Matrica infók 2024

Minden egy helyen: e-matrica infók, árak, pótdíjak, kalkulátor

A hatályos jogszabályok értelmében az e-matricát mindig a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megváltani. Az e-matrica utólagos megvásárlása nem jelenthet visszamenőleges úthasználati jogosultságot, ennek megfelelően az utólag megváltott matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után.
Kivételt jelent a 60 perc türelmi idő, ez az úthasználat kezdetétől terjedő 60 percen belül megvásárolt matrica esetén mentességet ad a büntetés alól.

A 2024-es évünket tervezve fontos mérlegelnünk, hogy milyen autópálya-matrica vásárlása éri meg a legjobban számunkra. 2024 sok változást hoz: várható újabb fizetős utak, újabb áremelkedések, egynapos matrica vélhető megjelenése.

Oldalunkon összegyűjtöttünk minden információt, amellyel egy helyen, minden vásárló azonnal tájékozódhat minden változásról.

Milyen e-matricát vegyek, melyik éri meg a legjobban?

Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, melyik e-matrica éri meg a legjobban számunkra, érdemes végiggondolni az előző évünket: mennyit utaztunk az autópályán, mely vármegyéket érintettük, hányszor vásároltunk heti avagy havi matricát, hogy jöhetnénk ki költségtakarékosan idén.

Fontos, hogy az egész éves kiadásunkat vegyük górcső alá, hiszen ez adja az alapját annak a kérdésnek, hogy megéri-e az éves országos matrica választása?

Hány heti, havi vagy vármegyeit vásároljak? Vegyem inkább az országosat?
Ne számolgass feleslegesen, használd a kalkulátorunkat!

Ne feledd, ha csak pár ezer forint az eltérés valószínűleg jobban megéri neked az éves országos matrica.
Hogy miért? Gondolj csak bele:

 • Bírság elkerülése: ha év közben tévedésből hajtasz fel az autópályára a bírság összege miatt így is többet fogsz fizetni
 • Egyszeri kiadás: tudd le év elején a költségeket, hogy év közben időt spórolj vele, utazásaid előtt erre már ne legyen gondod.
 • Érvényesség 13 hónapra: éves országos matrica vásárláskor a matrica érvényessége a következő év, 2025 január 31. napja.
 • Változnak a tervek: ha év közben változnak a terveid, és szükséged van további vármegyei matricákra, vagy több heti, havi matrica vásárlásra.

Matrica árak 2024-től

 

E-matrica díjkategória Országos Vármegyei
Heti (10 napos) Havi Éves Éves
D1M 3 200 Ft 5 180 Ft 57 260 Ft 6 660 Ft
D1 6 400 Ft 10 360 Ft 57 260 Ft 6 660 Ft
D2 9 310 Ft 14 670 Ft 81 280 Ft 13 330 Ft
B2 20 640 Ft 29 270 Ft - -
U 6 400 Ft 10 360 Ft 57 260 Ft 6 660 Ft

 

Matrica bírság 2024 - a pótdíj összege

Jogosulatlan úthasználat miatt a tulajdonosnak vagy üzembentartónak a gépjármű kategóriájának megfelelő pótdíjat kell fizetnie. Ha a gépjármű, ellenőrzéskor nem rendelkezik érvényes autópálya-matricával, akkor ez jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjat kell fizetni. A pótdíj összege függ a díjkategóriától, ill. attól, hogy a befizetés megtörtént-e 60 napon belül.

A jogosulatlan úthasználat után fizetendő pótdíj és pótdíjkülönbözet mértéke az alábbiak szerint alakul 2024. január 1-től.

Pótdíj bruttó mértéke (a jogosulatlan úthasználat után fizetendő pótdíj mértéke)

Díjkategória Alap pótdíj
(60 napon belüli fizetés esetén)
Emelt pótdíj
(60 napon túli fizetés esetén)
D1, D2, U* 21 830 Ft 87 270 Ft

*A D1M kategória pótdíjának mértéke megegyezik a D1 kategória pótdíjának összegével. **A B2 díjkategóriára 2024. január 31-én 24 óráig történő jogosulatlan úthasználat esetén kerül kiszabásra pótdíj.

