Az autósok drágállják a matricát, de megveszik

Több mint 3 ezren töltötték ki online felmérésünket, amelyben arra kerestük a választ, hogy az autósokat érintő jelentős áremelkedések, köztük leginkább az úthasználat drágulása milyen hatással van az autópályamatricák iránti keresletre.  

Egyebek között arra voltunk kíváncsiak, hogy várhatóan miként alakul az éves, havi és heti országos, illetve az éves vármegyei matricák forgalma, hogyan befolyásolják a vásárlói szokásokat az árak, illetve milyen plusz szolgáltatásokat várnának el az online vásárlások esetében az ügyfelek.  

A most zárult kutatás eredményei szerint még mindig az éves vármegyei a legnépszerűbb az autósok körében, a válaszadók közel 60 százaléka választja ezt a lehetőséget. Ennek oka nyilvánvalóan az árérzékenység, hiszen országos éves matricát csak azoknak éri meg vásárolni, akik 8-nál több vármegye útdíjköteles szakaszain közlekednek rendszeresen. 

A kifejtős válaszokban a legtöbben szintén a költségeket, a matricák magas árát említették, többen szívesen látnának kedvezményeket (pl. iskolai szünetekben árengedmény, családon belül két rendszámra is legyen érvényes az éves matrica, vonják össze a D1 és D2 kategóriát, olcsó napi matrica stb.). Erre azonban a hatósági árszabás, illetve az uniós kötelezettségek miatt nincs lehetőség.  

Mindennek ellenére kérdésünkre, hogy befolyásolják-e a magasabb árak a vásárlási szokásaikat, a kutatásban résztvevők háromnegyede nemmel válaszolt. Mintegy 25 százalék a választott olcsóbb megoldások között említette azt, hogy elkerüli a fizetős utakat, ritkábban választja az autópályát. Érdekes módon hasonló arányban írták, hogy nem vesznek éves országos matricát, mert drága és azt is, hogy inkább azt vesznek, mert azzal biztosan elkerülhetik a büntetést, illetve egy előre nem látott utazás esetén jobban megéri számukra.   

A 2023-as éves matricák érvényessége január 31-én lejárt. Sokan szeretik az utolsó pillanatra halasztani az újak megvásárlását, különösen, ha nem napi-heti rendszerességgel használják az autópályákat. Szakembereink az elkövetkező hetekben összehasonlítják majd a tényleges vásárlási adatokat korábbi kutatásainkkal, amelyekkel azt mértük fel, hogyan alakíthatják át az utazási szokásokat az idei változások (benzinár emelkedése, fizetős utak listájának bővülése, az úthasználati díj emelkedése, egynapos autópálya matrica tavaszi bevezetése stb.). Ennek eredményeiről is beszámolunk majd Önöknek, illetve ezek alapján tovább javítjuk és bővítjük szolgáltatásaink minőségét 2024-ben. 



Autópálya
autopalyamatrica.hu 2024
Kövess minket: Voxpay facebook Voxpay instagram Voxpay tik-tok