Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Napi matrica kisokos

A napi matrica megjelenése kapcsán sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy megéri-e napi matricát vásárolni és ha igen, milyen esetekben. A félreértések és a büntetések elkerülése érdekében összegyűjtöttünk minden fontos információt a napi matricáról.  

 

Meddig érvényes a napi matricám?  

Területi: érvényes Magyarország összes díjköteles útszakaszán. 

Időbeli: Elővétel esetében tárgynapi jogosultságot biztosít 0 órától 24 óráig. Aznapi vásárlás esetén a vásárlás pontos időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot, visszamenőlegesen nem. Ez alól kivételt képez a 60 perces türelmi idő, ugyanis ezidő alatt egynapos autópálya-matrica vásárlással is elkerülhetjük a büntetést.  

Abban az esetben, ha délután 14:00 órakor vásárolunk napi autópálya-matricát, akkor a matrica az adott napon 24 órakor jár le. Elővásárlásban, például áprilisban vásárolnánk május 1-re egynapos matricát, úgy az május 1-jén 0 órától lesz érvényes ugyanazon nap 23:59 óráig. Ennek értelmében érdemes átgondolni, hogy az esti órákban megéri-e a napi matrica, ugyanis esti vásárlások során csupán néhány órányi jogosultságot vásárolunk és amennyiben éjfél után is a fizetős útszakaszon autóznánk, újabb matricára lesz szükségünk. 

 

Mikor éri meg napi matricát választani?    

  • Ha az adott napon csak éjfélig használnánk az autópályát 
  • Ha már rendelkezünk vármegyei matricával és egy alkalom miatt más vármegyék fizetős szakaszait is használnánk, úgy kiegészíthetjük egy napi matricával. 
  • Ideális választás a külföldieknek és az átutazóknak. 
  • Ha tévedésből hajtottunk fel az autópályára és 60 percen belül matricát vásárolnánk, hogy elkerüljük a büntetés 
  • Különleges alkalmakkor, amikor valóban csak egy nap hajtanánk fel az autópályára és időt akarunk spórolni, például egy napos kirándulások, utazás esetén, hétvégenként vagy ünnepnapokon.  

Fontos, hogy a napi matrica SEM nyújt utólagos úthasználati jogosultságot! Ha a fizetős szakaszra való felhajtástól számítva eltelik több mint 60 perc a matrica vásárlásáig, büntetésre számíthatunk!  

 

Tényleg van igény az egynapos matricára? 

A napi matrica kapcsán készült nyári felmérésünkből kiderült, hogy van igény az egynapos matricára, azonban jóval alacsonyabb ár megfizetése mellett. Nézzük hát, hogy a bevezetése óta eltelt kevesebb mint egy hónap alatt hogyan alakult a napi matricát vásárlók aránya a D1-es díjkategóriában az autopalyamatrica.hu-n és a VoxPay applikációban.

A bevezetés óta, alig két hét alatt a matrica vásárlások 21%-át a D1-es díjkategóriában a napi matrica tette ki, ebből arra következtethetünk, hogy az 5 150Ft-os ár nem visszatartó erő ennek a típusnak a megvásárlásánál. Azonban fontos kiemelni, hogy a vizsgált időszakba beletartozott két hétvége és a húsvét utolsó napja is, emiatt feltételezhető, hogy a hétvégi, időszakos kirándulásoknál, ünnepnapokon vagy iskolai szünetekben népszerű választás lesz az egynapos matrica az autósok körében. 

 

Napi matrica helyett heti vagy havi autópálya matrica? 

Az autópálya-matrica árakat és érvényességüket tekintve, javasoljuk, hogy gondolkodj előre és válaszd a 10 napos vagy a havi autópálya-matricát, ugyanis 2 napi matrica ára (2x5 150 Ft) majdnem egyenlő a havi matrica árával (10 360 Ft). Bármelyik matrica típus, kategóriától függetlenül könnyedén, csupán néhány kattintással megvásárolható az autopalyamatrica.hu oldalon. Vásárolj online és kerüld el a sorban állást!  



EN DE RO HU SK