A szlovén autópálya-matrica rendszer

Figyelem! Oldalunkon nem árusítunk Szlovén autópálya-matricát!

A szlovén autópálya és gyorsforgalmi utak használata Szlovéniában díjköteles, amelyet meghatározott ideig lehet használni autópálya-matricával. Ismerje meg a 3,5 tonna legnagyobb megengedett össztömegű gépjárművek számára választható autópálya-matrica típusokat és árakat!

Szlovénia gyönyörű ország, ahova nyaralni, síelni mehetünk vagy egy nagyot kirándulni. Ugyan most nem a legszerencsésebb a karantén lehetősége miatt külföldre utazni, mégis jó tudni, hogy mire számíthatunk, ha autóval utazunk szomszédainkhoz.

Matrica típusok és árak

Tehát a 3,5 tonnánál könnyebb járművekre, amelyeknek maximum 1,3 méter az első tengely feletti magassága – 2A kategóriájú heti, havi és éves autópálya-matricát vásárolhatunk. A szlovén autópálya matrica „matricás” rendszerben működik, viszonteladóknál vásárolható meg, és akkor érvényes, ha az érvényességi időnek megfelelően kilyukasztották.

Tehát időbeli érvényesség alapján megkülönböztetünk heti autópálya-matricát, amelynek ára 15 euró, ez 369 Ft-os árfolyammal számolva (amely reméljük, csak alacsonyabb lesz), 5 535 Ft. A havi matrica ára 30 euró (ez kb. 11 070 Ft), míg az éves szlovén autópálya-matrica ára 110 euró, azaz kb. 40 600 Ft. Jó tudni, hogy az éves matrica 2020. december 1-től a 2022. január 31-éig lesz érvényes, tehát 14 hónapig, amennyiben idén decemberben megvesszük a következő évre.

2B kategória

Fontos tudni, hogy a maximális 3,5 tonna tömeget nem meghaladó járművek (utánfutóval vagy anélkül), amelyeknek viszont 1,3 méter fölött van az első tengely feletti magassága, szintén kell rendelkezniük érvényes autópálya-matricával, amennyiben díjköteles útszakaszon szeretnének haladni.

Esetükben is elérhető a heti autópálya-matrica 30 euróért (kb. 11 070 Ft), a havi matrica 60 euróért (kb. 22 140 Ft), illetve az éves szlovén autópálya-matrica 220 euróért (kb. 81 200 Ft).

A matrica elhelyezése

A szlovén autópálya-matricát csak egy járművön lehet használni. Mielőtt kihelyezzük ellenőrizzük le még egyszer, hogy helyesek-e rajta az érvényességi idők, illetve, hogy az adott gépjárműhöz a megfelelő matricát vásároltuk-e meg (pl. 2A vagy 2B).

A matricát még az autópályára felhajtás előtt fel kell ragasztani a szélvédőre, de a pontos utasítást a matricán is megtaláljuk. A matricák érvényességét folyamatosan ellenőrzik, aki érvénytelen matricával autózik (vagy nincs matricája), bírságra számíthat, amely 300-800 euró között mozog.



Autópálya
autopalyamatrica.hu 2024
Kövess minket: Voxpay facebook Voxpay instagram Voxpay tik-tok