Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Erre figyeljünk, ha belföldi utazást tervezünk télen

A téli időszak a pihenések, azaz telelések szempontjából ugyanúgy kiemelt szezonnak számít, mint a nyár. Bár sokan a környező országokba mennek síelni, a belföldi pihenésre vágyók száma is magas.

Ugyanakkor télen sokkal több veszélyt rejt magában egy belföldi utazás. A téli vezetés sokkal több odafigyelést igényel egy könnyű, nyári estihez képest. Az időjárás egyik napról a másikra a bolondját járathatja velünk. Könnyen előfordulhat, hogy reggel még hóviharban, hózivatarban indulunk el, de mire megérkezünk, már verőfényes napsütés vár minket. Ugyanígy fordítva: a semmiből egyszercsak megérkezik egy ónos eső, ráadásul a sötétben... ez még a leggyakorlottabb vezetőket is próbára teheti.

A megváltozott útviszonyok

A legnagyobb kihívást egy belföldi út során a forgalom és az időjárás jelenti. A síszezon miatt több buszra, kisbuszra és személyutóra lehet számítani az autópályákon. Ám a forgalom mellett a megváltozott útviszonyok is problémát okozhatnak. Havazásban, esőben vezetni extra odafigyelést igényel, de ami igazán nehéz, az az, hogy ha friss hó kerül az útra, amit még nem volt idő eltakarítani, megváltozik az autó gumijának a tapadása.

Ha pedig a sofőrnek nincs vezetési rutinja abban, hogyan viselkedik ilyenkor az autója, könnyen elveszítheti az uralmát felette. Szerencsére az autópályákat a legtöbbször alaposan takarítják, de egy váratlan hóvihar esetén, inkább álljunk félre és ne kockáztassunk meg egy balesetet. Ilyen esetben nem az a lényeg, hogy minél hamarabb odaérjünk a szállodába vagy apartmanba, hanem az, hogy épségben legyünk.

Az útvonal megtervezése

A belföldi utazások során valószínűleg a teljes vagy egy részszakaszon is érdemes az autópályát használnunk. A legoptimálisabb útvonalat mégis tervezzünk meg mindenképp az indulás előtt, így akár spórolhatunk is a költségeken, hiszen nem mindegy melyik matricát érdemes megvásárolni. Könnyen lehet, hogy gyorsaság és ár miatt is jobban járunk egy 10 napos autópálya matricával, de az is előfordulhat, hogy egy adott távolságon jobban jövünk ki úgy, ha megyei matricát vásárolunk, majd az út hátra lévő részét már nem autópályán tesszük meg.

Ugyanakkor azzal számoljunk, hogy ha nem autópályán közlekedünk, nem tudhatjuk, hogy milyen az alsóbb rendű utakon a helyzet, milyen körülmények várnak minket az adott úton. Emiatt erről is informálódjunk, tájékozódjunk indulás előtt. Nem lenne szerencsés egy 50 km-es szakaszon lépésben haladni, mert az út teljesen lejegesedett és még a láthatáron sincs egyetlen munkagép sem. És használjunk mindig navigációt is.

Ami mindenképp legyen nálunk

Készüljünk fel előre minden eshetőségre, beleértve például egy hóban elakadást is. Indulás előtt tankoljuk tele az autót, ellenőrizzük, hogy elegendő-e hűtővíz, megfelelő-e keréknyomás, kerékcseréhez, elsősegélynyújtáshoz minden rendelkezésünkre áll-e. Ezek persze amúgy is kötelezőek, hogy nálunk legyenek.

Ami viszont nem kötelező itthon, de téli utak előtt erősen ajánlott betenni az autóba, azok a megfelelő méretű hóláncok és néhány meleg takaró. Készítsünk be termoszba meleg italt is, ivóvizet és plusz ételt. Nyilván nem a pörköltöt kell ételhordóba elrakni, hanem egy-egy szendvicset, kekszet, gyümölcsöt, amit elő tudunk venni, ha nem jutunk el egy benzinkútra belátható időn belül és órákig az autóban kell várakoznunk. És, ha már benzinkút: legyen nálunk benzines kanna is végszükség esetére, és jégoldó valamint jégkaparó is.

Biztonságos közlekedést kívánunk mindenkinek télen is az utakon!



EN DE RO HU SK