Pótdíjkülönbözet mértéke 2024-ben

Mit jelent a pótdíjkülönbözet?

Vannak pótdíjat csökkentő tényezők, amelyek által elkerülhető a teljes bírság befizetése.

Ilyen eset például, ha a megvásárolt matricának a díjkategóriája, vagy a rendszám legfeljebb 3 karaktere volt hibás. Ilyenkor csak a pótdíj különbözetet kell megfizetni, ill. a pótdíj elengedhető, csak a módosítási szolgáltatás díját (1470 Ft) kell megtéríteni.

Ha tehát rendelkezünk érvényes autópálya-matricával, ám az az irányadó díjkategóriánál alacsonyabb díjkategóriába tartozik, akkor pótdíjkülönbözetet kell fizetni. Ha a gépjárművünk az irányadó díjkategóriához képest nem alacsonyabb díjkategóriába tartozó, érvényes autópálya-matricával rendelkezik, úgy nem kell pótdíjat fizetni.

Pótdíj különbözet mértéke (a jogosulatlan úthasználat után fizetendő pótdíjkülönbözet mértéke)

Megváltott díjkategória Járműre irányadó díjkategória Különbözeti pótdíj
(60 napon belüli fizetés esetén)
Különbözeti pótdíj
(60 napon túli fizetés esetén)
D1, U D2 10 990 Ft 44 000 Ft
D1, D2, U B2* 76 340 Ft 305 340 Ft

*A B2 díjkategóriára 2024. január 31-én 24 óráig történő jogosulatlan úthasználat esetén kerül kiszabásra pótdíj.

Tudtad? Így kerüld el a bírságot! Pótdíjfizetés helyett éves matrica vásárlás utólag

Az úthasználók dönthetnek úgy, hogy a pótdíjfizetés helyett alapáron, utólag megvásárolják az éves országos matricát.

Büntetésekkel, pótdíjakkal kapcsolatos bővebb információért kattints ide:

Büntetések, pótdíjak, információk

Változások 2024-től

Új fizetős utak

A meglévők mellett az alábbi útszakaszok válnak fizetőssé 2024. január 1-től:

 • a teljes M0-ás autóút
 • az M44-es Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Tiszaüg/Tiszakürt csomópontig
 • az M44-es Szolnok/Martfű/Kunszentmárton csomóponttól Békéscsaba-Gyula/Debrecen-Szeged csomópontig
 • az M4-es Abony-kelet/Szolnok nyugat csomóponttól Törökszentmiklós-nyugat/Szajol csomópontig
 • az M44-es Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Szarvas/Szentes csomópontig
 • az M30-as Miskolc észak és Miskolc dél közötti szakasza
 • az M31-es Nagytarcsai csomóponttól M3-M31 csomópontig
 • az M76-os Balatonszentgyörgy/Balatonberény csomóponttól Keszthely-Fenékpuszta csomópontig

Ez alapján 2024. január 1-től további két vármegyével bővül a fizetős utak listája: Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegye.

Buszos (B2) kategória kivezetése

Február 1-től az autóbuszokra már nem lehet autópálya-matricát venni. A 2013. évi LXVII. törvény alapján a nehézgépjárműnek minősülő, azaz 3,5 t megengedett legnagyobb össztömeg feletti autóbuszok 2024. február 1-től a megtett úttal arányosan, az e-útdíj-rendszerben kell, hogy díjat fizessenek az úthasználatuk után, azaz e járművekre e-matrica nem váltható. 

