mindenképp megéri beszerezni egy ilyen készüléket, amihez már elkészült egy mobilalkalmazás is, ami méginkább a segítségünkre lehet.  

ENC berendezést az alábbi horvát autópályákon használhatunk:  

 

A magyar autópálya matricádról se feledkezz meg! 

Utazásink során itthon és külföldön egyaránt érdemes az autópályákat választani a gyorsabb és egyszerűbb közlekedés miatt. A leggyakrabban használt magyar autópályák Horvátország irányba az M7-es és M70-es, amelyek közvetlenül a határig, Letenyéig tartanak. Ne felejtsd el megvásárolni a magyar autópálya-matricádat sem még az indulás előtt, hogy a hazai autópályákon is gond nélkül közlekedhess. 

 

Budapestről indulva a következő matricákat érdemes választani:  

 

Néhány tipp az utazáshoz: 



Autópálya
autopalyamatrica.hu 2024
Kövess minket: Voxpay facebook Voxpay instagram Voxpay tik-tok