Matrica infók 2024

Minden egy helyen: e-matrica infók, árak, pótdíjak, kalkulátor

A hatályos jogszabályok értelmében az e-matricát mindig a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megváltani. Az e-matrica utólagos megvásárlása nem jelenthet visszamenőleges úthasználati jogosultságot, ennek megfelelően az utólag megváltott matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után.
Kivételt jelent a 60 perc türelmi idő, ez az úthasználat kezdetétől terjedő 60 percen belül megvásárolt matrica esetén mentességet ad a büntetés alól.

Utazásainkat tervezve fontos mérlegelnünk, hogy melyik autópálya-matrica vásárlása éri meg a legjobban számunkra. 2024 sok változást hozott: újabb fizetős utak, áremelkedések, napi (egynapos) matrica megjelenése.

Oldalunkon összegyűjtöttünk minden információt, amellyel egy helyen, minden vásárló azonnal tájékozódhat minden változásról.

Milyen e-matricát vegyek, melyik éri meg a legjobban?

Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, melyik e-matrica éri meg a legjobban számunkra, érdemes végiggondolni az előző évünket: mennyit utaztunk az autópályán, mely vármegyéket érintettük, hányszor vásároltunk heti avagy havi matricát, hogy jöhetnénk ki költségtakarékosan idén.

Fontos, hogy az egész éves kiadásunkat vegyük górcső alá, hiszen ez adja az alapját annak a kérdésnek, hogy megéri-e az éves országos matrica választása?

Hány heti, havi vagy vármegyeit vásároljak? Vegyem inkább az országosat?
Ne számolgass feleslegesen, használd a kalkulátorunkat!

Ne feledd, ha csak pár ezer forint az eltérés valószínűleg jobban megéri neked az éves országos matrica.
Hogy miért? Gondolj csak bele:

 • Bírság elkerülése: ha év közben tévedésből hajtasz fel az autópályára a bírság összege miatt így is többet fogsz fizetni
 • Egyszeri kiadás: tudd le év elején a költségeket, hogy év közben időt spórolj vele, utazásaid előtt erre már ne legyen gondod.
 • Érvényesség 13 hónapra: éves országos matrica vásárláskor a matrica érvényessége a következő év, 2025 január 31. napja.
 • Változnak a tervek: ha év közben változnak a terveid, és szükséged van további vármegyei matricákra, vagy több heti, havi matrica vásárlásra.

Matrica árak 2024-től

 Országos Vármegyei
E-matrica
díjkategória
Napi (1 napos)Heti (10 napos)HaviÉvesÉves
D1M2 570 Ft3 200 Ft5 180 Ft57 260 Ft6 660 Ft
D15 150 Ft6 400 Ft10 360 Ft57 260 Ft6 660 Ft
D27 310 Ft9 310 Ft14 670 Ft81 280 Ft13 330 Ft
U5 150 Ft6 400 Ft10 360 Ft57 260 Ft6 660 Ft

 

Matrica bírság 2024 - a pótdíj összege

Jogosulatlan úthasználat miatt a tulajdonosnak vagy üzembentartónak a gépjármű kategóriájának megfelelő pótdíjat kell fizetnie. Ha a gépjármű, ellenőrzéskor nem rendelkezik érvényes autópálya-matricával, akkor ez jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjat kell fizetni. A pótdíj összege függ a díjkategóriától, ill. attól, hogy a befizetés megtörtént-e 60 napon belül.

A jogosulatlan úthasználat után fizetendő pótdíj és pótdíjkülönbözet mértéke az alábbiak szerint alakul 2024-ben:

Pótdíj bruttó mértéke (a jogosulatlan úthasználat után fizetendő pótdíj mértéke)

DíjkategóriaAlap pótdíj (60 napon belüli fizetés esetén)Emelt pótdíj (60 napon túli fizetés esetén)
D1, D1M, D2, U21 830 Ft87 270 Ft

 

Pótdíjkülönbözet mértéke 2024-ben

Mit jelent a pótdíjkülönbözet?