A használati díjas e-matrica-rendszerben a B2 díjkategória 2024. február 1-től kivezetésre kerül. Ettől az időponttól a legfeljebb 3,5 t megengedett legnagyobb össztömegű, M2 kategóriás gépjárművek D2 díjkategóriába tartoznak.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az autóbuszoknak bármilyen érvényességű matricájuk is van, 2024. január 31-el az autópálya-matricák érvényessége automatikusan megszűnik.

Oldalunkon 2024. január 1. után nem értékesítünk B2 kategóriájú matricát.

Lakóautókat érintő változások

A 2013. évi LXVII. törvény alapján a 3,5 t megengedett legnagyobb össztömeg feletti lakóautók 2024. január 1-től a megtett úttal arányosan, az e-útdíj-rendszerben kell, hogy díjat fizessenek az úthasználatuk után.

Fontos!

Ezen járművek esetében a 2023. évre váltott éves (országos és vármegyei), valamint havi és heti (10 napos) e-matricák érvényessége 2023. december 31-én 24:00-kor lejár. Utóbbi e-matricák esetében visszatérítés nem kérhető, tekintettel arra, hogy a megfelelő időtartamra érvényes e-matrica megváltásával előre tervezhető az érvényesség végdátuma.

A legfeljebb 3,5 t megengedett legnagyobb össztömegű lakóautók 2024. január 1. után is az e-matrica rendszerbe tartoznak és a hivatalos járműokmányokban szereplő adatok alapján D1 vagy D2 díjkategóriába sorolódnak.

A lakókocsik esetében továbbra is a vontató jármű díjkategóriája a meghatározó e-matrica vásárlásakor: ha a vontató jármű D1 díjkategóriájú, akkor nem szükséges a vontatmányra külön e-matricát vásárolni, ha viszont a vontató jármű D2 díjkategóriába tartozik, akkor a vontatmányra U díjkategóriájú e-matrica vásárlása is szükséges a D2-es e-matrica mellé.

Vontatással kapcsolatos szabályok változása

2024. január 1-től, ha egy e-matrica-díjköteles gépjármű egy másik gépjárművet vontat, akkor az úthasználati jogosultságot mindkét jármű után, külön-külön, a rá vonatkozó szabályok szerint meg kell szerezni, azaz mindkét járműre meg kell váltani a megfelelő e-matricát.

A rakományként szállított járműre továbbra sem kell jogosultságot váltani.

Autópálya-matrica érvényessége

A vásárlás során, amennyiben a vásárlás napját jelölöd meg kezdőnapnak, úgy az érvényesség kezdete az e-matrica megvásárlásának időpontja. Banki átutalás esetén az összeg számlánkra való beérkezésekor történik a matrica érvényesítése - ez az időpont lesz az érvényesség kezdete.

A matricák terület szerinti érvényessége minden matricánál az ország teljes területe - tehát az összes fizetős útszakasz Magyarországon-, kivéve a vármegyei matricát, amely éves matrica és csak az adott megye pályaszakaszaira érvényes – a szomszéd megye első lehajtójáig.

Heti (10 napos) autópálya-matrica

Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes. Érvényes a vásárló által megjelölt kezdő és további 9 napra, összesen 10 egymást követő naptári napra, a 10. nap 24. órájáig.

Havi autópálya-matrica

Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes. A vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónap számát tekintve a kezdő nappal megegyező nap 24 óráig; ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24. órájáig.

Vármegyei autópálya-matrica

A vásárló által megadott megye összes útjára érvényes. Érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot.

Elővásárlásban 2024. január 01-től 2025. január 31. napjának 24. órájáig érvényes. Vásárlás során egyidejűleg több megyére is vásárolható vármegyei autópálya-matrica.

Éves autópálya-matrica

Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes. Érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot.

Gyakori Kérdések

Mikortól érvényes a matricám?

A vásárlás során, amennyiben a vásárlás napját jelölöd meg kezdőnapnak, úgy az érvényesség kezdete az e-matrica megvásárlásának időpontja. Banki átutalás esetén az összeg számlánkra való beérkezésekor történik a matrica érvényesítése - ez az időpont lesz az érvényesség kezdete.

