Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Az osztrák autópálya-matrica árai 2020-ban

Mi, magyarok gyakran látogatjuk nyugati szomszédainkat nemcsak kikapcsolódás vagy vásárlás miatt. Sokan járnak át dolgozni Ausztriába, akár minden egyes nap útra kelnek például autóval, vonattal.

Bár a jelenlegi helyzetben egyáltalán nem könnyű megoldani a mindennapi ingázást Ausztriába, és lehet, hogy akár egyik napról a másikra megváltoznak a szabályok, mégis jó tisztában lenni azzal, hogy az osztrák autópálya-matrica árak 2024-ben hogyan alakulnak a magyarhoz képest. 

 

A magyar árak 2020-ban

A leggyakrabban vásárolt autópálya-matricák a D1 és a D2 kategóriába tartoznak. A D1 díjkategóriában a 10 napos (heti) matrica ára 3 500 Ft, a havi 4 780 Ft, az éves pedig 42 980 Ft. A megyei (egy megyére érvényes) matrica éves díja továbbra is 5 000 Ft.
D2 díjkategóriában a 10 napos (heti) matrica ára 7 000 Ft, a havi 9 560 Ft, az éves pedig 42 980 Ft-ba fog kerülni. A megyei (egy megyére érvényes) matrica éves díja továbbra is 10 000 Ft.

A 2024-es, aktuális magyar autópálya-matrica árak itt érhetők el.

 

Az osztrák autópálya-matrica árak és típusok

Először is jó tudni, hogy az ausztriai autópályák és gyorsforgalmi utak díjkötelesek. Az ottani matrica fajták a gépjármű típusától és az érvényesség időtartamától függnek. Az autópálya-matrica fizikai, felragasztós és elektronikus formában is megvásárolható.

Jó tudni, hogy motorkerékpárokra és a 3,5 tonna alatti legnagyobb megengedett össztömegű gépjárművekre szükséges matricát vásárolni, még mielőtt felhajtunk a fizetős útra. A lakókocsi és az utánfutó nem matricaköteles. 2004. január 1-jétől a 3,5 t összes tömeget meghaladó gépjárművek számára bevezették a használattal arányos elektronikus díjszedési rendszert. Ehhez szükséges, hogy a fizetős szakaszokon közlekedő autóbuszok és tehergépjárművek rendelkezzenek a díjszedést lehetővé tevő fedélzeti egységgel.

Ha fizikai formában vásároljuk meg az osztrák autópálya matricát, akkor fel is kell ragasztani azt a gépjármű szélvédőjére vagy motorkerékpár esetében nehezen eltávolítható, jól látható alkotóelemére. Matricát vásárolhatunk értékesítési pontokon, autókluboknál, benzinkutakon vagy trafikokban, illetve online is. A digitális, azaz e-matrica vásárlásáról őrizzük meg az elektronikus bizonylatot.

Az osztrák autópálya matrica lehet 10 napos, 2 hónapos vagy 1 éves érvényességi idejű. A 10 napos matrica ára személyautó esetében 9,40 euró, motorkerékpárnál 5,40 euró. A 2 hónapos matrica ára személyautónál 27,40 euró, motorkerékpárra 13,70 euró. Az éves matrica ára 91,10 euró személyautóra, motorkerékpárra 36,20 euró.

Ezek az ASFINAG, azaz az osztrák autópálya-kezelő által meghatározott árak. A pontos összeg forintban változó lehet az árfolyam ingadozások miatt.



EN DE RO HU SK