Az elektronikus autópálya matrica rendszerének működése Magyarországon

Bizonyára senkinek nem szolgál meglepetésként az az információ, hogy Európában és így hazánkban is bevett módszer bizonyos utak – főleg autópályák – esetében az útdíj koncepciója. Ennek formái különbözőek lehetnek és idővel változhatnak is, itthon azonban régóta jól működik az e-matrica rendszer.

 

Matricák régen és most

Az úthálózatok képzeletbeli ranglétrájának csúcsán jellemzően az autópályák tanyáznak, hiszen a világon lényegében mindenütt ezek számítanak a legjobb minőségű közutaknak, melyekre az optimális kiépítettség is abszolút jellemző, legalábbis az esetek többségében. Nincs ez másképp hazánkban sem, ahol jelenleg közel 2 000 kilométernyi sztrádán utazhatnak azok, akik ezeket az útvonalakat választják. Mára az mondható el, hogy Magyarország minden része megközelíthető autópályákon, az e tekintetben hiányosabb infrastruktúrával rendelkező helyeken pedig már kész tervek vannak a kivitelezésre.

Az autópályák a mezőnyből egyrészt minőségükkel, másrész a nagy mennyiségű forgalom átengedésére alkalmas szélességükkel emelkednek ki a mezőnyből. A megfelelő körülmények fenntartása, illetve az utak üzemeltetése azonban költségekkel jár, melyek egy része az útdíjak formájában a közlekedőkre hárul. Az autópályák nem csak Európa- de világszerte is fizetős utak, melyre egyik, hazánkban is alkalmazott megoldása az autópálya matrica vásárlása.

A rendszer persze attól függetlenül is sokat változott az évtizedek során, hogy az alapok ugyanazok maradtak. Korábban az autópálya matrica beszerzése valóban egy fizikai matricát jelentett, melyet a szélvédőre kiragasztva igazolhattuk, hogy jogosultak vagyunk az úthasználatra. Néhány évvel ezelőtt azonban az új e-matrica rendszer teljes egészében leváltotta a korábbit, az autópálya matrica vásárlás így azelőtt sosem látott módon egyszerűsödött le, ugyanakkor az ellenőrzés lehetőségei is bővültek, szigorodtak.

 

Az e-matrica rendszere

Az, hogy a fizikai értelemben is megvásárolható matricák teljes mértékben átadták helyüket az elektronikusan érvényesíthető engedélyeknek, természetesen nem véletlen. Bár a korábbi rendszer is jól működött, hiszen egészen 2008-ig a klasszikus módon történt a vásárlás, a technológiai fejlődés szinte kötelezővé tette a díjfizetés lehetőségeinek megreformálását. Bár külföldön ma is sok helyen alkalmaznak fizetőkapukat és fizikai matricákat, egyre több helyen vezetik be az elektronikus autópálya matrica rendszereket.

Ennek egyik fő oka a felhasználók kényelmének növelése, a másik pedig a jogosultságok ellenőrzésének leegyszerűsítése, illetve egy erre vonatkozó átfogó rendszer kiépítése. Ez hazánkban jellemzően az autópályákra telepített fix ellenőrzési pontokkal, illetve szúrópróbaszerű, eseti ellenőrzésekkel történik. Míg azonban korábban a matrica fizikai meglétét és annak kilyukasztott érvényességi idejét vizsgálták, ma már az autók rendszám alapján történő azonosításával azok úthasználati jogosultságát ellenőrzi az e-matrica rendszere.

 

Vásárlási lehetőségek

Az új, elektronikus rendszer bevezetésével az autópálya matrica vásárlás menete is átalakult. Korábban csak a megjelölt értékesítési pontokon, benzinkutakon és fizikai üzletekben volt lehetőség a matrica megvásárlására, melyek felragasztását sokszor a szélvédő bánta. Az új, e-matrica rendszerben azonban a fizikai matrica megszűnt és a vásárlók a gépjármű rendszámának bediktálásával, központilag szerezhetik be az autópályák használatára vonatkozó engedélyt.

