Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Autópálya matrica vásárlás és információk 2023

Autópálya-matrica díjak 2023-ban

2023-ra nem inflációkövető mértékben emelkednek az e-matrica díjak. Feltétlenül javasoljuk úthasználati jogosultság megváltását, ugyanis a pótdíjak is drágultak: D1 és D2 kategóriában 60 napon belüli 18 750, azon túl 74 970 forintos büntetést kaphatunk, míg a B2 kategóriában 60 napon belül 84 330, azon túl pedig 337 290 forintra rúg a pótdíj.

D1 díjkategóriában az heti (10 napos) 5 500 Ft, a havi 8 900 Ft, az éves 49 190 Ft, míg a vármegyei (vármegyénként) 5 720 Ft-ba kerül. A D1M kategória árai a következők: heti matrica 2 750 Ft, havi 4 450 Ft.

D2 díjkategóriában a heti autópálya-matrica 8 000 Ft, a havi 12 600 Ft, az éves e-matrica 69 830 Ft, míg a vármegyei 11 450 Ft. A B2 kategória árai: heti matrica 17 730 Ft, havi matrica 25 150 Ft, éves autópálya-matrica 228 850 Ft, vármegyei matrica 22 890 Ft. Az U díjkategóriában a heti matrica ára 5 500 Ft, a havi matrica 8 900 Ft, az éves matrica 49 190 Ft és a vármegyei autópálya-matrica 5 720 Ft.

E-matrica vásárlás tudnivalók

A hatályos jogszabályok értelmében az e-matricát mindig a díjköteles szakaszra felhajtás előtt (praktikusan az utazás előtt) kell megváltani. Az e-matrica utólagos megvásárlása nem jelenthet visszamenőleges úthasználati jogosultságot, ennek megfelelően az utólag megváltott matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíj-fizetési kötelezettséget von maga után. Kivételt jelent a 60 perc türelmi idő, ez az úthasználat kezdetétől terjedő 60 percen belül megvásárolt matrica esetén mentességet ad a büntetés alól. Igen fontos tudni, hogy minden információ pontos megadása jelenti a jogosultságot: a rendszám, felségjel, díjkategória, érvényességi időpont.

Új fizetős útszakaszok 2023-tól:

A 2023-as új fizetős útszakaszokat tartalmazó kormányrendelet várhatóan december végén jelenik meg

Vármegyei matrica, vagy megyei matrica?

Az Alaptörvény 11. módosítása értelmében 2023. január 1-jétől a megyék neve vármegyére változott, a korábbi megyei matricák hivatalosan "vármegyei" e-matricaként érhetők el oldalunkon. 

Fizetős útszakaszok 2022-től:

Fizetőssé válik az M30-as új szakasza, a Miskolc és Tornyosnémeti közötti 56,8 km hosszú, októberben átadott kétszer kétsávos gyorsforgalmi út.
Ingyenes marad az M30-as autópálya miskolci elkerülő szakasza

az M85-ös autóút Sopron-kelet és Sopron-észak közötti szakasza.,

A NÚSZ Zrt. tájékoztatása szerint a Komárom-Esztergom megyei e-matrica az M1-es autópálya vonatkozásában a 48-as km-nél lévő Szárligeti-csomópont és a 112-es km-nél lévő M1-M19 csomópont között lesz érvényes.

2022. február 18-tól érvényes kormányrendelet értelmében visszavonásig ingyenesen használható:

az M4-es autóút Abony és Törökszentmiklós-nyugat közötti szakasza, 

az M76-os autóút Balatonszentgyörgy és Keszthely-Fenékpuszta közötti szakasza,

Jármű típusok (díjkategóriák)

D1                 Legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, maximálisan 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi, valamint annak vontatmánya
D1M              Motorkerékpár
D2                 Minden olyan gépkocsi, amely nem tartozik egyéb díjkategóriába és külön jogszabály alapján nem minősül útdíjköteles járműnek.
B2                  Autóbusz - 9-nél több állandó ülőhellyel rendelkező, személyszállításra készült gépkocsi
U                    Utánfutó - D2 és B2 díjkategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsi

E-matrica típusok, érvényesség

A vásárlás során, amennyiben a vásárlás napját jelöli meg kezdőnapnak, úgy az érvényesség kezdete az e-matrica megvásárlásának időpontja. Banki átutalás esetén az összeg számlánkra való beérkezéseskor történik a matrica érvényesítése - ez az időpont lesz az érvényesség kezdete. 

A matricák terület szerinti érvényessége minden matricánál az ország teljes területe, kivéve a vármegyei matricát, amely éves matrica és csak az adott megye pályaszakaszaira érvényes – a szomszéd megye első lehajtójáig.

Autópálya matrica érvényessége

Heti (10 napos) autópálya matrica

Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes. Érvényes a vásárló által megjelölt kezdő és további 9 napra, összesen 10 egymást követő naptári napra, a 10. nap 24. órájáig. 

Havi autópálya matrica

Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes. A vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónapban számát tekintve a kezdő nappal megegyező nap 24 óráig; ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24. órájáig.