Vannak pótdíjat csökkentő tényezők, amelyek által elkerülhető a teljes bírság befizetése.

Ilyen eset például, ha a megvásárolt matricának a díjkategóriája, vagy a rendszám legfeljebb 3 karaktere volt hibás. Ilyenkor csak a pótdíj különbözetet kell megfizetni, ill. a pótdíj elengedhető, csak a módosítási szolgáltatás díját (1470 Ft) kell megtéríteni.

Ha tehát rendelkezünk érvényes autópálya-matricával, ám az az irányadó díjkategóriánál alacsonyabb díjkategóriába tartozik, akkor pótdíjkülönbözetet kell fizetni. Ha a gépjárművünk az irányadó díjkategóriához képest nem alacsonyabb díjkategóriába tartozó, érvényes autópálya-matricával rendelkezik, úgy nem kell pótdíjat fizetni.

Pótdíj különbözet mértéke (a jogosulatlan úthasználat után fizetendő pótdíjkülönbözet mértéke)

Megváltott díjkategória Gépjárműre vagy szerelvényre irányadó díjkategóriaPótdíjkülönbözet összege 60 napon belüli megfizetés eseténPótdíjkülönbözet összege 60 napon túli megfizetés esetén
D1, UD210 990 Ft44 000 Ft

 

Tudtad? Így kerüld el a bírságot! Pótdíjfizetés helyett éves matrica vásárlás utólag

Az úthasználók dönthetnek úgy, hogy a pótdíjfizetés helyett alapáron, utólag megvásárolják az éves országos matricát.

Büntetésekkel, pótdíjakkal kapcsolatos bővebb információért kattints ide:

Büntetések, pótdíjak, információk

Változások 2024-től

Új fizetős utak

A meglévők mellett az alábbi útszakaszok váltak fizetőssé 2024. január 1-től:

 • a teljes M0-ás autóút
 • az M44-es Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Tiszaüg/Tiszakürt csomópontig
 • az M44-es Szolnok/Martfű/Kunszentmárton csomóponttól Békéscsaba-Gyula/Debrecen-Szeged csomópontig
 • az M4-es Abony-kelet/Szolnok nyugat csomóponttól Törökszentmiklós-nyugat/Szajol csomópontig
 • az M44-es Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Szarvas/Szentes csomópontig
 • az M30-as Miskolc észak és Miskolc dél közötti szakasza
 • az M31-es Nagytarcsai csomóponttól M3-M31 csomópontig
 • az M76-os Balatonszentgyörgy/Balatonberény csomóponttól Keszthely-Fenékpuszta csomópontig

Ez alapján 2024. január 1-től további két vármegyével bővült a fizetős utak listája: Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegye.

Napi matrica bevezetése

2024. április 1-től Magyarországon is bevezetésre került a napi autópálya-matrica. Az egynapos matrica Magyarország összes fizetős útszakaszán használható, érvényes a vásárló által megjelölt kezdő napon a vásárlás időpontjától az adott naptáti nap 23:59-ig.

A vonatkozó jogszabály alapján az új típusú úthasználati jogosultság elővásárlás esetén a vásárló által megjelölt naptári napon 0 órától 23:59 óráig érvényes. Ha azon a napon vásároljuk, amikor használni szeretnénk a díjköteles gyorsforgalmi utakat, tehát a vásárlás és az érvényesség napja egybeesik, a napi matrica a vásárlás pontos időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot, visszamenőlegesen nem.

E-matrica DíjkategóriaNapi (1 napos) matrica
D12570 Ft
D1M5150 Ft
D27310 Ft
U5150 Ft

 

Buszos (B2) kategória kivezetése

Április 1-től az autóbuszokra már nem lehet autópálya-matricát venni. A 2013. évi LXVII. törvény alapján a nehézgépjárműnek minősülő, azaz 3,5 t megengedett legnagyobb össztömeg feletti autóbuszok 2024. április 1-től a megtett úttal arányosan, az e-útdíj-rendszerben kell, hogy díjat fizessenek az úthasználatuk után, azaz e járművekre e-matrica nem váltható. 