A matricák terület szerinti érvényessége minden matricánál az ország teljes területe, kivéve a vármegyei matricát, amely éves matrica és csak az adott vármegye pályaszakaszaira érvényes – a szomszéd vármegye első lehajtójáig.

Mi az alapvető különbség a vármegyei és a hagyományos autópálya-matricák között?

A 10-napos, havi, éves ún. időalapú matricák az ország minden autópálya-szakaszára érvényesek, beleértve az új díjköteles szakaszokat is. A vármegyei matricák ezzel szemben területre, azaz egy-egy vármegyére korlátozottak, ugyanakkor időkorlát nélkül, azaz a következő év január 31-ig járhatunk velük.

Meddig érvényes az éves országos matrica?

Időben: a vásárlás időpontjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig érvényes. (kivéve a decemberi elővásárlás esetén: a decemberi elővásárlásban megvásárolt matrica következő év január 01-től érvényes!)

Földrajzilag: érvényes Magyarország összes fizetős útszakaszára

Meddig érvényes a vármegyei matrica?

Időben: a vármegyei matrica a vásárlás időpontjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig érvényes. (kivéve a decemberi elővásárlás esetén: a decemberi elővásárlásban megvásárolt matrica következő év január 01-től érvényes!)

Földrajzilag: a vármegyei autópálya-matrica az alábbi határok között érvényes: a Vásárló által megadott vármegye fizetős díjszakaszaira, valamint a határos vármegyék irányába eső első csomópontig. Tervezéshez használd a térképes vármegyei matrica kalkulátorunkat: vármegyei pályamatrica kalkulátor, és térképes tervező.

Mi a járműkategóriám?

Ehhez a forgalmi engedélyben kell megnézni a „J” (jármű kategóriája), „F.1” (együttes tömeg) és „S.1” (ülések száma vezetővel) mezőket, és ezek tartalmát egyszerre figyelembe venni.

A gépkocsik és a pótkocsik a következő járműkategóriák egyikébe sorolhatók: Forgalmi engedélyben szereplő kódolás a „J” mezőben *

 

Meghatározás - Díjkategória
M1 személygépkocsi D1 (legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas jármű esetén)
M1 személygépkocsi D2 (7 személy szállításánál többre alkalmas jármű esetén)
N1 tehergépkocsi D2 (legfeljebb 3,5 t össztömegig)
M2 autóbusz B2 (legfeljebb 5 t megengedett legnagyobb össztömegű autóbusz)
M3 autóbusz B2 (legfeljebb 5 t megengedett legnagyobb össztömegű autóbusz)
O1 utánfutó U (pótkocsi legfeljebb 750 kg megengedett legnagyobb össztömegig)
O2 utánfutó U (pótkocsi 750 kg felett, legfeljebb 3,5 tonnáig)

 

Például D1 kategóriába a legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas 3,5 t alatti személygépkocsi és annak pótkocsija tartozik, ha a forgalmiban a „J” mezőben „M1” (személygépkocsi) vagy „M1G” (terepjáró személygépkocsi) jelzés szerepel. Ha ezen feltételek valamelyike nem teljesül, vagy a „J” mezőben „N1” (3,5 t össztömeg alatti áruszállító gépkocsi) / „N1G” (terepjáró tehergépkocsi) kód látható, akkor a jármű egészen biztosan D2 díjkategóriába tartozik.

Meddig nem büntetnek meg az autópályán?

A hatályos jogszabályok értelmében az e-matricát mindig a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt (praktikusan az utazás előtt) kell megváltani.

Az e-matrica utólagos megvásárlása nem jelenthet visszamenőleges úthasználati jogosultságot, ennek megfelelően az utólag megváltott matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíj-fizetési kötelezettséget von maga után.

