Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Autópálya-matrica díjak Szerbiában

Figyelem! Oldalunkon nem árusítunk Szerbiába autópálya-matricát!

Jó tudni, hogy Szerbiában is fizetősek az autópályák, és az úgynevezett „kapus” autópálya díjfizetési rendszer működik. Érdemes néhány alapvető információt szerezni erről a rendszerről, mielőtt Szerbia felé vesszük az irányt. 

Magyarországról a szerb határt az M5-ös autópályán keresztül érjük el, a röszkei határátkelőnél léphetünk be szerb szomszédainkhoz.

Ne feledjük, hogy a magyar autópályák is fizetősek, a járművünkre vonatkozó díjkategóriának megfelelő, érvényes autópálya-matrica birtokában közlekedhetünk a díjköteles utakon, útszakaszokon. 

A szerb autópálya-matrica és a kapus díjfizetési rendszer

Szerbiában is fizetni kell az autópálya használatért. A szerb autópálya-matrica kapus díjfizetési rendszerben vásárolható meg. Ez azt jelenti, hogy a jármű díjkategóriájának megfelelően kell az autópálya-matricát megvásárolni, aminek költsége a két kapu közötti távolságtól függ. Az egyszerűség kedvéért ezt a két kaput nevezhetjük belépő (entry toll) és kilépő kapunak (exit toll).

A hivatalos szerb weboldalon keresztül egy kalkulátor segítségével számolható ki a szerb autópálya-matrica ára, ezen az oldalon keresztül: www.putevi-srbije.rs.

Díjkategóriák

A szerb autópálya-matrica ára függ attól, hogy az adott jármű melyik díjkategóriába tartozik. Négyféle alapkategória létezik, ami a tengelyek (kerekek) számától, a jármű magasságától (az első tengelyen, a járdától függőlegesen mérve), a jármű teljes magasságától és a tömegétől függ.

 

Az 1a Kategóriába tartoznak a motorkerékpárok, a háromkerekűek és quadok.

1-es Kategóriába tartozik a személyautók nagyrésze, pontosabban a két tengelyes és legfeljebb 1,3 m magasságú gépjárművek (az első tengelyen mérve). Valamint a két tengelyes és legfeljebb 1,9 m teljes magasságú kisteherautók, amelyek megengedett legnagyobb tömege nem haladja meg a 3500 kg -ot.

2-es Kategória: két tengelyes és legfeljebb 1,3 m magasságú gépjárművek az első tengelyen, utánfutóval együtt. Illetve a két tengelyes és legfeljebb 1,9 m teljes magasságú kisteherautók, amelyek megengedett legnagyobb tömege az utánfutóval együtt nem haladja meg a 3500 kg-ot. Valamint a két tengelyes és 1,9 m-t meghaladó összmagasságú kisteherautók, amelyek legnagyobb megengedett tömege nem haladja meg a 3500 kg-ot.

A 3-as Kategóriába tartoznak a két vagy három tengelyes és 1,3 m-t meghaladó magasságú kisteherautók az első tengelyen mérve, amelyek megengedett legnagyobb tömege meghaladja a 3500 kg -ot. Valamint a két tengelyes és 1,9 m -t meghaladó teljes magasságú kisteherautók, amelyek megengedett legnagyobb tömege utánfutóval nem haladja meg a 3500 kg-ot.

Végezetül a 4-es Kategóriába pedig a négy vagy több tengelyű (beleértve a pótkocsik tengelyeit is) és az első tengelyen mért 1,3 m -t meghaladó magasságú gépjárművek tartoznak, amelyeknek a megengedett legnagyobb tömege meghaladja a 3500 kg-ot.

Szerb autópálya-matrica árak 2021-ben

A már fent említett szerb weboldalon egy kalkulátor segítségével pontosan kiszámítható vagy előre megtervezhető az autópálya-matrica ára. Meg kell adni a járműre vonatkozó díjkategóriát, és ki kell választani a belépő és a kilépő kaput a felsorolásból.

A díjak az 1-es Kategóriában általában olyan 5-6 EUR / 100 km ár körül mozognak. Az egyes szakaszokért kb. 1,5 és 6,5 EUR közötti összeggel lehet számolni. A szerb autópálya matrica díját készpénzzel és kártyával is ki lehet fizetni a kapuknál.

Fontos, hogy utazás előtt mindig tájékozódjunk az adott országba való belépés feltételeiről a járványügyi helyzet szempontjából. Vigyük magunkkal az úti okmányainkat, és legyen nálunk Nemzetközi Zöldkártya is.

 

Figyelem! Oldalunkon nem árusítunk Szerbiába autópálya-matricát!



EN DE RO HU SK