Vármegyei autópálya matrica

A vásárló által megadott megye összes útjára érvényes. Érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot. 
Elővásárlásban 2020. január 01-től 2021. január 31. napjának 24. órájáig érvényes. Vásárlás során egyidejűleg több megyére is vásárolható vármegyei autópálya matrica.

Éves autópálya matrica

Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes. Érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig.  Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot. 
Elővásárlásban 2023. január 01-től 2024. január 31. napjának 24. órájáig érvényes.

Összevont havi matricák vásárlása (6..5..4..3..2 hónapra)

Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes.
Összevont havi e-matricák 
az éves matrica kényelmét biztosítja évközi megrendelők számára. Ez az egyedülálló megoldás a kényelem mellett költségtakarékos is, mivel a félévi jogosultságon felül 4-6 nap további jogosultságot biztosít. Fontos, hogy az összevont havi matricák vásárlásának visszaigazolásában 6 havi, 5 havi, 4 havi, 3 havi, 2 havi matricaazonosító szerepel.

Az összevont matricák vásárlása esetén fordítson kiemelt figyelmet a RENDSZÁM ELLENŐRZÉSÉRE, mivel a rendszám-helyesbítés, rendszám átírás költségeit mind a 6 havi, 5 havi, 4 havi, 3 havi, 2 havira meg kell fizetnie! (átírási díj összege matricánként, és karakterenként: 1470 Ft). A többszörös átírási díj érvényes a gépjármű eladás és új vásárlás esetén felszámított átírási díjra is.

Valamint kiemelt figyelmet kell fordítani az összevont vásárlása esetén az ÉRVÉNYESSÉG KEZDETÉRE és ÉRVÉNYESSÉG VÉGÉRE. Amennyiben a vásárlás napját jelöli meg kezdő napnak, úgy az érvényesség kezdete az autópálya matrica megvásárlásának időpontja.

Ha bizonylat nélkül hajt fel a díjköteles autópályára, az ebből eredő esetleges következmények a vásárlót terhelik, cégünk semmiféle felelősséget nem vállal!

Fizetési módok vásárláskor

Több opcionális fizetési mód áll rendelkezésre. Ezekkel kényelmesen, gyorsan kifizetheti a matricát. Ne felejtse el, hogy csak a matrica visszaigazolás (matrica sorszám) birtokában jogosult az autópálya használatára. Fizetési módok:

Bankkártya

A fizetés a SimplePay vagy a Barion biztonságos kártyaelfogadási rendszerén keresztül történik. Minden, internetes fizetésre alkalmas bankkártyát elfogad a rendszer. Sikeres fizetés után azonnal megtörténik az autópálya-matrica érvényesítése. A  kártyaelfogadó oldalán Ügyfél által fizetéskor megadott kártyaadatokat kizárólag a kártyaelfogadó cég látja és kezeli.

Ismétlődő bankkártyás fizetés

Regisztráció után érhető el ez a fizetési mód. Azoknak a visszatérő Vásárlóknak, akik egy kattintással szeretnének fizetni. Mobiltelefonról indított fizetés esetén is különösen ez a legegyszerűbb fizetési mód.

Az első vásárláskor a Barion, vagy SimplePay kártyaelfogadó oldalán a kártyaadatok mellett egy jelszót is meg kell adni. Ezzel az első vásárláskor regisztrálja kártyáját a kártyaelfogadó rendszerében. A kártyaadatokat kizárólag a kártyaelfogadó szolgáltató látja és kezeli.
A rendszer, belépéskor megjeleníti a Vásárló első rendelésének adatait és - az esetleges módosítás mellett – már egyetlen kattintással megvásárolhatja a matricát a "Fizetés" gombra kattintva. A regisztrált kártyával kapcsolatos módosítást/törlést stb... a VoxPay oldalon bejelentkezve teheti meg.

Online bankutalás

Kényelmesen fizethet bármelyik online bankból történő átutalással.  
Az utaláshoz szükséges adatokat (számlaszám, kedvezményezett, közlemény) a rendszer megadja.

Fontos itt, hogy nem az elindított utalás időpontjában, hanem az összeg számlánkra való beérkezéseskor történik a matrica érvényesítése! Azonnali online utalás esetén pár másodpercen belül teljesül a fizetés - kérjük ügyeljen az utalás helyes  közleményére. Elírt közlemény esetén a rendszer nem tudja feldolgozni automatikusan a beérkezett utalást, így ekkor a matrica érvényesítés sem történik meg automatikusan!

Kérjük, mindig vegye figyelembe az utalás átfutási idejét, illetve az utalással kapcsolatos tudnivalókat!

Hasznos tanácsok

Ahhoz, hogy utazásainkhoz takarékosan vásároljunk autópálya matricát, érdemes éves utazásainkat és vásárlásainkat előre megtervezni, amennyire lehetséges.