Kivételt jelent a 60 perc türelmi idő, ez az úthasználat kezdetétől terjedő 60 percen belül megvásárolt matrica esetén mentességet ad a büntetés alól. Igen fontos tudni, hogy minden információ pontos megadása jelenti a jogosultságot: a rendszám, felségjel, díjkategória, érvényességi időpont.

Fizetési módok online vásárláskor

Oldalunkon több opcionális fizetési mód áll rendelkezésre. Ezekkel kényelmesen, gyorsan kifizetheted a matricát. Ne felejtsd el, hogy csak a matrica visszaigazolás (matrica sorszám) birtokában vagy jogosult az autópálya használatára.

Fizetési módok:

 • Bankkártya

  A fizetés a SimplePay vagy a Barion biztonságos kártyaelfogadási rendszerén keresztül történik. Minden, internetes fizetésre alkalmas bankkártyát elfogad a rendszer. Sikeres fizetés után azonnal megtörténik az autópálya-matrica érvényesítése. A kártyaelfogadó oldalán Ügyfél által fizetéskor megadott kártyaadatokat kizárólag a kártyaelfogadó cég látja és kezeli.

 • Ismétlődő bankkártyás fizetés

  Regisztráció után érhető el ez a fizetési mód. Azoknak a visszatérő Vásárlóknak, akik egy kattintással szeretnének fizetni. Mobiltelefonról indított fizetés esetén is különösen ez a legegyszerűbb fizetési mód.

  Az első vásárláskor a Barion, vagy SimplePay kártyaelfogadó oldalán a kártyaadatok mellett egy jelszót is meg kell adni. Ezzel az első vásárláskor regisztrálod kártyádat a kártyaelfogadó rendszerében. A kártyaadatokat kizárólag a kártyaelfogadó szolgáltató látja és kezeli.

  A rendszer, belépéskor megjeleníti a Vásárló első rendelésének adatait és - az esetleges módosítás mellett – már egyetlen kattintással megvásárolhatja a matricát a "Fizetés" gombra kattintva. A regisztrált kártyával kapcsolatos módosítást/törlést stb. a VoxPay oldalon bejelentkezve teheted meg.

 • Online bankutalás

  Kényelmesen fizethetsz bármelyik online bankból történő átutalással.

  Az utaláshoz szükséges adatokat (számlaszám, kedvezményezett, közlemény) a rendszer megadja.

  Fontos itt, hogy nem az elindított utalás időpontjában, hanem az összeg számlánkra való beérkezésekor történik a matrica érvényesítése! Azonnali online utalás esetén pár másodpercen belül teljesül a fizetés - felhívjuk figyelmed, hogy kiemelten ügyelj az utalás helyes közleményére. Elírt közlemény esetén a rendszer nem tudja feldolgozni automatikusan a beérkezett utalást, így ekkor a matrica érvényesítés sem történik meg automatikusan!

  Mindig vedd figyelembe az utalás átfutási idejét, illetve az utalással kapcsolatos tudnivalókat!

Matrica átírás, ügyintézés

E-matricával kapcsolatos lenti ügyek intézése csak a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatán történik:

 

 

Nemzeti Útdíijfizetési Szolgáltató Ügyfélszolgálati irodák keresője itt érhető el.

Matrica átíráshoz szükséges adatok pedig itt tekinthetők meg.

FONTOS INFORMÁCIÓ:

A fentiekben megnevezett esetek ügyintézéséhez a matrica érvényesítéséről szóló matrica visszaigazolást szükséges magukkal vinni, ami tartalmazza a matrica sorszámát! Tehát nem a számlát vagy a nyugtát.

Kapcsolat

Amennyiben weboldalunkon történt vásárlással kapcsolatos kérdése van, forduljon ügyfélszolgálatunkhoz:

Munkaidőben: 08:00-18:00
Telefon: 06-1-225-7603
E-mail: ugyfelszolgalat@autopalyamatrica.hu

EN DE RO HU SK