Ez természetesen a vásárlást is nagyban leegyszerűsíti, hiszen legalább egy, de inkább több lépés kimarad a folyamatból, másrészt a beszerzés lehetőségeit is bővítik. Ma már ugyanis az online autópálya matrica vásárlás az egyik legnépszerűbb megoldás, mely szinte minden, internetkapcsolattal rendelkező eszközről pár kattintással kivitelezhető. Ez az olyan esetekben különösen hasznos lehet, ha útközben, gyorsan kell matricát vásárolnunk, hiszen ez akár okostelefonról is minden további nélkül lehetséges.

 

Milyen kategóriák kötelesek fizetni?

Az elektronikus autópálya matrica vásárlás a díjfizetési kötelezettség alá tartozók körét lényegében nem változtatta meg a korábbiakhoz képest, még ha a kategóriák tekintetében történtek is változások. Így tehát az mondható el, hogy minden az autópálya használatára jogosult járműre kötelező matricát váltani, legyen az az ország bármely díjköteles útszakasza és akármilyen típusú jármű. A kategóriák jelenleg D1, D1m, D2 és U halmazokra oszlanak, melyekre külön-külön díjtételek vonatkoznak.

 

Milyen matrica típusokból választhatok?

Az autópálya matrica vásárlás során a vonatkozó kategória azonosítása mellett érdemes az érvényesség hatókörét és idejét is megvizsgálni, hiszen ennek révén utazásunkhoz a lehető legoptimálisabb engedélyt szerezhetjük be. Ez a költségek frontján is sokat spórolhat meg nekünk, az e-autópálya matricák kínálata pedig mára több olyan új tétellel is bővült, mely még rugalmasabbá teheti az utazási és útdíjfizetési körülményeket. Jelenleg az alábbi típusokból választhatunk, ha autópályán szeretnénk utazni.

A felsorolt típusok minden vonatkozó járműkategóriára elérhetők. A kínálat újabb szereplői között az éves vármegyei matricákat, illetve az egynapos matricákat említhetjük. Míg előbbi azok számára lehet kedvező, akik jellemzően csak bizonyos vármegyékben használják az autópályákat, utóbbi az eseti, ad hoc jelleggel utazók számára kínálnak az eddigieknél kedvezőbb díjtételt.

 

Ne felejtsünk el matricát vásárolni!

Az e-matrica rendszer egyik legnagyobb előnye a szolgáltatók számára az ellenőrzés leegyszerűsítése. A rendszám alapján létrejövő központi adatbázis, illetve a tudatosan kiépített kamerás ellenőrző rendszerek kombinációja ugyanis lényegében senkinek nem enged egérutat, aki érvényes engedély nélkül szeretné használni az autópályákat. Akkor is igaz ez, ha a kategória, az érvényességi idő vagy épp a terület nem megfelelő.

Az alapszabály szerint ugyanis az engedélyt minden autóra kötelesek vagyunk még a fizetős útszakaszra való felhajtás előtt megváltani. Kivételt képez ez alól a 60 perces türelmi idő, melyen belül még lehetőség van a matrica megvásárlására. Az e-matrica rendszernek köszönhetően ez akár okostelefonról, bankkártyás fizetéssel is egyszerűen megtehető, így nincs probléma, ha már útközben, de még időben észleljük az elmaradást.

A tapasztalatok alapján az e-matrica rendszer mind a felhasználók, mind a szolgáltatók szempontjából optimálisan működik, az ellenőrizhető és átlátható útdíj rendszernek köszönhetően pedig az utak minőségének fenntartására, javítására és a szakaszok bővítésére is több pénz jut. Az autópálya matrica vásárlás és ellenőrzés elektronikus rendszere tehát mindenki közös érdekeit szolgálja, vagyis a biztonságos és gyors közlekedés körülményeit garantálja.



Autópálya
autopalyamatrica.hu 2024
Kövess minket: Voxpay facebook Voxpay instagram Voxpay tik-tok