A használati díjas e-matrica-rendszerben a B2 díjkategória 2024. április 1-től kivezetésre került. Ettől az időponttól a legfeljebb 3,5 t megengedett legnagyobb össztömegű, M2 kategóriás gépjárművek D2 díjkategóriába tartoznak.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az autóbuszoknak bármilyen érvényességű matricájuk is van, 2024. április 31-el az autópálya-matricák érvényessége automatikusan megszűnik.

Oldalunkon 2024. január 1. után nem értékesítünk B2 kategóriájú matricát.

Lakóautókat érintő változások

A 2013. évi LXVII. törvény alapján a 3,5 t megengedett legnagyobb össztömeg feletti lakóautók 2024. január 1-től a megtett úttal arányosan, az e-útdíj-rendszerben kell, hogy díjat fizessenek az úthasználatuk után.

Fontos!

Ezen járművek esetében a 2023. évre váltott éves (országos és vármegyei), valamint havi és heti (10 napos) e-matricák érvényessége 2023. december 31-én 24:00-kor lejár. Utóbbi e-matricák esetében visszatérítés nem kérhető, tekintettel arra, hogy a megfelelő időtartamra érvényes e-matrica megváltásával előre tervezhető az érvényesség végdátuma.

A legfeljebb 3,5 t megengedett legnagyobb össztömegű lakóautók 2024. január 1. után is az e-matrica rendszerbe tartoznak és a hivatalos járműokmányokban szereplő adatok alapján D1 vagy D2 díjkategóriába sorolódnak.

A lakókocsik esetében továbbra is a vontató jármű díjkategóriája a meghatározó e-matrica vásárlásakor: ha a vontató jármű D1 díjkategóriájú, akkor nem szükséges a vontatmányra külön e-matricát vásárolni, ha viszont a vontató jármű D2 díjkategóriába tartozik, akkor a vontatmányra U díjkategóriájú e-matrica vásárlása is szükséges a D2-es e-matrica mellé.

Vontatással kapcsolatos szabályok változása

2024. január 1-től, ha egy e-matrica-díjköteles gépjármű egy másik gépjárművet vontat, akkor az úthasználati jogosultságot mindkét jármű után, külön-külön, a rá vonatkozó szabályok szerint meg kell szerezni, azaz mindkét járműre meg kell váltani a megfelelő e-matricát.

A rakományként szállított járműre továbbra sem kell jogosultságot váltani.

Autópálya-matrica érvényessége

A vásárlás során, amennyiben a vásárlás napját jelölöd meg kezdőnapnak, úgy az érvényesség kezdete az e-matrica megvásárlásának időpontja. Banki átutalás esetén az összeg számlánkra való beérkezésekor történik a matrica érvényesítése - ez az időpont lesz az érvényesség kezdete.

A matricák terület szerinti érvényessége minden matricánál az ország teljes területe - tehát az összes fizetős útszakasz Magyarországon-, kivéve a vármegyei matricát, amely éves matrica és csak az adott megye pályaszakaszaira érvényes – a szomszéd megye első lehajtójáig.

Napi (1 napos) autópálya-matrica

Magyarország összes fizetős útszakaszára, a vásárlás napján a vásárlás időpontjától éjfélig érvényes. Elővétel esetén a vásárláskor megjelölt napon 0 órától éjfélig érvényes. 

Fontos tudni, hogy amennyiben a vásárlás és az érvényesség napja egybe esik, a napi matrica a vásárlás pontos időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot, visszamenőlegesen nem. 

Heti (10 napos) autópálya-matrica

Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes. Érvényes a vásárló által megjelölt kezdő és további 9 napra, összesen 10 egymást követő naptári napra, a 10. nap 24. órájáig.

Havi autópálya-matrica

Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes. A vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónap számát tekintve a kezdő nappal megegyező nap 24 óráig; ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24. órájáig.

