Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Autópálya-matrica vásárlás Szlovákiában

Figyelem! Oldalunkon nem árusítunk Szlovák autópálya-matricát!

Ha északi szomszédainkat szeretnénk meglátogatni, akkor jó, ha tudjuk, melyek azok az útszakaszok, amelyek díjkötelesek, azaz csak megvásárolt autópálya-matricával hajthatunk fel rájuk.

 

Díjköteles autópálya- és autóútszakaszok

A hatályos és idevonatkozó szlovák törvény rendelkezéseinek értelmében a matricával használható díjköteles utakat megfelelő közúti jelzésekkel jelölik. A díjköteles hálózatba jelenleg a D1, D2, D3 és D4 jelzésű autópályák, valamint az R1, R2, R4  és R6 jelzésű autóutak tartoznak bele, összesen kb. 622 km hosszúságú szakaszon.

Ezeket az utakat térképen is megnézhetjük, hogy könnyebb legyen beazonosítani őket és összevetni a tervezett útvonalunkkal.

 

Útdíj fizetésre kötelezett járművek

A szlovákiai fizetős utakon a díjköteles gépjárművek kategóriájába tartoznak a 3,5 tonna össztömeg alatti két nyomvonalú gépjárművek vagy járműszerelvények.

Valamint a legnagyobb megengedett össztömegtől függetlenül az M1 kategóriába műszakilag tartozó két nyomvonalú gépjármű, és a legnagyobb megengedett össztömegtől függetlenül az M1 vagy N1 kategóriába műszakilag tartozó két nyomvonalú gépjárművekből álló járműszerelvények.

 

Autópálya-matrica árak

Fontos, hogy csak e-matricát tudunk vásárolni a szlovák autópályákra, azaz az autópálya-matrica csak elektronikus formában létezik és meghatározott időtartamra érvényes az adott gépjármű esetében. Lássuk, hogyan alakulnak az autópálya-matrica árak Szlovákiában!

  • A 10 napos e-matrica a megadott naptól számított 10 napig érvényes, ára 10 Euro.
  • A 30 napos autópálya-matrica a megadott naptól számított 30 napig érvényes, ára 14 Euro.
  • A 365 napos autópálya-matrica a kijelölt útszakaszt használó személy által megadott naptól számított 365 napig érvényes, ára 50 Euro.
  • Az éves autópálya-matrica az adott naptári év január 1-jétől vagy attól a naptól érvényes, amikor azt a kijelölt útszakaszt használó személy megvásárolta, és tárgyévet követő naptári év január 31-éig érvényes, ára szintén 50 Euro.

Ha O1 és O2 kategóriájú pótkocsink is van, és ha az M1, N1 kategóriájú gépjármű műszakilag megengedett legnagyobb össztömege és a pótkocsi műszakilag megengedett legnagyobb össztömege együttesen meghaladja a 3,5 tonnát, akkor erre is kell külön autópálya-matricát vásárolnunk. Ezesetben a matrica-típusai és árai is megegyeznek a fent felsoroltakkal.

Fontos még az is, hogy mielőtt felhajtunk egy díjköteles útszakaszra, már rendelkeznünk kell e-matricával, tehát időben vásároljuk meg a megfelelő típusú, szlovák autópálya-matricát. 

Az online vásárláskor ugyanazokat az adatokat kell megadnunk, mint itthon szoktuk: gépjármű kategória és matrica-típus kiválasztása után kérik a rendszámot, a gépjárművet nyilvántartó országot, a matrica érvényességének kezdetét kell beállítani, majd megadni az e-mail címünket, ezután lehet indítani a fizetést.

Ne felejtsük el, hogy meg kell őrizni a matrica vásárlásról e-mailben kapott bizonylatot!

Oldalunkon nem árusítunk Szlovák autópálya-matricát!



EN DE RO HU SK