Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Spóroljunk az autópályán, avagy hogyan takaríthatunk meg pénzt az éves matricával?

Azok az autósok, akik gyakran járják az ország útjait, kötelesek gépjárművük tekintetében gondoskodni az úthasználatot biztosító matrica beszerzéséről. De miért éri meg jobban, hogyha egy évre szerezzük be a matricát, mintha alkalmi jelleggel vásárolnánk? Cikkünkben ezt a témát járjuk körül!

Az autópálya-matrica vásárlás mindig is központi elemét képezte a közúti közlekedésnek, hiszen, ha jogosultságot kívánunk szerezni egyes utak használatára, a fizetős sztrádákra kötelesek vagyunk autónkra megyei matricát vagy autópálya-matricát vásárolni. Ezt több konstrukcióban is megtehetjük.

Vannak olyan autósok, akik éves szinten rendkívül keveset hajtanak fel az autópályára. Ilyenek például az ország távolabbi pontjára egy-egy alkalommal ellátogató sofőrök vagy azok, akiknek valamilyen hirtelen jött okból át kell szelni hazánkat egyes ügyekben. Ezeknek az autósoknak értelemszerűen kézenfekvőbb, hogyha kevesebb időtartamra vásárolnak matricát. Számukra jó hír, hogy 2024. április 1-jétől elérhető az egynapos matrica, mely Magyarország összes fizetős útjára igénybe vehető, és a vásárlás pillanatától éjfélig használható.
Azok a sofőrök azonban, akik rendszeres jelleggel közlekednek az autópályán, sokkal jobban járnak, ha az éves matricát részesítik előnyben. Annak ellenére, hogy az évből már eltelt három hónap, még most is megéri az éves matricákat beszerezni, mert ezzel igen sok pénzt megtakaríthatnak.

 

Fizetős és ingyenes utak az országban

Hogyha nem vagyunk biztosak abban, hogy mely útszakaszokra szükséges útdíj fizetése, könnyedén tájékozódhatunk az útdíjszolgáltató weboldaláról, hiszen a www.autopalyamatrica.hu/ -n többek között megtudhatjuk az éves matrica és az egynapos matrica vásárlási feltételeire vonatkozó szabályokat. Jó hír, hogy az éves matricák Magyarország összes fizetős útjára érvényesek. Ez azért nagyon fontos, mert 2024-től további útszakaszok használata vált költségtérítésessé. Sok más mellett a teljes M0 autóút is díjköteles lett, és 2024. január 1-jétől másik két vármegyével bővült a fizetős utak sora: Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegye is e hatály alá tartoznak innentől.

Fontos tisztában lenni a díjakkal ugyanis, ha nem figyelünk oda, és tévedésből felmegyünk egy fizetős útszakaszra, váratlan költségekbe verhetjük magunkat. 2024. január 1-jétől sok változtatás történt a fizetős úthasználatok tekintetében, így mindig tájékozódjunk előre az aktuális változásokról. Ha nem szereztük be akár autópálya, akár megyei matricánkat, ám időben észbe kapunk, a felhajtástól számított 60 percig még mindig megvásárolhatjuk úthasználati jogosultságunkat, ezzel pedig elkerülhetjük a pótdíj megfizetését.

Az éves matrica sok esetben jobban megéri

Bár már az évből több, mint 100 nap eltelt, mégis még mindig megéri az éves matricát választani, amennyiben valaki többször hajt fel autópályára. Hogy miért? Mert éves szinten több ezer forintot megtakaríthatunk ezzel a konstrukcióval. Ez a matrica mindig a tárgyév első napjától érvényes, egészen a következő év januárjának utolsó napjáig. Tulajdonképpen így nem 12, hanem 13 hónapos jogosultságot szerezhetnek az autósok a pályák tekintetében, és ezért mindössze 57.260 forintot kell fizessenek. Lehet, hogy az összeg elsőre magasnak tűnhet, de ha belegondolunk, számos előnyt kovácsolhatunk belőle, hiszen mindamellett, hogy bármelyik autópályára és fizetős szakaszra felhajthatunk ennek birtokában, nem kell aggódjunk, hogy ha a szükség megkívánja, és fel kell menjünk a díjköteles sztrádákra, biztosan rendelkezünk-e matricával vagy éppen hol, hogyan és mikor szerezzük azt be.

Az egynapos matrica bár egy jóval pénztárca barátabb alternatíva mégis, a legtöbb autós éves szinten akár több alkalommal is igénybe veheti a pályákat – ha máskor nem, a nyári üdülések vagy családi kirándulások és egyéb vidékre látogatások időtartama alatt. Az egynapos matrica díja 5.150 forint a D1-es jelű járművekre és 7.310 forint a D2-esek esetében. A motorkerékpárosoknak 2.570 forinttal kell kalkulálniuk, az utánfutókra pedig szintén 5.150 forint a kiszabott díj. Ha ezeket alkalmanként fizetjük, nagyobb költségekkel találhatjuk szembe magunkat, mint az éves matrica vásárlásával. Ha évente tíz – fizetős útszakaszt érintő – autós utat veszünk alapul, már majdnem megközelítettük az éves matrica egyszeri díját. És itt még csak tíz alkalomról beszéltünk, ami bármilyen váratlan esemény és utazás esetén megsokszorozódhat ellentétben azzal, mintha egész évre bebiztosítanánk magunkat korlátlan használat mellett.

 

Könnyű és egyszerű: a magyar autópálya-matrica vásárlás

Matricát beszerezhetünk valamely benzinkúton akár, de jóval egyszerűbb, ha az autópálya-matricát online vásároljuk meg. A www.autopalyamatrica.hu oldalon több konstrukció közül is válogathatunk, így a kosárba tehetünk egynapos matricát, hetit, mely 10 napra érvényes, havi országosat, éves matricát, éves vármegyeit és arra is lehetőségünk van, hogy több havi országos matricát megvegyünk.
Ehhez nincs más teendőnk, mint kiválasztani a kívánt opciót és saját járművünk kategóriáját, majd meg kell adjuk a rendszámot és a gépjármű felségjelét. Fizetési szándékunkat bankkártyával vagy átutalással is rendezhetjük. Fontos azonban, hogy mindig kell kapjunk az e-matrica vásárlásról egy visszaigazolást, amelyet követően bátran autózhatunk a kívánt fizetős útszakaszokon.

 



EN DE RO HU SK