Heti és havi e-matrica

Amennyiben a 10-napos és havi matricák az év során várhatóan nem érik el a 30-35.000 Ft-ot, akkor érdemes a megfelelő heti vagy havi e-matricát vásárolni az utazás alkalmával. Ezek az egész ország területére érvényesek az adott időtartamra. Ha 30 napon belül egynél többszöri az utazás, akkor mindenképpen a havi matrica az előnyös.

Éves matrica

Amennyiben az 10-napos és havi matricák várható együttes évi költsége meghaladja a 30-35.000 Ft-ot, akkor  érdemes éves matricát vásárolnia még akkor is, ha így esetleg 6-8000 Forinttal többet fizet. Az általa biztosított kényelem mégis megéri ezt a többletköltséget. Az éves matrica birtokában az év során nem kell többet matricára gondolnia, takarékos utakat keresgélnie, vagy lemondani egy utazásról a matrica költsége miatt.

Vármegyei autópálya matrica

Ez a matricatípus komoly kedvezményt jelent azoknak, akik az év során gyakran csak egy-egy régióban, megyében autóznak sokat. Ilyenkor az adott megyé(k)re érdemes matricát vásárolni, ami minden esetben egész évre érvényes. Ha mégis néha más útvonalat is használunk, akkor alkalom-szerűen időszakos matrica vásárlása még mindig takarékos megoldás.

Pótdíjak

Ha a gépjármű, ellenőrzéskor nem rendelkezik érvényes autópálya matricával, akkor ez jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjat kell fizetni. A pótdíj összege függ a díjkategóriától, ill. attól, hogy a befizetés megtörtént-e 60 napon belül. Vannak ugyanakkor pótdíjat csökkentő tényezők. Így pl. ha a megvásárolt matricának a díjkategóriája, vagy a rendszám legfeljebb. 3 karaktere volt hibás. Ilyenkor csak a pótdíj különbözetet kell megfizetni, ill. a pótdíj elengedhető, csak a módosítási szolgáltatás díját (1470 Ft) kell megtéríteni. Részleteket lásd. https://nemzetiutdij.hu/articles/article/potdijak

2023-ban a pótdíjak is drágulnak!D1 és D2 kategóriában 60 napon belüli 18 750, azon túl 74 970 forintos büntetést kaphatunk, míg a B2 kategóriában 60 napon belül 84 330, azon túl pedig 337 290 forintra rúg a pótdíj. 

Pótdíjfizetés helyett éves matrica vásárlás utólag
Az úthasználók az új rendelkezések hatályba lépésétől dönthetnek úgy, hogy a pótdíjfizetés helyett alapáron, utólag megvásárolják az éves országos matricát.

2022-es pótdíj kiváltása
Fontos, hogy 2022-ben keletkezett pótdíj kiváltása csak a 2022-es éves országos e-matrica vásárlásával lehetséges, így az előértékesítés során eladott éves e-matricák erre nem alkalmasak!

E-matrica módosítás

Átírás

E-matrica átírása minden esetben a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban történhet. Az átírás díja 1470 Ft. Az átírás különböző essetek fennállása esetén lehetséges:

  • gépkocsi eladása – szükségesek az eladási és matrica dokumentumok
  • rendszámcsere – ha jogszabály írja elő a cserét, akkor az átírás díjtalan
  • lopás/totálkár – rendőrség vagy biztosító igazolása alapján
  • téves díjkategória – az érvényesség időtartamán belül
  • rendszám elírás – legfeljebb 3 karakter. Ha 0 és O felcserélése, akkor az átírás díjtalan
  • téves felségjel

Visszavásárlás

Kettős vásárlás esetén, ha a második matrica érvényessége még nem kezdődött el.

 

Ellenőrzés - az autópályákra csak érvényes matricával szabad felhajtani!

Az úthasználati díj megfizetése - a gépjárművek megállítása nélkül - rendszám alapján, elektronikus úton a matricaköteles útszakaszok bármely pontján ellenőrizhető.

Az ellenőrzőszelvényt (elektronikus szolgáltatás igénybevétele esetén az autópálya matrica sorszámát tartalmazó visszaigazolást) kérjük, hogy saját érdekében őrizze meg a lejárat után egy évig! A visszaigazolást nem szükséges kinyomtatnia és magánál tartania.

Autópálya matrica vásárlás esetében a pénzügyi teljesítés megtörténte önmagában még nem jelent automatikusan pályahasználati jogosultságot! Minden esetben érvényes matrica sorszámra van szükség, a jogosultsághoz!

Jogosulatlan úthasználat

Ha a gépjármű a helyszíni vagy a rendszám alapján végzett elektronikus ellenőrzéskor nem rendelkezik érvényes jogosultsággal, illetve az elektronikus szolgáltatás igénybevétele esetén a szolgáltató által küldött nyugtázó értesítéssel, abban az esetben a gépjárművezető köteles pótdíjat fizetni az ellenőrzés alá vont gépjármű díjkategóriájának megfelelően. 

Úthasználattal és a matricákkal kapcsolatos problémák esetén 

pl.: átírás, rendszámcsere, szélvédőcsere, elveszett kártya

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Call Centere: +36 (36) 587-500  a nap 24 órájában hívható

 

EN DE RO HU SK