Vármegyei autópálya-matrica

A vásárló által megadott megye összes útjára érvényes. Érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot.

Elővásárlásban 2024. január 01-től 2025. január 31. napjának 24. órájáig érvényes. Vásárlás során egyidejűleg több megyére is vásárolható vármegyei autópálya-matrica.

Éves autópálya-matrica

Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes. Érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot.

Gyakori Kérdések

A vásárlás során, amennyiben a vásárlás napját jelölöd meg kezdőnapnak, úgy az érvényesség kezdete az e-matrica megvásárlásának időpontja. Banki átutalás esetén az összeg számlánkra való beérkezésekor történik a matrica érvényesítése - ez az időpont lesz az érvényesség kezdete.

A matricák terület szerinti érvényessége minden matricánál az ország teljes területe, kivéve a vármegyei matricát, amely éves matrica és csak az adott vármegye pályaszakaszaira érvényes – a szomszéd vármegye első lehajtójáig.

A napi, 10-napos, havi, éves ún. időalapú matricák az ország minden autópálya-szakaszára érvényesek, beleértve az új díjköteles szakaszokat is. A vármegyei matricák ezzel szemben területre, azaz egy-egy vármegyére korlátozottak, ugyanakkor időkorlát nélkül, azaz a következő év január 31-ig járhatunk velük.

Időben: a vásárlás időpontjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig érvényes. (kivéve a decemberi elővásárlás esetén: a decemberi elővásárlásban megvásárolt matrica következő év január 01-től érvényes!)

Földrajzilag: érvényes Magyarország összes fizetős útszakaszára

Időben: a vármegyei matrica a vásárlás időpontjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig érvényes. (kivéve a decemberi elővásárlás esetén: a decemberi elővásárlásban megvásárolt matrica következő év január 01-től érvényes!)

Földrajzilag: a vármegyei autópálya-matrica az alábbi határok között érvényes: a Vásárló által megadott vármegye fizetős díjszakaszaira, valamint a határos vármegyék irányába eső első csomópontig. Tervezéshez használd a térképes vármegyei matrica kalkulátorunkat: vármegyei pályamatrica kalkulátor, és térképes tervező.

Ehhez a forgalmi engedélyben kell megnézni a „J” (jármű kategóriája), „F.1” (együttes tömeg) és „S.1” (ülések száma vezetővel) mezőket, és ezek tartalmát egyszerre figyelembe venni.

A gépkocsik és a pótkocsik a következő járműkategóriák egyikébe sorolhatók: Forgalmi engedélyben szereplő kódolás a „J” mezőben *

 

Meghatározás - Díjkategória
M1 személygépkocsi D1 (legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas jármű esetén)
M1 személygépkocsi D2 (7 személy szállításánál többre alkalmas jármű esetén)
N1 tehergépkocsi D2 (legfeljebb 3,5 t össztömegig)
O1 utánfutó U (pótkocsi legfeljebb 750 kg megengedett legnagyobb össztömegig)
O2 utánfutó U (pótkocsi 750 kg felett, legfeljebb 3,5 tonnáig)

 

Például D1 kategóriába a legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas 3,5 t alatti személygépkocsi és annak pótkocsija tartozik, ha a forgalmiban a „J” mezőben „M1” (személygépkocsi) vagy „M1G” (terepjáró személygépkocsi) jelzés szerepel. Ha ezen feltételek valamelyike nem teljesül, vagy a „J” mezőben „N1” (3,5 t össztömeg alatti áruszállító gépkocsi) / „N1G” (terepjáró tehergépkocsi) kód látható, akkor a jármű egészen biztosan D2 díjkategóriába tartozik.

A hatályos jogszabályok értelmében az e-matricát mindig a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt (praktikusan az utazás előtt) kell megváltani.

Az e-matrica utólagos megvásárlása nem jelenthet visszamenőleges úthasználati jogosultságot, ennek megfelelően az utólag megváltott matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíj-fizetési kötelezettséget von maga után.

