Autópálya matrica gyors vásárlás

Ezt kell tudni a jogosulatlan úthasználatról és a pótdíj fizetési kötelezettségről

Könnyen előfordulhat, hogy nem vagyunk biztosak benne, hogy egy adott útszakasz fizetős már vagy még ingyenes. Az is megtörténhet, hogy véletlenül úgy hajtunk fel az autópályára, hogy elfelejtettünk matricát vásárolni. Mit tehetünk ilyenkor?

Ha nincs érvényes autópálya matrica

A díjköteles útszakaszokat kizárólag érvényes úthasználati jogosultság birtokában lehet igénybe venni, azaz még a felhajtás előtt meg kell vásárolnunk az e-matricát. Ha nem tudjuk biztosan, melyek a fizetős és melyek az ingyenes útszakaszok, ezen az oldalon megnézhetjük. Az érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén az érvényesség kezdete mindig a vásárlás időpontja. 

Szerencsére a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. egy autósról sem feltételezi azt, hogy direkt nem vette meg a matricáját a gépjárművére és így próbálja megspórolni magának az árát. Tehát azok, akik tévedésből hajtottak fel a díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számítva maximum 60 perc áll rendelkezésükre, hogy megvásárolják úthasználati jogosultságukat.

Fontos, hogy az e-matrica utólagos megvásárlása nem jelenthet visszamenőleges úthasználati jogosultságot, azaz az utólag megváltott matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíj-fizetési kötelezettséget von maga után. Ha pedig elmulasztunk vásárolni autópálya matricát, büntetésre számíthatunk.

Hogyan ellenőrzik a jogosulatlan úthasználatot?

A NÚSZ Zrt. az új fejlesztésének köszönhetően már menet közben is tudja ellenőrizni az úthasználati jogosultságot. A rendszer a legkorszerűbb kamerával szemből, menet közben készít videófelvételt, így a trükközőknek nem érdemes próbálkozniuk azzal, hogy nincs érvényes matricájuk, mégis felhajtanak a fizetős útszakaszokra, autópályára.

Ezt az új rendszert a jövőben az e-matricákra is kiterjeszthetik, mert sokkal hatékonyabb megoldás, mint a hagyományos kapus és helyszíni gépjárműves módszer.

A pótdíj és az emelt pótdíj mértéke

Ha a gépjármű az ellenőrzéskor nem rendelkezik érvényes autópálya matricával, akkor díjkategóriánként eltérő mértékű alap pótdíjat kell fizetni. Ez a bírság vagyis pótdíj a D1 és D2 kategóriában 60 napon belüli fizetés esetén 14 875 Ft. A 60 napon túli fizetés esetén ez az összeg 59 500 Ft-ra nő.

A D1M kategória alap pótdíja 7 500 Ft, emelt pótdíja 30 000 Ft. A B2 kategóriában már igen húzós a büntetés vagyis a pótdíj, alap esetben 66 925 Ft, míg az emelt már 267 700 Ft. A pótdíjat minden esetben a Nemzeti Útdíjszolgáltató Zrt.-nél kell rendezni.Friss hírek

Január 31-én lejár az éves megyei matricák érvényessége

A 2020-as évben megvásárolt megyei matricák és éves autópálya-matricák érvényessége 2021. január 31-én éjfélkor lejár. Tájékozódjon az árakról, majd vásárolja meg oldalunkon néhány kattintással új e-matricáját 2021-re!... még több

Tervezze meg előre a 2021-es év útjainak autópálya díját!

Az év elején, vagyis még januárban érdemes előre átgondolni, hogy idén, 2021-ben milyen autózások, utazások várhatók. 2020-ban persze mindannyian megtanultuk, hogy hiába tervezünk, az élet igenis közbe tud szólni, és teljes mértékben felülírja azt, amit mi elképzeltünk.... még több

EN DE RO HU

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További információ