Magyarországi e-matrica gyorsvásárlás

Kamionstop a magyar utakon

Ahogy az Európai Unió valamennyi tagállamában, úgy hazánkban is rendszeresen érvénybe lép a hétvégi kamionstop. A rendelkezés pontos részletei azonban sokaknak okoznak fejtörést – a rendkívüli életbe lépésekről nem is beszélve. Következzenek a részletek a nyári csúcsidőszakot, illetve az év hátralevő hónapjait illetően. 

Magyarországon a „kamionstopot”, vagyis a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművekre vonatkozó közlekedési korlátozás rendjét külön jogszabály, „A nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozásáról szóló 190/2008. (VII. 29.) kormányrendelet” rögzíti. A kamionok közlekedését elsősorban hétvégéken és ünnepnapokon korlátozzák, ezzel is biztonságosabbá téve a tipikusan nagyobb forgalommal járó időszakokban megvalósuló közúti közlekedést. 

A jogszabály egészen pontosan a következő járművek és szerelvények korlátozására tér ki: „minden olyan magyar vagy külföldi hatósági jelzéssel ellátott tehergépkocsira, vontatóra, mezőgazdasági vontatóra, lassú járműre, valamint e járművekből és pótkocsiból álló járműszerelvényre, amelynek megengedett legnagyobb össztömege a 7,5 tonnát meghaladja”.

 

Kamionstop hazánkban

A kormányrendelet szerint a kamionok kényszerpihenője Magyarországon minden szombaton 22 órától minden vasárnap 22 óráig tart. 

Teljes mentességet élveznek a korlátozás alól az élő állatot, friss tejet, tejterméket, friss és fagyasztott húst és hústerméket, friss pékárut, gyorsan romló élelmiszert, tojást, valamint friss, nyers, nem fagyasztott, nem szárított, nem feldolgozott zöldséget és gyümölcsöt, gabonát stb. szállító — illetve ilyen szállítási cél érdekében a fel- és lerakóhely között, továbbá azok és a telephely viszonylatában üresen közlekedő — tehergépkocsik.

Nyáron hosszabb

A nyári szabadságok időszakában, azaz júliusban és augusztusban a kamionok közlekedésének korlátozása hosszabb, mint az év többi szakában. E két hónapban, amikor a legtöbb család nyaralni indul, a korlátozás alapesetben szombatonként már 15:00 órakor elkezdődik, és vasárnaponként 22:00 óráig tart. 

Persze, kivétel most is van: a külföldről hazatérő nehéz tehergépjárművek az államhatártól a magyarországi telephelyig, vagy az első lerakóhelyig ezekben az időszakokban is közlekedhetnek. 

 

Rendkívüli kamionstop

A „szokásos”, menetrend szerinti hétvégi korlátozáson felül is lehetséges kamionstop, melynek jogi keretei valóban komoly feltételekhez szabják a rendelkezés érvénybe léptetésének lehetőségét. A norma szerint vészhelyzetekben, rendkívüli körülmények esetén rendelhetik csak el, illetve oldhatják fel, akkor is eseti jelleggel.

 

Dióhéjban a kamionok hazai közlekedéséről

A hatályos KRESZ szerint a tehergépkocsik, vontatók és autóbuszok autópályán 80 km/óra, autóúton és lakott területen kívül egyéb úton egyaránt 70 km/óra, lakott területen 50 km/óra legmagasabb sebességgel közlekedhetnek. 

A jogszabály azt is egyértelműen kimondja, hogy a 7500 kg-ot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsival, vontatóval, valamint e járműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sávval rendelkező autópályán és autóúton – 6 és 22 óra között – tilos előzni. Az előzési tilalmat a szigorú sebességhatárok is megerősítik, hiszen autópályán maximum 80 km/h-s, míg autóúton 70 km/h-s sebességgel közlekedve a gyakorlatban előzési lehetőség szinte soha nem adódik. 

A 2011-ben életbe lépett szigorításra elsősorban azért volt szükség mert a kamionok gyakran indokolatlanul, több percig, kilométereken át végzett előzési manőverei veszélyeztették a közlekedésbiztonságot, és torlódást okoztak.



EN DE RO HU SK