Kivételt jelent a 60 perc türelmi idő, ez az úthasználat kezdetétől terjedő 60 percen belül megvásárolt matrica esetén mentességet ad a büntetés alól. Igen fontos tudni, hogy minden információ pontos megadása jelenti a jogosultságot: a rendszám, felségjel, díjkategória, érvényességi időpont.

Oldalunkon több opcionális fizetési mód áll rendelkezésre. Ezekkel kényelmesen, gyorsan kifizetheted a matricát. Ne felejtsd el, hogy csak a matrica visszaigazolás (matrica sorszám) birtokában vagy jogosult az autópálya használatára.

Fizetési módok:

 • Bankkártya

  A fizetés a SimplePay vagy a Barion biztonságos kártyaelfogadási rendszerén keresztül történik. Minden, internetes fizetésre alkalmas bankkártyát elfogad a rendszer. Sikeres fizetés után azonnal megtörténik az autópálya-matrica érvényesítése. A kártyaelfogadó oldalán Ügyfél által fizetéskor megadott kártyaadatokat kizárólag a kártyaelfogadó cég látja és kezeli.

 • Ismétlődő bankkártyás fizetés

  Regisztráció után érhető el ez a fizetési mód. Azoknak a visszatérő Vásárlóknak, akik egy kattintással szeretnének fizetni. Mobiltelefonról indított fizetés esetén is különösen ez a legegyszerűbb fizetési mód.

  Az első vásárláskor a Barion, vagy SimplePay kártyaelfogadó oldalán a kártyaadatok mellett egy jelszót is meg kell adni. Ezzel az első vásárláskor regisztrálod kártyádat a kártyaelfogadó rendszerében. A kártyaadatokat kizárólag a kártyaelfogadó szolgáltató látja és kezeli.

  A rendszer, belépéskor megjeleníti a Vásárló első rendelésének adatait és - az esetleges módosítás mellett – már egyetlen kattintással megvásárolhatja a matricát a "Fizetés" gombra kattintva. A regisztrált kártyával kapcsolatos módosítást/törlést stb. a VoxPay oldalon bejelentkezve teheted meg.

 • Online bankutalás

  Kényelmesen fizethetsz bármelyik online bankból történő átutalással.

  Az utaláshoz szükséges adatokat (számlaszám, kedvezményezett, közlemény) a rendszer megadja.

  Fontos itt, hogy nem az elindított utalás időpontjában, hanem az összeg számlánkra való beérkezésekor történik a matrica érvényesítése! Azonnali online utalás esetén pár másodpercen belül teljesül a fizetés - felhívjuk figyelmed, hogy kiemelten ügyelj az utalás helyes közleményére. Elírt közlemény esetén a rendszer nem tudja feldolgozni automatikusan a beérkezett utalást, így ekkor a matrica érvényesítés sem történik meg automatikusan!

  Mindig vedd figyelembe az utalás átfutási idejét, illetve az utalással kapcsolatos tudnivalókat!

E-matricával kapcsolatos lenti ügyek intézése csak a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatán történik:

 

 

Nemzeti Útdíijfizetési Szolgáltató Ügyfélszolgálati irodák keresője itt érhető el.

Matrica átíráshoz szükséges adatok pedig itt tekinthetők meg.

FONTOS INFORMÁCIÓ:

A fentiekben megnevezett esetek ügyintézéséhez a matrica érvényesítéséről szóló matrica visszaigazolást szükséges magunkkal vinni, ami tartalmazza a matrica sorszámát! Tehát nem a számlát vagy a nyugtát.

Kapcsolat

Amennyiben weboldalunkon történt vásárlással kapcsolatos kérdésed van, fordulj ügyfélszolgálatunkhoz:

Munkaidőben: 08:00-18:00
Telefon: 06-1-225-7603
E-mail: ugyfelszolgalat@autopalyamatrica.hu

Autópálya
autopalyamatrica.hu 2024
Kövess minket: Voxpay facebook Voxpay instagram Voxpay tik-tok