Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Utánfutóval az autópályán? Ezeket a szabályokat kell betartanod!

A 2024-re vonatkozó vontatmánnyal kapcsolatos változásokat itt, az aktuális autópálya-matrica árakat pedig itt olvashatja!

Az autópályán sokszor találkozhatunk utánfutóval közlekedő gépjárművekkel, amelyek lassabban közlekednek, mint a 130 km/h. Bár lehet, hogy olykor valaki bosszantónak érzi a tempót, nem véletlenül mennek kevesebbel.

A rendőrség sem győzi hangsúlyozni, hogy a gyorshajtás jelenti a legfőbb baleseti kockázatot a közlekedésben. Ha utánfutót kapcsolunk egy gépjárműre akkor a sebességkorlátozással is számolni kell.

 

Megengedett sebesség utánfutóval

A járműszerelvények esetében különösen veszélyes a sebességhatár átlépése, ezért kiemelten ellenőrzik őket. A sofőrök sokszor elfelejtik, hogy a járműszerelvényekre más sebességhatárok érvényesek, mint például a személyautókra.

A KRESZ 26. § (1) bekezdés b) pontja kimondja, hogy gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel autópályán maximum 80 km/óra, lakott területen kívül egyéb úton 70 km/óra, lakott területen 50 km/óra sebességgel szabad közlekedni.

A sebességet azért kell csökkenteni, mert egy személygépkocsi, kisbusz, busz után kapcsolt utánfutó megváltoztatja a jármű menetdinamikai jellemzőit. Természetesen megnő a tömeg, a hossz és a fékút is.

 

Úton az autópályán

Azt sem szabad elfelejteni a 80km/órás sebességhatár mellett, hogy a D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművekkel vontatott utánfutó az autópályán is matricaköteles. Azaz ugyanúgy meg kell váltani rá az autópálya matricát, mint a gépjárműre.

A forgalmi engedély "J" mezőjében, O1 vagy O2 szerepel, akkor a pótkocsi, akár 750 kg alatt vagy felett van, az autópálya matrica U díjkategóriájába tartozik. Az U díjkategóriája heti (10 napos) matrica ára 3 500 Ft, havi matrica ára 4 780 Ft, éves díja 42 980 Ft, míg a megyei matrica ára megyénként 5 000 Ft.

 

Pótdíj és büntetés

Ha utánfutóval hajtunk fel az autópályára, akkor az utánfutóra megváltott matrica érvényességét is ellenőrzik, illetve azt, hogy egyáltalán megváltották-e rá a matricát és az érvényes-e.

A NÚSZ Zrt. oldalán megtalálható információk alapján elmondhatjuk, hogy "2019 elejétől a D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó járműre is meg lehet vásárolni a pótkocsikra érvényes jogosultságot (a D2-es vagy B2-es jogosultság mellett). Ez a rendelkezés könnyebbséget jelent az autósoknak, akik így a vontatóra megváltott U díjkategóriájú e-matrica segítségével bármilyen vontatmánnyal közlekedhetnek."

Változott a járműszerelvények jogosulatlan úthasználata esetében kiszabható pótdíj mértéke  és az ennek megfizetésére kötelezhetők köre. Az új szabályozás szerint, ha "sem a járműszerelvény D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó vontató járműve, sem pedig a pótkocsija (U díjkategória) nem rendelkezik úthasználati jogosultsággal, akkor az eddigiektől eltérően nem két, hanem csak egy pótdíjfizetési kötelezettség keletkezik, amelynek megfizetésére a vontató jármű üzembentartója vagy tulajdonosa kötelezhető. Abban az esetben is az üzembentartó vagy a tulajdonos köteles megfizetni a kirótt pótdíjat, ha a vontató jármű igen, viszont a vontatmány nem rendelkezik úthasználati jogosultsággal."

Kiemelten figyelnek a hatóságok a sebességhatárok betartására, azaz, ha valaki átlépi utánfutóval az autópályán megengedett 80 km/órás sebességet, büntetésre számíthat.

 



EN DE RO HU SK